HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2018 Çarşamba - 14:56

Tiyatro, opera ve bale Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı

1970 yılında kabul edilen 1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Kuruluşu Hakkında Kanun’un da 703 sayılı KHK ile birçok maddesi değiştirildi ya da çıkarıldı. Tiyatroda olduğu gibi Devlet Opera ve Balesi de Cumhurbaşkanına bağlandı

Tiyatro, opera ve bale Cumhurbaşkanlığı na bağlandı

703 sayılı KHK ile Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi kuruluş kanunlarında yapılan değişikliklerle, her iki kurumun da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişikleri kesilerek, Cumhurbaşkanı’na bağlandı. Devlet Tiyatrosu’nun iç ve yönetim işleri Cumhurbaşkanınca çıkarılan bir yönetmelikle belirlenecek.

Habertürk muahbiri Fırat Tur'un haberine göre, Türkiye yeni yönetim sistemine geçerken, sanatın iki önemli kurumu Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’ne de önemli değişiklikler yapıldı. 703 sayılı KHK ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan her iki kurum da Cumhurbaşkanı’nın himayesine geçti.

KHK ile 1949 yılında kabul edilen 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluş Kanunu’nda değişiklikler yapıldı, bazı maddeleri çıkarıldı. Kanunun adı “Devlet Tiyatroları Personeli Hakkındaki Kanun” olarak değiştirildi. Kanunun 19’uncu maddesinde yer alan “Tiyatronun içi ve yönetim işleri bir tüzükle belirtilir” ifadesinde “bir tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan bir yönetmelikle” olarak değiştirildi.

KURULUŞ MADDESİ ÇIKARILDI

KHK ile Devlet Tiyatrosu kanununun ilk 4 maddesi çıkarıldı. Kanunun “Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz, ‘Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kurulmuştur’ ifadesinin de yer aldığı birinci maddesi kaldırıldı. Bu madde içinde tiyatronun yurt içi ve yurt dışında turneler düzenlemesi, ülkenin farklı şehirlerinde tiyatrolar kurması ifadeleri de yer alıyordu.
Kanundan çıkarılan 2. Madde ise Devlet Tiyatroları’nda oynanacak eserlerin edebi kurul tarafından seçilmesini öngörüyordu. Tiyatronun “Sanat ve Yönetim Kurulu” ve “Disiplin Kurulu” ile ilgili düzenlemeleri belirleyen kanunun 3. Maddesi’de kaldırıldı. Çıkarılan 4. Madde ise Genel Müdürün nasıl seçileceğini belirliyordu. Devlet Tiyatroları’nın bütçesinin, nasıl kullanıldığının ve denetlendiğinin belirlendiği 12. 15. ve 20. maddeler de çıkarıldı.

AYNI DEĞİŞİKLİKLER OPERA VE BALE’DE DE YAPILDI

1970 yılında kabul edilen 1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Kuruluşu Hakkında Kanun’un da 703 sayılı KHK ile birçok maddesi değiştirildi ya da çıkarıldı. Tiyatroda olduğu gibi Devlet Opera ve Balesi de Cumhurbaşkanına bağlandı. Kurumun Genel Müdürlük olarak kuruluşunu belirleyen kanunun 1. Maddesi çıkarıldı. Ayrıca turneler düzenleyebileceğini ifade eden 2. Madde ile iç yapısını ve işleyişini açıklayan maddeler kanundan çıkarıldı. Genel Müdür’ün nasıl tayin edildiğinin açıklayan 5. Madde, farklı şehirlerde kurulacak müdürlükleri düzenleyen 6. Madde ile kurumun bütçesini düzenleyen maddeler yürürlükten kaldırıldı.

CSO KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

703 sayılı KHK ile 6940 sayılı Riyaseticumhur Orkestrası Kuruluş Kanunu’nda (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) da değişiklik yapıldı. Orkestranın şefinin nasıl tayin edildiğinin belirlendiği kanunun 5., 6., ve 8. maddeleri de çıkarıldı. 5. Madde’de şu ifadeler yer alıyordu:
"Riyaseti Cumhur Orkestrası’nın Şefi, herhangi bir orkestranın yüksek kısımlarından birinde ihtisas yaptıktan sonra memleket içinde veya dışında tanınmış bir senfoni orkestrasının şefinin yanında en az iki yıl başarı ile orkestra şefliği yapmış namzetler arasından 6’ıncı maddede yazılı mütehassıs komisyon tarafından seçilir. Orkestra şefi Başvekille Maarif Vekilinin müşterek kararı üzerine Reisicumhurun tasdiki ile tayin edilir."

 
Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı istifa etti
 
ABD heyeti FETÖ elebaşı Gülen için Türkiye'de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
19 yıl önce Adnan Hoca'ya operasyon yapan polis konuştu: Çok tehlikeli bir örgüt
Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve grubuna yönelik ...
Polis balyozla duvarı kırıp böyle çıkardı!
Adana'da, bunalıma giren ve eline aldığı satırla kendisine zarar veren ...
Eski kedicik ‘Adnan Oktar örgütü’ ile ilgili şoke eden ifadeler kullandı
Adnan Oktar grubundan 2017 yılında ayrılan Ceylan Özgül, "7, 10, 14 ve ...
 
İzmir'de yine kadın cinayeti... Kanlar içinde bulundu!
İzmir'in Menemen ilçesinde eşi tarafından bıçaklandığı iddia edilen kadın öldü.
Karşıyaka'da kahvehaneye uyuşturucu operasyonu!
Karşıyaka ilçesinde bir kahveye düzenlenen operasyonda, uyuşturucu ticareti ...
İzmir'in asayiş raporu: 1 haftada 418 kişi!
İzmir'de huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla kent genelinde yapılan ...
 
Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı
Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları, yaklaşık 60 bin öğretmen adayı ...
İzmir'deki dev operasyona 17 tutuklama!
İzmir merkezli 7 ilde suç örgütlerine yönelik operasyonda gözaltına alınan ...
TGS İzmir'de 66'ıncı kez buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu:  Basının sıkıntılarını biliyoruz. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva