HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
27 Eylül 2021 Pazartesi - 09:56

TMMOB'dan 'emsal artışı' açıklamasına tepki: Yıkılan binalar olduğu şekilde yapılmalı!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e 'Emsali verin' talimatını değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, " Ben bu devlete sahip çıkıyorsam buna razıyım. O vergiler gelip burada kullanılmalı ve burada yıkılan binalar olduğu şekilde yapılmalı. Bu kadar basit! Biz bunu söylemek için herhangi bir siyasi parti üyesi olmak zorunda değiliz. Anayasayı okumuş herhangi bir vatandaş ve depremzedeler de bunu talep etmeli" dedi.

TMMOB dan  emsal artışı  açıklamasına tepki: Yıkılan binalar olduğu şekilde yapılmalı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDSONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yer alan Samos fay hattında yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası İzmir genelinde 118 vatandaş hayatını kaybederken, yüzlerce ev ise ağır, orta ve hafif olmak üzere çeşitli hasar gruplarına ayrılmıştı.

Deprem sonrası İzmirli depremzedeler İzmir Depremzedeleri Derneği'ni (İZEDA) kurarken, depremzedelerin gerek hükümetten gerekse yerel yönetimlerden ilk beklentisi emsal artışı olmuştu.

İzmir'de sıkça yaşanan emsal artışı konusunda AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi sık sık karşı karşıya gelirken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar ise emsal artışının çözüm olmadığı yönünde açıklamalarını süreç içinde sıkça dile getirmişlerdi.

30 Ekim depreminin yıl dönümüne sayılı günler kala bir türlü emsal artışı için net bir söylem gelmemesi sonrası depremzedeler sık sık itirazlarını dile getirirken, 25-26 Eylül tarihlerinde İzmir'e bir takım ziyaretlerini gerçekleştirmek için gelen CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e “İzmir gibi çok daha kapasiteyi içeren yeniden yapılanmanın maliyetini 11 büyükşehir belediyesinin karşılaması mümkün değil. Doğrusu nedir, kat yüksekliği vereceksiniz gelip yapacaklar, maliyetini karşılayacaklar, kimsenin cebinden ek ücret çıkmayacak. Sosyal belediyeciliğin anlamı budur” söylemi ile emsal artışının yapılması talimatını vermişti.

TMMOB'DAN 'SOSYAL DEVLET' ÇIKIŞI
CHP Lideri'nin açıklamalarının ardından ise TMMOB'dan itiraz gecikmedi. Emsal artışının çözüm olmayacağını belirten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, "Emsal artışından önce daha çok önemsediğimiz bir kavram söyledi Kılıçdaroğlu. Sosyal devlet kavramı dedi. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği sosyal devlet kavramı bizim bildiğimiz şudur: Burada yıkılan bütün binalar devletin hükümleri tasarrufu altındaydı. Mülkleri, tapuları depremzedelere ait olmakla beraber orada oturma gerekçeleri, belediyenin verdiği izin üzerineydi. Burada hiçbir şekilde ruhsatsız bir bina yıkılmadı. O ruhsatların sorumlusu devletti, sosyal devletti. Sosyal devletin görevi de bu yıkılan binaları olduğu yerde nasılsa tekrar yeniden yapmaktır. Hiçbir şekilde emsal artışına gerek yoktur. Birincil görev budur. Oraya 8 bin konut yapana kadar o bedeller burada yıkılan binalar için harcanmalı. Burada yıkılan her bina yıkılmadan önce nasıla, hangi boyuttaysa o boyutta tekrar yapılmalıydı. Sosyal devletin görevi budur. Bizim sosyal devletin sorumluluğunu hatırlatmaktan başka bir görevimiz yok şu an TMMOB olarak" diye konuştu.

ALTYAPINIZ OLMADAN ÜST YAPIYI NEDE YAPIYORSUNUZ?
Emsal artışının bölgeye ne türlü artı veya eksi getireceğinin sorulmasını da değerlendiren Akdemir, "Bu bütüncül bir planlamanın sonucu. Siz çıkıp ‘yalnızca şurada emsal artırıyorum. Burada artırmıyorum’ diyemezsiniz. Sosyal devlet, eşitlik. Burada artırırsanız başka yerde de artırmak zorundasınız. İzmir’in genelinde bir artış olur. Bunu nasıl engelleyeceksiniz? Hangi yetkiyle? Nasıl eşitlik kavramı, nasıl sosyal devlet? Bu bütüncül bir planlamanın sonucudur. Siz her bir kar artışı emsal artışı getirdiğinizde bir nüfusu getiriyorsunuz. Son 2-3 yıldır İzmir’in trafiğini görüyorsunuz ya da kanalizasyon sorununu hepimiz yaşıyoruz. Bu kalabalığı nasıl kaldıracaksınız? Altyapınız var mı? Altyapınız olmadan üst yapıyı nede yapıyorsunuz?" dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN O DÖNEMDE ALDIĞI KARARLAR YANIŞ KARARLARDI
Emsal artışı konusunun her gündeme gelişinde Bayraklı bölgesinde bulunan yüksek katlı binaların örnek gösterilmesini 'hatayı tekrar etmemek lazım' diyerek yanıt veren Akdemir, "Geçmişte yapılan hataları tekrar etmek bir yöneticinin sorumluluğu ve görevi değildir. Hataları telafi etmektir sorumluluğu. Orada bir hata yapılmış. Bu doğru bir karar değil. Buranın gökdelenler bölgesi olması zaten hataydı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın o dönemde aldığı kararlar yanış kararlardı. Biz o zaman da söyledik. Doğru bulmadık. Yanlış yapıldı. Biz yanlışı söyledik. Depremi yaşadık. Bu provaydı. Deprem değildi bizim yaşadığımız şey. İzmir depremini yaşamadık biz. Bu İzmir'in yaşayacağı deprem değildi. İzmir'in en planlı yerinde bu depremi yaşamamıza rağmen yaşadığımız sorunlar ortada Şimdi buraya emsal artışı vereceksiniz. Altyapınız yok. Ne olacak?" diye konuştu.

BİZ KİMSENİN KARŞISINDA DEĞİLİZ
Emsal artışı konusunun büyükşehir meclisinden yada bakanlık tarafından verilmesi halinde TMMOB'u itiraz edip etmeyeceğini de değerlendiren Akdemir, "TMMOB’nin itiraz etme gerekçeleri… Biz bir taraf değiliz. Biz, hiçbir siyasi hareketin ya da siyasi partinin karşısına geçme derdinde değiliz. Biz, İzmir kentine dair doğru planlamanın yapılması için sözümüzü söylüyoruz. Bu kadar nettir. Elimizdeki tek gücümüz de kendi bilim teknikten gelen gücümüz ve diğer tarafıyla da hukuk. Biz kimsenin karşısında değiliz. Muhalif de değiliz. Sözümüzü söyledik. Yıllar önce söylediğimiz söz bugün karşımıza çıkıyor. Biz gökdelenlere de karşı çıktık. Şimdi çıkıp herhangi bir yönetici ‘Folkart’lar doğru karardı’ diyor mu? Bunu diyen bir tane yönetici varsa biz susalım hiç konuşmayalım. ‘bu gökdelenler doğru karardı, doğru iş yapıldı’ densin, biz dükkanı kapatalım" dedi.

MÜTEAHHİTLERİN DİLİ BİZİM DİLİMİZ DEĞİLDİR
Odaların siyasiler tarafından yapılan açıklamalar ile depremzedeler ile karşı karşıya mı getirildiğinin sorulmasını da değerlendiren Akdemir, "Burada istemeyen biz değiliz. İstemeyen hükümet. Hükümet burayı bir türlü göçe zorluyor. Rant politikaları yüzünden buradaki demografik yapıyı bozmaya ve göçe zorlamaya çalışıyor. Bir diğer tarafıyla yerel yönetimler ve muhalefet partileri de burada derdini anlatabilmek için halkın istediklerini yapmak üzerine bir söz vermeye çalışıyor. Ama şöyle bir şey var: Siz muhalefetsiniz, sosyal devleti savunuyorsunuz. Sosyal devlet şunu yapar: Burada ne yıkıldıysa aynısını gelir yapar. Hiç kimsenin cebinden para çıkarmadan… O kadar para toplandı. Nerede o paralar? Deprem vergisi ödüyoruz. Benim ödediğim vergilerle buradaki depremzedelerin evleri yapılabilir. Ben buna gönülden razıyım. Ben bu devlete sahip çıkıyorsam buna razıyım. O vergiler gelip burada kullanılmalı ve burada yıkılan binalar olduğu şekilde yapılmalı. Bu kadar basit! Biz bunu söylemek için herhangi bir siyasi parti üyesi olmak zorunda değiliz. Anayasayı okumuş herhangi bir vatandaş ve depremzedeler de bunu talep etmeli. Bunun hiçbir detayı yok. Kat artışıydı, oydu buydu… Müteahhitlerin dili bizim dilimiz değildir. Bütüncül bir planlamanın sonucudur bunlar" dedi.

 
KARBEM'de ilk ders zilini Başkan Selvitopu çaldı
 
70 yıldır kapalıydı... İzmir'de yeniden açılıyor!
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Beyhan Arslan 29 Eylül 2021 Çarşamba 18:36

Eşitlik ilkesine aykırı bir karar. Proje alanı içindeki evler 5 kata düşürülüp m2.leri 70 lere 80 lere düşürüldü üstelik borclandırıldı küçücük evlere ne kadar ödenecek belli değil. Ayrıca kat artışı sadece Bayraklı bölgesine verilecek deniyor. Karşıyaka Buca Karabağlar vs.onlar ne olacak? Bu adil ve hukuki bir karar olamaz.

Yorumu oyla      2      3  
Babrima 28 Eylül 2021 Salı 08:05

Sn. Akdemir, hükümet evlerimizi yapmıyorrrrrrrr...... Mütahit 500 bin TL diyor. Siz de emsal artışı da yanlış diyorsunuz. Ne yapalım şimdi? Dediğiniz gibi göçe mi zorlanalım? Zorla evimizi mi elimizden alsınlar? Destek olun belediye bir adım attı yanlarında olun da gçöe ve ranta kurban gitmeyelim.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 27 Eylül 2021 Pazartesi 22:21

Konu ve çözüm aslında o kadar basit ki 1 yıl boşuna gitti ve depremzedeleri resmen müteahhitlere yem ediyorlar. Bu ülkede deprem de dahil olmak üzere bir dünya vergi toplanıyor, biz ödüyoruz bunları vatandaş olarak ve ödediğimiz bu vergilerin mağdur olan vatandaşlarımıza hakkıyla en kısa zamanda yaraları sarılmalı. Kemal Kılıçdaroğlu öyle bir çıkış yaptı ki dün dediği ve savunduğuyla resmen çelişti. İstanbulun keşkemeşi için dün ihanet ettiler eleştirisi ne kadar doğru ve yerindeyken bugün İzmir için bir padişah gibi emsal artışı verin talimatı da İzmir için ihanettir. Daha düne kadar kaynağı nereden bulacaksın sorusuna onca cevap veren Kılıçdaroğlu, iş depremzedenin yarasını sarmaya gelince 11 büyükşehirin bütçesi yetmez dedi ve sapla samanı karıştırdı. Kimsenin 11 büyükşehirden bir isteği yok devlet el atacak ve buna gücü pek tabi var. Benim anladığım ak müteahhitlerin yerini yeni nesil müteahhitlere açmak istiyorlar çünkü ben bundan başka bir anlam çıkaramıyorum. Deprem yaralarının sarılması için deprem vergileri alındı ve burada kullanılması gerekiyor nokta bu iş bu kadar basit. Devlet gerekli önlemleri almadı ve vatandaşını mağdur etti, bunun yükünü de vatandaşı borçlandırarak kendisi üzerinden atamaz atmaya kalkarsa da sosyal devlet ve hatta bana göre devlet olamaz.

Yorumu oyla      4      3  
Fahrettin Akdeniz 27 Eylül 2021 Pazartesi 21:35

Cok dogru tespitler yapmısınız. 99 depreminden beri toplanan deprem vergileri neoldu. Devlet sosyal devlet olmanın geregini yerine getirmeli. Yerinde vatandaşı mutait yada siyasilerle muhatap etmeden topladıği vergilerle binalarını yapmalı. Bir depremzede olrak 70 yasindan sonra beni tekrar ödeyemiyeceğim borc altına sokmamalı.

Yorumu oyla      4      3  
Mevlüt Şahin 27 Eylül 2021 Pazartesi 21:20

Siz TMMO yöneticileri,iktidara bir şey yapamazsınız,gariban bir evi olan depremzedeye karşı eşitlik ilkesinden bahsedensiniz.Hükümet Folkartı yaptırırken neredeydiniz,orada eşitlik ilkesi hemde sonuna kadar bozulmaya devam ediyor,oralarda gökdelenlerde nüfus yoğunluğu alt yapı sorunu had safhada ağzınızı açamazsanız.Siz kim çağdaş odalar kim

Yorumu oyla      2      3  
Güldogdu Akgün 27 Eylül 2021 Pazartesi 20:34

İyide izmirde 0 dan yeni projelere niye izin veriliyor.insaat izni verilmesin ozaman o binalar altyapı ve trafik sorunu yaratmiyormu? Gökdelenlere niye izin veriliyor? Izmirin dağı taşı yeni projeler parası olan gidip alıyor.Depremde yıkılan binalarda oturanların parası yok krediyle almış çoğu evini ve hala ödüyorlar üstelik yeni kredide alamazlar bu konuda tek çözüm %30 parsel bazlı emsal artisi.yapici olun sorun çözüm kaynaklı olun

Yorumu oyla      3      3  
Ayse kartal 27 Eylül 2021 Pazartesi 20:25

Biz depremzedeyiz kentsel dönüşümcu değil evlerimiz yıkıldı veya yıkılacak devlet evlerinizi yapsın diyorsunuz 11 ay oldu bir çivi çakamadık emsal artışı veya devlet yapmazsa evimi yaptıracak gücüm yok 2400 TL ben 2427 TL esinm emekli maaşı alıyoruz şu anda kiradayiz kirami yazmama gerek varmi bilmiyorum 2000 TL ye zor buldum elektrik su dogalgaz hariç neyle geçiririz siz söyleyin Bırak devletin ev yapmasını yıkılan evden emlak vergisi ödeyin diye her gü mesaj geliyor Bırakın böyle bir karara itiraz etmeyin sadece depremzedeler için çıksın evlerimize kavuşalım Yada folkartlar yapılırken biz doğru demedik diyorsunuz o zaman neden itiraz etmediniz Rica ediyoruz dusee bir de siz vurmayın teşekkürler

Yorumu oyla      3      3  
Fahri Yaşar 27 Eylül 2021 Pazartesi 20:08

Peki denizin dibinde ki o gökdelenlerin kim izin verdi. Emekliyim evimi nasıl geri yaptıracağım. Zemini uygun imarı şartlara göre uyarayım bizler niye evimizi 7+1 kat ise 14+1 kat yada daha fazlası yapamıyoruz. İsteseniz elimizi cebimize sokmadan evlerimizin anahtarlarını bizlere verebilirsiniz. 25 yıl devlete gece gündüz çalıştım. Bir evim ve emekli maaşım oldu. Evim orta hasar sonucu ve yapı denetim kontrolü sonucu yıktık. Şimdi tek emekli maaşım ve kira da olduğum için ondanda kira ödüyorum. Kiralar da yükseldi. Atışlarda ona göre olacak. Birde okuyan evladım var ve okul masrafları. Elektrik ve. Herkese de zam geliyor. Yaşamayalım da ölelim mi. Emekli olup rahat edeceğimizi zannediyorduk.

Yorumu oyla      4      3  
Depremzede 27 Eylül 2021 Pazartesi 19:22

Hep hikaye yerinde yapılacak binaya itiraz eden odalar şimdi kat artışınada itirazı var ele avuca dokunur iş yapın oda uyesi olarak aidatları çarçur eden üyesine bile kursları fahis fiyatlardan veren denize nazır koltuklarında bu olur bu olmaz diyen odayı kiniyorum karşı durmayın cozum üretin mühendislik bunu gerektirir

Yorumu oyla      2      3  
KAMİL DOĞAN 27 Eylül 2021 Pazartesi 18:31

BÜYÜK TÜRKİYEMÎN DEĞERLİ HALKI ,RIZA BEY APARTMANINDA 37 KİŞİ CAN VERDİ BUNUN 6 SI ÖZEL DENT 35 DİŞ POLİKLİNİĞİNDEN ÇIKTI.BİR CESED KIZIM DİŞ HEKİMİ ZARİFE DOĞAN a aitti. ASIL EMSAL KARAR YASADIŞI İŞ VE İŞLEMLERDEN KAYNAKLI BU BİNADAKİ VE BU POLİKLİNİKTEKİ ÖLÜMLERDEN SORUMLU SUÇLULARIN YARGIDA ALACAKLARI AĞIR CEZALAR O LA CAK TIR. ADALET ,MÜLKÜN TEMELİDİR. KİMSE ADALETE KARIŞMASIN .SİYASETÇİLER DAHİL. AKSİ TAKDİRDE ÇIL DI RA Bİ Lİ RİM. SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'da inşaat boykotuna devam kararı
Torbalı’da 200 sektör temsilcisinin aldığı‘15 gün yapı durma’ kararı uygulanmaya ...
Trabzon'da tapulu 'kale kondu' kirliliği
Trabzon'da, milattan önce 4'üncü yüzyılda Roma döneminde Tabakhane ve ...
Karabulut’tan ‘Çarıklı Milyoner’ göndermesi: Toprak sahiplerinin psikolojisi bozuldu!
İnciraltı Girişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, sosyal medya hesabından ...
 
İnşaatlarda boykot sona erdi
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye inşaat ...
Bakanlık itiraf etti: 'Kaş' yaparken göz çıkarıldı!
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Kaş ilçesindeki ...
TOKİ, İzmir Yenitepe'de açık artırmalı satışa çıkıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ...
 
Milli Emlak'tan İzmir'de 13 milyonluk satış!
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Balçova, Karşıyaka ve Çeşme Milli Emlak ...
Depremzedelere müjde... 30 Ekim'de anahtar teslim!
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, 30 Ekim 2020'de meydana ...
TOKİ'nin indirim kampanyası yarın başlıyor
Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), 21 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva