HABERLER>İŞ DÜNYASI
23 Ekim 2020 Cuma - 15:41

Tezgahtaki balığın havası bozuldu!

Türkiye'de balık sezonu bereketi ile başlamasına karşın son zamanlardaki olumsuz hava şartları fiyatların yükselmesine neden oldu. Palamut fiyatları 35 liraya kadar çıkarken, hamsi İstanbul'daki tezgahlarda 40 lira seviyelerinden alıcı buluyor. Balıkçılar özellikle hamsinin çok az avlandığına işaret ederek bunda havaların halen soğumamasının yanında balıkçıların daha karlı olduğu için palamut avına yönelmelerinin neden olduğunu belirtti.

Tezgahtaki balığın havası bozuldu!

Karadeniz'de herhangi bir balık sıkıntısı yaşanmamasına karşın balık fiyatları yükselmeye devam ediyor. Havaların bir türlü soğumaması ve denizlerdeki rüzgar ve fırtınalı hava, palamut ve hamsi fiyatlarını son zamanlarda hızla yukarı çekiyor. İstanbul'da palamut fiyatları 20 liralardan 35 liraya çıkarken, hamsi de 25 liralardan 40 liralara yükseldi.  

Balık fiyatlarında yaşanan artışı ntv.com.tr'ye değerlendiren Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, palamutun bu sene beklenilen oranda büyümediğini ve palamutun çok olduğu sene hamsinin az olduğunu belirtti. Özkaya, fiyat artışındaki en büyük etkinin hava şartları olduğunu söyleyerek, ''Deniz suyu sıcaklıkları özellikle hamsi için yüksek seyrediyor'' dedi.

''10 GÜN SONRA HAMSİ BOLLAŞIR''
Özkaya, ''Karadeniz'de herhangi bir balık sıkıntısı yaşanmıyor, balığın denizlerde bol olduğu doğru. Ancak bütün avcılar palamuta gittiğinden kimse denizde hamsiye bakmıyor'' diyerek 10 gün sonra palamutun zayıflamasıyla birlikte hamsinin tezgahlarda bollaşacağını ve bununla birlikte fiyatların da düşeceğini belirtti.

''HAMSİ DENİZDE KENDİNİ SAKLIYOR''
İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Yönetim Üyesi Kenan Balcı da, av sezonunun 1 Eylül'de başlamasıyla birlikte palamutun 10 liraya, hamsinin de 20 liraya kadar düştüğü belirterek, ilerleyen zamanlarda ise olumsuz hava şartlarının fiyatları tekrar yükselttiğini belirtti. 

Balcı, ''Olumsuz giden hava şartları balık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Balık kötü havayı insanlardan önce hissediyor. Olumsuz hava şartlarını öncesinden hisseden hamsi, denizde kendini saklıyor'' açıklamasını yaptı. 

Hamsideki fiyat artışını denizde kendisini saklamasına bağlayan Balcı, 'İlla ki tezgahlarda balık artacaktır. Çünkü denizlerde balık var. Çanakkale'ye oltamızı atıyoruz, var. Karadeniz'e atıyoruz her çeşit balık var. Kısaca her bölgede balık var'' dedi. 

HAMSİ KARADENİZ'DEN KAÇTI MI?
Balcı, ''Böyle bir şey yok. Balığın merası Karadeniz. Balık su üstü bile yapmamış, balık kaçtı demek çok yanlış. Balık zamanı geldiğinde göç eder ancak bunun zamanı değil'' açıklamasını yaptı.  

BALIKÇI HAMSİNİN DEĞİL PALAMUTUN PEŞİNDE
Hamside daha fazla fiyat artışı beklemediklerini de söyleyen Balcı, gemicilerin palamut avından daha fazla para kazandığını belirtti.

Balcı, ''Gemicilerimiz hamsiye çıktığında örneğin 10 bin balık satıyor, ancak palamuta çıktığında 30 bin liralık satıyor. Bu nedenle palamut varken balıkçı hamsinin peşinde pek koşmuyor'' dedi. ''FİYATLAR NORMALİN AKSİNE YÜKSEK''
İstanbul'da balıkçılık yapan Coşkun Arslan ise, fiyatların normalin aksine yüksek seyrettiğini belirterek, ''Özellikle bir haftadır fiyatlarımız yükseliyor. Şu an hamsiyi 40 liraya satıyoruz. Palamutta ise tezgahta 25 ila 35 arasında boyuna göre değişiyor'' dedi.  

Arslan da şu anki fiyat yükselişinin hava şartlarından kaynaklı olduğunu söyledi.

Öte yandan balık fiyatlarında önümüzdeki günlerdeki düşüş beklendiğini de aktaran Arslan, ''Ekim ayının sonuna doğru palamut denizden çekilir, haliyle avcı da hamsiye yönelir'' ifadelerini kullandı.  

PALAMUT VE HAMSİ HALDE NE KADAR? 
İstanbul Balık Hali'nde çiftli olarak satılan palamutların fiyatı boyutuna göre 40-50 TL arasında değişiyor. Yaklaşık kırk gün önce bu fiyat 24-27 TL arasındaydı.

İstanbul Balık Hali’nde 1 kutu hamsinin (12 kg civarı) fiyatı 380-420 TL arasında değişiyor. Yaklaşık kırk gün önce bu fiyat 280-300 TL civarındaydı. (NTV)

 
Türkiye Kupası'nda İzmir ekiplerinin rakipleri belli oldu
 
Bakan Selçuk'tan 'ara tatil' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memurun fazla mesai ücreti belli oldu
Devlet memurlarının 2 lira 26 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, ...
KARDEMİR, TCDD'ye 30 bin 950 ton ray satacak
Dünyanın sayılı ray üreticilerinden birisi olan Türkiye'nin ilk ağır sanayisi ...
TMO'ya yeni görev
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, Suriye'de yaşayan siviller ...
 
Perakende devi 500 marketi satın aldı
Çinli online perakende devi Alibaba, operasyonunu fiziksel perakendeciliğe ...
Dev fabrika Yunanistan'dan Türkiye'ye taşıyor!
Yunanistan'da faaliyet gösteren Bosch Siemens Hausegerate (BSH) - Pitsos'un ...
Arzum'dan halka arz için SPK'ya başvuru
Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Kolbaşı, "Şirketin kurumsal yönetim kültürü ...
 
100 üründen 17'si uygunsuz bulundu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın 9 aylık döneminde 978 bin 808 ölçü ...
İhracat ve ithalatta beklenti arttı
Ticaret Bakanlığının Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, bu yılın son ...
FLO'nun kurucusu hayatını kaybetti
İş insanı Hacı Ahmet Ziylan hayatını kaybetti. 85 yaşındaki Ziylan, Türkiye'de ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva