HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Şubat 2018 Pazar - 11:30

TKP'den İZBAN'ın yeni sistemine 'hayır' kampanyası

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir Kent Komitesi, İzmir'in kent içi raylı ulaşımını yapan İZBAN'ın önümüzdeki günlerde başlatacağı  'Artı Para' adı verilen yeni sistemiyle ulaşıma gizli zam yaptığını iddia etti. Komite, yeni sisteme karşı 'hayır' kampanyası yürüteceklerini belirtti.

TKP den İZBAN ın yeni sistemine  hayır  kampanyası

İzmir'in Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta işletmecilik yapan İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü 'Artı Para' adı verilen yeni sisteme geçecek. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan TKP İzmir Kent Komitesi, yapılan düzenlemeyle ulaşıma yüzde 77 oranında gizli zam yapıldığını öne sürdü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun meclis oturumunda verdiği örnek üzerinden vatandaşların mağdur edildiği ifade edilen açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Aralık 2016 tarihli oturumunda, hem İzmir'deki ulaşım ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılmış, hem de İZBAN için yeni bir ücretlendirme politikası belirlenmişti. İZBAN'daki yeni ücret politikası, ilk biniş ücreti sonrası kilometre başında ek ödeme yapılmasını temel alıyordu, Yani kademeli ücretlendirme. İlk binişlerde en uzak mesafe ücretinin kart bakiyesinden düşüleceği, inilecek istasyonda da, kartın yeniden okutulmasının ardından, mesafeye bağlı para iadesinin yapılacağı belirtiliyordu. Yeni ücretlendirme tarifesinin gerekçesi, İZBAN hattının uzunluğu olarak gösterilmiş, Selçuk- Aliağa arasında 136 kilometre yolculuk yapan bir vatandaş ile kısa mesafe yolculuk yapan bir vatandaşın, aynı ücreti ödemesinin adaletsiz olacağı belirtilmiştir. 

Çok basit bir hesap: Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından, meclis oturumunda, Havalimanı İstasyonu'ndan binen bir yolcudan ilk binişte 6,40 TL kesileceği, Menemen'de inmesi durumunda ücretin bir kısmının geri ödenerek, 4,60 TL ile Menemen'e ulaşacağı belirtilmiştir. Bu hesaba göre 2017 yılında 2,60 TL ödenen ulaşım ücreti, 2018 yılında yüzde 77 artarak, 4,60 TL'ye çıkmaktadır" denildi.

"GİZLİ ZAM SADECE BUNUNLA SINIRLI DEĞİLDİR"
Yeni düzenlemeye karşı imza kampanyası başlatacaklarını belirten komite açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İZBAN hattını kullanan her bir vatandaş, ulaşım kartlarına, en uzak mesafeye göre bakiye yüklemek zorunda bırakılacaktır. Örneğin Alsancak istasyonundan İZBAN'a binen bir yurttaş, Halkapınar'da ya da Salhane'de inecek bile olsa, önce kartından en uzak mesafe düşülecek, sonra indiği istasyonda yeniden kuyruğa girip tekrar kartını okutup fazlalık ücret kartına iade edilecektir. 'Nasıl olsa kartımda az bir bakiye var, ben de zaten iki durak gideceğim, bana yeter' diyemeyeceğiz. Bindiğimiz istasyondan en uzak istasyona öngörülen ücretin kartımızda yüklü olması gerekmektedir. Bu bir dayatmadır. Bu ücret, vatandaşlar tarafından kullanılamayacak olan ve sistem tarafından bloke edilmiş bir ücrettir. Ve bu ücret, ulaşım kartlarına yüklendiği andan itibaren, akıllı kart şirketinin kasasına girecek, şirket bu parayı istediği gibi kullanabilecektir. Yeni ücretlendirmeye ve İZBAN verilerine göre, İZBAN'ı kullanan 2 milyon 600 bin kişinin, bakiyesinde her zaman için en az 6 TL bulunması gerekmektedir. Bu durum, akıllı kart değişikliği sonrasında, İzmirlilerin, yeniden kart ücreti ödemeye mecbur ve mahkum edilmesinin başka bir formudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yapılan zam ile hiçbir ulaşım hizmeti verilmeden, en az 15 milyon 600 bin TL'nin vatandaşın cebinden alınarak, bir şirketin hesabına aktarılmasına vesile olmaktadır.

Bunların temelinde, kökünde ise yatan zihniyet bellidir: İzmir halkı müşteri olarak görülmekte, kar getiren bir alıcı olarak düşünülmektedir. Ulaşım temel bir haktır. Kentte yaşayan her yurttaşın en temel hakkıdır. Bir lüks değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, en temel haklardan biri olan ulaşım hakkını kullanan İzmirlilerden para kazanmaktan, kâr elde etmekten derhal vazgeçmelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, özel bir şirket değildir. Bir yerel yönetim kurumudur ve kamu hizmeti vermekle yükümlüdür. Toplumsal faydayı ve emekçi halkın çıkarlarını gözetmekle yükümlüdür. Yoksulluğun gün geçtikçe arttığı, emekçilerin çalışma koşullarının zorlaştığı bir dönemde, ulaşım ücretlerine yapılan bu zam, önemli bir hak gaspıdır. Ulaşım hakkının gaspıdır.

Toplu ulaşım bir haktır. En başta İZBAN ulaşımında uygulamaya sokulan gizli zam, mesafeye göre kademeli ücretlendirme uygulaması olmak üzere, tüm ulaşım zamları derhal geri alınmalıdır." (DHA)

 
Göztepeli Enes'ten sevindiren haber
 
'15 Temmuz'da kaybolan silahlar aranıyor'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ksk 12 Şubat 2018 Pazartesi 16:48

bu garip ve hiç tutulacak yanı olmayan uygulamayı kim önerdi kim kabul etti vallahi hayretler içerisindeyim..pes ki ne pes...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den Harmandalı için çifte hamle: Çöpten elektrik, yeşil seferberlik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Depolanma Alanı'ndaki çöplerden ...
Kubilay Kültür Merkezi töreninden anlamlı mesaj: 'Afrin'de savaş şarttır'
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Menemen Belediyesi'nin işbirliğiyle yapılan ...
BM belirledi: Seferihisar uygulayacak
Türkiye'de bir ilk: Seferihisar Belediyesi ve Cittaslow Türkiye Ağı, yerel ...
 
Başkan Pekdaş'tan şoförlere ziyaret
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ocak ayında yapılan oda seçimlerinde ...
Antrenörlerden Başkan Şenol’a teşekkür
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği ve 10-14 yaş arası 90 sporcu ter döktüğü ...
Bucalı kadınlar haykırdı: Şiddete Hayır!
Bucalı kadınlar, Mersin'de evine gitmek için bindiği minibüste öldürülen ...
 
Karşıyaka’nın Efsaneleri can suyu oldu
Karşıyaka Belediyesi tarafından geçen Ekim ayında törenle hizmete açılan ...
Tarihi gün: Ve Konak Tramvayı yola çıktı!
İzmir büyükşehir Belediyesi’nin Konak Tramvayı çalışmaları kapsamında ...
İzmir'in o ilçesinde su kesintisi!
İZSU Genel Müdürlüğü, Gediz A.Ş tarafından yapılacak bakım çalışması nedeniyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva