HABERLER>GÜNCEL
6 Ekim 2014 Pazartesi - 12:55

Teleferik yine başka bahara mı kaldı?

Teleferik inşaatında yüklenici firma teleferiği bitiremeyince Büyükşehir de üçüncü kez süre uzatımına gittiği öğrenildi. Ayrıca tesis düzenleme ihalelerinde geç kalan Büyükşehir, teleferiği en erken Nisan 2015'te hizmete sokabileceği iddia ediliyor.

Teleferik yine başka bahara mı kaldı?

İZMİR – İzmir'de Metro'dan sonra inşaatı ve yenilenmesi en büyük tartışma konularından biri olan Teleferik'ten can sıkan haber geldi. Egeli Sabah’tan Ertan Gürcaner’in haberi şöyle: Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin hazırladığı rapor doğrultusunda can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesi ile 2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapalı tutulan Balçova'daki teleferik tesislerinin taşıyıcı sistemlerinin yapımı için yüklenici STM firmasına tanınan ikinci süre uzatımı da 28 Ağustos'ta sona ermesine rağmen tesis öngörülen sürede bitirilemedi. Yüklenici firmanın başvurusunu değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, 3. kez süre uzatımına gitti. Bu kapsamda STM'ye 3 ay daha ek süre tanındı. Son verilen süre uzatımının 26 Kasım'da biteceği öğrenildi. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, daha önce yıktığı mesire alanındaki kafeterya, kır kahvesi, restoran, büfe ve tuvalet gibi tesislerin yeniden yapımı için 18 Ağustos'ta ihale yaptı. Mesire alanındaki 14 adet bina tadilatı ile 2 adet konteynır tuvalet alımı ve 35 bin 617, 77 metrekarelik çevre düzenleme işini kapsayan ihale geçtiği- miz günlerde sonuçlandı. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılırken inşaatın başladığı öğrenildi. 240 gün yani 8 ayda tamamlanması öngörülen işin bitiş süresi dikkate alındığında teleferik tesislerinin en iyimser tahminle 2015 yılı Nisan ayı sonunda hizmete sokulabileceği öne sürüldü. Teleferik taşıyıcı sistemleri 2015 Ocak ayına kadar tamamlansa bile tesis mesire alanları ve çevre düz enlem işleri bitmediği için hizmete açılamayacak. Teleferik tesislerini değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Akşama sabaha çıkarız. Hızlı bir şekilde ilerliyor. Bazı projeler var ki, çeşitli olanaksızlar, çeşitli problemler bunları geciktirebiliyor" demişti.
 
2007 YILINDA KAPATILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında Balçova'da, Dede Dağı üzerindeki teleferik tesislerini Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin hazırladığı rapor doğrultusunda can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesi ile kapattı. Aradan geçen 7 yıllık süreçte önce mevzuattaki sıkıntılar aşıldı, ardından 3 kez ihaleye çıkıldı. İlk iki ihale iptal edilirken üçüncü ihale uzun süren dava ve Kamu İhale Kurumu'na yapılan itiraz süreçleri nedeniyle sıkıntılı geçti. Sonunda Balçova Teleferik Tesisleri'nin yapım işi STM Teleferik Sistemleri Firması'nda kaldı. Firmaya 2013 yılı Mart ayında yer teslimi yapıldı. Yüklenici firmaya işin yapımı için 300 gün süre tanındı. 30 Nisan 2014'te bitmesi öngörülen iş daha sonra verilen süre uzatımı ile 28 Ağustos'a kaldı. Bu arada Dede Dağı'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından kiraya verilen ve yukarı çıkan vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamayı öngören kafeterya, restoran, büfe, tuvalet, kır kahvesi gibi tesisler önce tahliye edildi, ardından da yıkıldı. Bir yandan teleferiğini inşaatı devam ederken diğer yandan dağın üst tarafında yapılması öngörülen çevre düzenleme ve tadilat çalışması bir türlü ihale edilmedi. Durum böyle olunca olan yine İzmirliye oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde resmi internet sitesinden mesire alanında yer alan 14 adet bina tadilatı ile 2 adet konteynır tuvalet alımı ve 35 bin 617, 77 metrekarelik çevre düzenleme işinin 18 Ağustos'ta, yani işin resmi bitiş süresine 10 gün kala ihale edileceğini duyurdu. İhale şartnamesinde söz konusu işlerin yapımı için de 240 gün, yani 8 ay süre verildi. 18 Ağustos'ta gerçekleşecek ihale kapsamında 14 adet bina tadilatı, 2 adet konteyner alımı, 35 bin 617,77 metrekare çevre düzenlemesi öngörüldü. İşin bitiş süresi de yer tesliminin ardından 240 gün yani 8 ay süre öngörüldü. Geçtiğimiz günlerde ihaleyi sonuçlandıran Büyükşehir Belediyesi yüklenici firmaya yer teslimi yaptı. Bir yandan çevre düzenlemesi devam ederken diğer yandan da teleferik taşıyıcı sistemlerini üstlenen yüklenici STM Firması sisteminin ana omurgasını oluşturan 8 direğin dikilmesi işlemini tamamladı. Bu arada ikinci süre uzatımı da 28 Ağustos'ta sonra erdi. Son süre uzatımı ile taşıyıcı sistemlerin inşaatının bitiş süresi 26 Kasım 2014 olarak açıklandı.
 
12 MİLYONA MAL EDİLECEK
Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tasarlanan ve saatte 1200 yolcu taşıyacak olan teleferik sisteminin hat boyu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre olacak. Hat üzerinde 8'er kişi kapasiteli 20 gondol çalışacak ve seyahat süresi 2 dakika 42 saniye olacak. İzmir'in yeni teleferiği 12 milyon liraya mal edilecek.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Şen 8 Ekim 2014 Çarşamba 09:46

Ya bırakın onu bunuda bu teleferik hangi baharda açılacaksa aktarma rezaletinden sonra kaç otobüs değiştirip gideceğiz biz teleferiğe? Rezalet ötesi. Aziz Kocaoğlu'na oy vermekle salaklık etmişim kimse kusura bakmasın. İstifa et Aziz Kocaoğlu !!!

Yorumu oyla      13      5  
Deniz 7 Ekim 2014 Salı 16:19

İzmir cennet, Balçova daha cennet, ama gel gör ki ne Teleferik'ten, ne İnciraltı'ndan yararlana biliyoruz... Ne çektik be arkadaş, yazık günah.

Yorumu oyla      16      9  
Sozde Basgan 7 Ekim 2014 Salı 10:43

Is beceremeyenlere sozluk dilinde basiretsiz/beceriksiz denir. Geciken tum islerin sorumlusu Izmirli'dir. Devam edin ayni futbol topunun arkasindan kosmaya... Belki ucuza penalti atarsiniz.

Yorumu oyla      19      12  
ziyaretçi 7 Ekim 2014 Salı 04:14

izmirliyiz yaparız demekle olmuyor .bir işide zamanında bitirin .

Yorumu oyla      24      8  
halk 6 Ekim 2014 Pazartesi 22:13

Yuhhh diyorum bu kadarına da pes hangi işi bitirdiler ki bu kadroyla anca bu kadar demek ki

Yorumu oyla      21      8  
6 Ekim 2014 Pazartesi 20:54

teleferik de en son tüm direkler takılmış, teller gerilmeye başlanacak denmişti. Fazla bir iş kaldığını zannetmiyorum. Alt istasyon neredeyse bitmiş, üst istasyonda epey ilerlemişti ancak yüklenici firma ekonomik sıkıntıya girince bir ara işler durmuştu. mahkemelik durumlar oldu. 2-3 ay geç açılsın ama sağlam olsun. bursa ve ankara da acele açılan teleferikler sürekli arıza yapıyor.

Yorumu oyla      13      11  
güzel izmir 6 Ekim 2014 Pazartesi 18:27

Keşke hiç yenileme yapılmasaydı. Kaza olması beklenip teleferiğin fıtratında bu var denilirdi

Yorumu oyla      20      50  
Özalp 6 Ekim 2014 Pazartesi 17:22

10 sene artı 5 sene daha giti güzelim izmirDEN. 5000 yılık ticari kenti yok ettin aziz bey BRAVO...

Yorumu oyla      50      27  
6 Ekim 2014 Pazartesi 16:57

yüklenici firma iflas etti. bir de hala 7 sene oldu diyen arkadaşlar, buranın ihaleleri kaç defa iptal oldu, bir zahmet araştırın.

Yorumu oyla      49      15  
reis 6 Ekim 2014 Pazartesi 13:29

seviyorum seni başkan))hiç acele etme ya ,7 sene olmuş,bi 7 sene daha etti 14 sene))))

Yorumu oyla      54      29  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balyoz generalleri yeniden yargılanıncaya kadar sabıkalı!
Türkiye'de hem operasyon sürecinde hem de tahliyeler sırasında en tartışılan ...
Erken evlilik dramı: Oğluyla bir başına kaldı
İzmir'de, Özgür Korkmaz'ın, ailesinin izniyle henüz 16 yaşında evlenip ...
İzmir'de feci kaza: 1 ölü 1 yaralı
Bornova’da otomobille çarpışan elektrikli bisikletin sürücüsü 35 yaşındaki ...
 
Vatandaşa bayram şoku: Bedava olacaktı ama...
Kurban Bayramı boyunca köprü ve otoyolların ücretsiz olacağı Resmi Gazete'de ...
Balyoz mirası: Kanser, kalp, tansiyon, parkinson...
Balyoz davasından hapis yatan emekli Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, cezaevinde ...
İzmir'den bayram günü kara haber
Karşıyaka’da denize atlayan kimliği belirlenmeyen 30 yaşlarındaki kadın, hayatını kaybetti.
 
İzmir’den korkunç iddia: Balıkları zehirleyerek…
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, ...
Flaş! Havan mermisi eve düştü: 3 mahalle boşaltılıyor
Suruç'ta havan topu mermisi bir eve düştü. Olayda 2 kişi yaralandı. Güvenlik ...
Flaş gelişme: Karakolda ifade dönemi bitiyor
Suç mağduru vatandaşlar ifade vermeleri için artık karakollara çağrılmayacak. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva