HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
18 Temmuz 2017 Salı - 09:27

Torbalı'da örnek uygulama: Ustalara inşaatta sınav

Yılda 6 bin konutun satıldığı Torbalı'da, inşaat ustaları sınava tabi tutulup ustalık belgesi veriliyor. Torbalı Ticaret Odası tarafından organize edilen ve MEYBEM tarafından düzenlenen Mesleki Yeterlilik Sınavlarında ustalar inşaatta hünerlerini sergiledi.

Torbalı da örnek uygulama: Ustalara inşaatta sınav

Onlarca meslek dalına, yasal düzenleme ile getirilen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) Zorunluluğu’ için Torbalı Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği sınavlar tüm hızıyla devam ediyor. Aralık ve Mart aylarında çeşitli meslek dallarında sınavlar yapılırken, son olarak inşaat sektörüne sınavlara hız verildi. Sınava 122 kişi katıldı. Yapılan mesleki yeterlilik sınavları iki aşamada gerçekleşti.

Belge almak isteyen inşaat ustaları ilk önce yazılı ve mülakat sınava girip ardından da yapımı devam eden bir inşaat alanına giderek uygulamalı sınava tabi tutuldular. Sınavı yerinde inceleyen Ticaret Odası Başkanı Olgun “İzmir’in en güzel konutları Torbalı’da üretiliyor. Ustalarımızı uygulama ve teori sınavından geçirip belgelendiriyoruz” dedi.

5 YIL GEÇERLİ
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere TOBB tarafından kurulan MEYBEM, Torbalı Ticaret Odası işbirliği ile ilçede 40 farklı meslek dalında sınavlar gerçekleştiriyor. İş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen sınavlara katılım ise zorunlu. Bu sınavlara katılmayıp Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalıştıran firmalara ise para cezası kesilecek. MEYBEM kapsamında yapılan sınavların ilki yazılı olarak gerçekleşiyor. Performans sınavları ise atölye, fabrika, inşaat şantiyesi gibi alanlarda yapılıyor. Mesleki Yeterlilik Sınavı’na katılan adaylar, iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. Öte yandan Mesleki Yeterlilik Belgesi, 5 yıl boyunca geçerliliğini de koruyor.

122 USTA SINAVA GİRDİ
Torbalı’da da gerçekleştirilen sınavların ilki Aralık ayında, ikincisi ise Mart ayında gerçekleştirilmişti. Daha önce çelik kaynak, CNC, makine bakım, metal sac işlemeciliği dallarında yapılan sınavlara çeşitli firmalardan toplamda 150 kişi katılırken, tamamı belge almaya hak kazandı. Mesleki yeterlilik sınavları tüm hızıyla devam ederken, son olarak inşaat sektörüne yönelik bir sınav gerçekleştirildi. Sınava betonarme, betoncu, sıvacı, ahşap-kalıp ve duvarcı sektörlerinde çalışan 122 kişi katıldı. Sınav hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapıldı. Torbalı Ticaret Odası işbirliğinde MEYBEM tarafından uygulanan sınavlar ile ilçede Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan inşaat ustası kalmaması hedeflenmekte.

'İNŞAATLARIMIZ KALİTELİ, USTALARIMIZ BELGELİ'
İnşaat sektörüne yönelik yapılan uygulama sınavlarının yapıldığı alanı yerinde inceleyen orbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Daha önce makine sanayi ağırlıklı sınavlar yaparken, şimdi de inşaat sektörüne yönelik bir sınav gerçekleştirdik. Torbalı olarak yılda 6 bin konutun satıldığı bir bölgeyiz. Çok kaliteli konutlarımız var. Buralarda iş yapan ustalarımız için zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi için çalışma başlattık. İlk etapta 122 ustamıza belge vermeyi amaçlıyoruz. Teori sınavları yapıldı. Mülakatların ardından da belirlenen inşaat alanlarında uygulama sınavları gerçekleştirildi. Konutlarımız kalitesiyle dikkat çekiyor. Bu konutları inşa eden ustalarımız da artık belgeli olacak" diye konuştu.

 
İZSU'dan o ilçeye tarihi yatırım: A'dan Z'ye yenilenecek!
 
Seferihisar’da sinema rüzgarı: 14 gün sürecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ 15 Temmuz'dan sonra 60 bin konutun ihalesini yaptı
TOKİ Başkanı Ergün Turan, 15 Temmuz sonrası konut sektöründe gerçekleşen ...
İzmir'deki kentsel dönüşüm için kritik 'asbest' uyarısı!
Türkiye'de kentsel dönüşümle yıkılacak olan 7 milyonu aşkın binanın neredeyse ...
Başkan Nasır'dan 'Yeni İmar Yönetmeliği' için müteahhitlere çağrı!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır Resmi Gazete’de yayınlanan ...
 
Binalarda yeni dönem! Her daire için zorunlu olacak...
Eskiden bir daireye bir oda yapılırken, şimdi en küçük evde oturma odası ...
İhale tamam: İzmir'de üreticiye can suyu olacak!
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun İzmir- Kemalpaşalı ...
İzmir'in o ilçesine dev toplu konut projesi
Deprem Simulasyon Merkezi, Bornova’daki Polis Kriminal Laboratuvarı ve ...
 
EGE-KOOP Başkanı Aslan'dan kentsel dönüşüm hatırlatması
EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege Denizi'ndeki 6.2 büyüklüğündeki ...
Otoyol projeleri İzmir'de fiyatları uçurdu: Yüzde 700 artış!
Türkiye’de yapılan ya da yapımı devam eden mega projeler, çevresindeki ...
Kira sigortası dönemi başladı
Herhangi bir sebeple kiranın ödenememesi durumunda mülk sahiplerinin haklarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva