HABERLER>SAĞLIK
6 Ağustos 2018 Pazartesi - 14:28

Tek karaciğer ile biri bebek iki kişi yaşama tutundu

Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki evinde fenalaşıp, tedaviye alındığı Nazilli'deki hastanede beyin ölümü gerçekleşen çiftçi Şener Erdem'in (32) bağışlanan organlarından karaciğeri, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde ikiye ayrılarak, 7 aylık Emir Çelik ile Celalettin Kutlu'ya (52) nakledildi.

Tek karaciğer ile biri bebek iki kişi yaşama tutundu

Bozdoğan ilçesindeki evinde, bronşit nedeniyle fenalaşan, çiftçi Şener Erdem, yakınlarının otomobiliyle Bozdoğan Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Şener Erdem, yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla, Nazilli Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Anastezi Yoğun Bakım Servisi'nde tedaviye alınan Şener Erdem'in, 5 gün sonra, geçen cumartesi günü beyin ölümü gerçekleşti. Yakınlarının organlarını bağışlamasının ardından, Erdem'in nakle uygun bulunan karaciğeri Ege Üniversitesi Hastanesi'ne, böbrekleri ise yine İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

Şener Erdem'in karaciğeri, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde ikiye ayrılarak, 7 aylık Emir Çelik ile bir diğer hasta Celalettin Kutlu'ya nakledildi. Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Vedat Ünalp, nakillerin başarılı geçtiğini ve hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ünalp, "Nazilli'de vefat eden vatandaşımızın yaşının genç olması dolayısıyla organları gayet sağlıklıydı. Bu organlardan karaciğeri aldıktan sonra, halihazırda ciddi bir kadavra sıkıntısı, organ sıkıntısı çektiğimiz için, bu organdan nasıl daha fazla faydalanabiliriz diye düşünüp, iki parçaya böldük. Küçük parçayı 7 aylık bebeğimize naklettik. Büyük parçayı ise erişkin hastamıza naklettik. İki hastamızın da durumu şu an gayet iyi. Kadavra bağışının artması özellikle organ bekleyen hastalarımız açısından bir umut oluyor. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımızı organ nakli konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

REKTÖR BUDAK'TAN ZİYARET
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, karaciğer nakli olan hastalardan Celalettin Kutlu'ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olan karaciğer nakli konusunu misyon edindiğini ifade ederek, "Karaciğer nakli gerçekleştiren üniversite hastaneleri arasında üst sıralarda yer alıyoruz. Hatta bu alanda Türkiye'nin en deneyimli karaciğer nakli ekiplerinden birini bünyemizde bulunduruyoruz. Bu ekip multidisipliner yaklaşımla 7 gün-24 saat hizmet vererek hastalarımıza şifa dağıtıyor. Bu başarılı nakillere imza atan akademisyenlerimizi ve ekiplerini kutluyorum. Hastalarımıza da acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Celalattin Kutlu da sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Beni sağlığıma kavuşturan Ege Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan doktorlarımıza, yardımcılarına ve ziyaretiniz için sizlere teşekkür ediyorum" dedi.

Ziyarete; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turan, EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel ve hastane yönetimi de katıldı.

1000'İN ÜZERİNDE KARACİĞER NAKLİ
Türkiye'nin ilk karaciğer nakli 1994 yılında, ilk canlıdan canlıya karaciğer nakli ise 1999 yılında Ege Üniversitesi Karaciğer Nakli Ekibi tarafından gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 1994 yılından bu yana binin üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirildi. (DHA)

 
Avrupa'dan İran ile ticaret açıklaması
 
Genç annenin feci sonu! Eşi sinir krizi geçirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de bir tane vardı çaldılar
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. ...
CHP Tunceli Milletvekili Şaroğlu hastaneye kaldırıldı
Beyin damarlarında tıkanıklık olabileceğinden şüphelenilen Milletvekili ...
Felci yenip 12 yıl sonra fırçayı eline aldı
İstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Ressam Işınsu Akyıldız, kalp kapakçığı ...
 
290 milyon kişi hepatitli olduğunu bilmeden yaşıyor
Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik ...
12 düşük yaptı... İzmir'de hamile annenin dramı: Doktor 'Cumhurbaşkanı bile doğuma sokamaz' dedi!
Geçmiş yıllarda 12 tane bebeğini karnındayken kaybeden İzmirli Gülbahar ...
Yapay zeka hastanın ölüm zamanını tahmin edecek!
ABD'de iki hastanede yapılan denemelerde kullanılan algoritmalar,hastaların ...
 
Kolestrolü yüksek olanlara müjde: Egeli bilim insanları buldu
Ege Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı geliştirdikleri yeni bir ilaç ...
Tesbih sandı, hayatı karardı... 18 yaşında emekli ettiler!
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 1.5 yıl önce tespih sandığı radyoaktif maddeyle ...
İzmir'de hastanın 'isim benzerliği' çığlığı: Ölmem mi gerekiyor?
Karşıyaka ilçesinde yaşayan Mehtap Akkaya (47), isim benzerliği yüzünden ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva