HABERLER>GÜNCEL
8 Aralık 2016 Perşembe - 12:22

Tekerlekli sandalye dansı ile hayatları değişti

İzmir'de yaşayan ve hayatları tekerlekli sandalye dansı ile değişen 15 bedensel engelli genç, katıldıkları gösterilerle sahne heyecanını tadıyor, izleyicilere duygusal anlar yaşatıyor.

Tekerlekli sandalye dansı ile hayatları değişti

İzmir'de 3 yıl önce bale sanatçısı ve dans eğitmeni Banu Dağcıoğlu Türkeli önderliğinde başlatılan "Wheelchair Dance Project (Tekerlekli Sandalye Dansı Projesi)", bedensel engellilere yönelik algıları yıkarak, bu durumdaki 15 gencin hayatına dokundu.

İzmir'de yaşayan 15 bedensel engelli gencin dünyası, hayatlarına giren tekerlekli sandalye dansıyla değişti. Projeyle ruhsal ve fiziksel engellerini dansla aşarak hayata daha fazla katılmaya başlayan ve fiziksel olarak gelişme kaydeden engelli gençler, 3 yıldır sundukları gösterilerle sahne heyecanını tadıyor, izleyicilerin beğenisini topluyor.

Başından beri projenin içinde yer alan 33 yaşındaki Ayşe Bayan, müsküler distrofi kas hastası olduğunu ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirterek, kol kaslarını kullanmakta güçlük çektiğini ancak dans projesiyle bu durumun değiştiğini anlattı.

"Dansla birlikte kollarımı daha rahat kaldırıyorum"
Bayan, projeyle fiziksel ve ruhsal değişimler yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Dans etmeden önce bu kadar sosyal ve aktif değildim. Öz güvenim bu kadar gelişmiş değildi. Ben özellikle kol kasım olmak üzere vücut kaslarımı çok kullanamıyorum. Bir tek ben akülü tekerlekli sandalye kullanıyorum, diğer arkadaşlarım aktif tekerlekli sandalye kullanıyor. Ben akülü tekerlekli sandalyede, kollarımı danstan önce çok fazla kaldıramıyordum, bu kadar hareketli değildim, dans ederek hareketlerim daha rahatladı, kollarımı daha rahat kaldırabiliyorum. Tekerlekli sandalyede olan herkese tavsiye ederim. İnsanlar kendilerini eve kapatmasınlar. Bizi izleyenler çok şaşırıyor. Herkes çok beğeniyor ve duygulanıyor."

"Sahne heyecanı çok farklı"
Projeye 2 yıl önce dahil olan 32 yaşındaki Gökçe Değirmencioğlu ise sahne heyecanı tatmanın çok farklı olduğunu ifade etti.

Tekerlekli sandalye dansını ilk kez duyanların, başlangıçta tekerlekli sandalye ve dans ilişkisini kuramadığını ancak kendilerini izleyen herkesin etkilendiğini belirten Değirmencioğlu, tekerlekli sandalye kullanmanın mahkumiyet olmadığını söyledi.

Tekerlekli sandalye dansına birkaç ay önce başlayan 32 yaşındaki Burhan Elli ise bu dans sonrası yaşamındaki değişimi, "Kendimi daha enerjik ve mutlu hissediyorum, öncesinde basketbol oynuyordum, 12 sene oynadım, yeterince sosyal aktivite yapıyordum, bu da taç oldu benim için. Sanatsal yeteneğim yok diye düşünüyordum, dansla beraber yeteneğim olduğunu düşündüm. Tepkiler çok olumlu ve güzeldi. Dans konusunda kendimi ilerletmeyi düşünüyorum. Provalar çok eğlenceli geçiyor, salı günlerinin gelmesini heyecanla bekliyorum." sözleriyle dile getirdi.

Tek günlük gösteri için başladı, bugünlere geldi
Projeyi başlatan bale sanatçısı ve dans eğitmeni Banu Dağcıoğlu Türkeli ise projenin 2013 yılında Dünya Engelliler Günü kapsamında 1 günlük gösteri için başladığını ama farkındalık yaratması nedeniyle devam kararı aldıklarını aktardı.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 15 engelli dansçının bir araya geldiğini belirten Türkeli, Türkiye'de tekerlekli sandalye dansında süreklilik gösteren tek grup olduklarını söyledi.

Türkeli, 4. yılına girdikleri projede, bugüne kadar orkestra topluluğu Camerata İzmir ile pek çok gösteride sahne aldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir insan olarak onlar bana ne katıyorsa ben de onlara katıyorum. Karşılıklı çok şahane bir alışveriş var. Stüdyoya girildiğinde bütün derdin kapıda bırakılması gerektiği bize konservatuvar yıllarında öğretilmişti. Ben de aynı şeyi kendilerine söylüyorum. Herhangi bir dert ve tasa taşımıyoruz. Herhangi bir engel varken dans edebilmek çok inanılmaz görünmemeli, çok normal. Bana anormal gelen iki ayağının üzerindeki insanların evde oturması ve dans etmemesi. Normalde evden daha az sıklıkla çıkan arkadaşlarım, çok daha sosyal bir insan haline geldiler. Farklı bedenlere sahip çocukları olan ailelerden tek isteğim, onları evde tutmasınlar. Sadece farklı bedenlerle tanıştırmak değil, engeli olmayan insanlarla bir araya getirmeleri şart. Engellilerin engellilerle bir şey yapabileceği ya da engelsizlerin engelsizlerle bir şey yapabileceği fikrinden vazgeçilmesi gerekiyor. Engelliler için özel bir çalışma adı altında değil, insan için çalışma yapılmalı. Ailelerin de evlatları için özel oldukları için değil, doğru insan yetiştirmek adına onları doğru yönlendirilmeleri gerekiyor."

Provaların çok eğlenceli geçtiğini dile getiren Türkeli, projedeki dansçıların, hazırladığı koreografilere müziği hissettikten sonra hemen uyum sağladığını ve çok istekli çalıştıkları için hiçbir problem yaşamadıklarını söyledi.

Türkeli, engelli arkadaşlarıyla uyum gösteren down sendromlu Can Ayan'ın da provalarda kendilerine eşlik ettiğini sözlerine ekledi. (AA)

 
Tüyler ürperten cinayetin perde arkası!
 
İzmir'in kırmızı dosyası Putin'e gitti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüyler ürperten cinayetin perde arkası!
Adana'daki çöp tesisinde ceset parçaları bulunan Songül Erçil'i öldürdüğü ...
Öksüz’ün talimatı İzmir’deki iddianamede: Darbecilerin ilk planı…
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe teşebbüsünün ...
İzmir’de FETÖ’den tutuklanan AK Partili meclis üyesine tahliye
FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınıp, geçen 29 ...
 
3 belediye başkanı görevlerinden uzaklaştırıldı
Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Kurbanoğlu, Diyarbakır Kayapınar ...
FETÖ'nün yurtlarına operasyon: 35 gözaltı
Ankara merkezli 20 ilde FETÖ'nün öğrenci yurtlarına düzenlenen operasyonda ...
Sosyal medyada 'saatler geri alınsın' patlaması!
#Saatler1SaatGeriAlınsın hashtagi önceki gün Twitter'da Türkiye gündeminin ...
 
31 ile yeni müftü atandı
31 ile yeni müftü atandı. 8 il müftüsü ise başka görevlere atanmak üzere görevlerinden alındı.
İzmir'in ilk ve tek robotik takımının ödül gururu
Bahçeşehir Güzelbahçe Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim gören 10 öğrenciden ...
İzmirim kartta patlama: Yok sattı, kriz çıktı ve…
Kentteki bazı bayi ve satış noktalarında kısa sürede kartların tükenmesi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva