HABERLER>GÜNCEL
3 Ekim 2023 Salı - 07:58

Taş ocaklarının hedefindeydi... Kozak'a koruma kalkanı!

İzmir'in Bergama ilçesinde 4 bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı. Arkeolojik SİT ilan edilen bölgelerden birisi taş ocaklarının hedefi altındaki Kozak Yaylası'nda yer alıyor.

Taş ocaklarının hedefindeydi... Kozak a koruma kalkanı!

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir'de arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. 

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki 4 tarihi bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan ettiğini duyurdu. 

Resmi Gazete'de yer alan ilana göre nekropol alanı (mezarlık) bulunan Aşağıbey Mahallesi'ndeki bir parsel birinci derece arkeolojik SİT ilan edilerek  koruma altına alındı. Perperene Antik Kenti yakınlarındaki bu bölge aynı zamanda taş ocaklarının tehdidi altındaki Kozak Yaylası'nda yer alıyor. 

Yine arkeolojik buluntuların yer aldığı Yukarıkırıklar, Çitköy ve Katrancı mahallelerindeki bazı bölgeler de Bakanlık tarafından üçüncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. 

Kararlar şu şekilde:

- İzmir İli, Bergama İlçesi, Aşağıbey Mahallesi, Akçakır Mevkiinde, şahıs mülkiyetinde ve fistıklık niteliğindeki 791 parsel numaralı taşınmazın sit talebi ile ilgili Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 03.07.2023 tarih ve 3938754 sayı ile kayıtlı rapor gereği Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan yüzey incelemeleri kapsamında tespiti yapılan alanın tesciline ilişkin 2863 sayılı Kanunun 7. maddesi gereği Kurul Müdürlüğüne iletilmiş olan kurum görüşleri ve konuya ilişkin Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 04.09.2023 tarih ve 2236352 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda;
İzmir İli, Bergama İlçesi, Aşağıbey Mahallesi, Akçakır Mevkiinde, şahıs mülkiyetinde kayıtlı 791 numaralı parselde kayıtlı taşınmazın kararımız eki 1/5000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile "Akçakır Nekropol Alanı" adı ile 1. (birinci) derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.

- İzmir ili, Bergama ilçesi, Yukarıkırıklar mahallesinde, Prof. Dr. Felix PIRSON ve ekibi tarafından gerçekleştirilen "İzmir Bergama, Kınık Arkeolojik Yüzey Araştırması Çalışması" kapsamında düzenlenen 2022 sonuç raporu ile tespit edilen alana ilişkin gerekli işlemlerin başlatılması hususunun belirtildiği Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün müdürlük evrakına 26.04.2023 tarihli ve 2021356 sayı ile kayıtlı yazısı, alanın 2863 sayılı Kanunun 6. Maddesi kapsamında kaldığı hususlarının belirtildiği 12.06.2023 tarih ve 2101582 sayılı müdürlük uzman raporu ve ekleri, alana ilişkin 5177 sayılı kanun ile değişik 2863 sayılı Kanunun 7. Maddesi kapsamında Kurum Görüşlerinin talep edildiği Kurul Müdürlüğünün 13.06.2023 tarih ve 3870410 sayılı yazısı, gelen kurum görüşleri ile Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 11.09.2023 tarihli ve 2247665 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda;
İzmir İli, Bergama İlçesi, Yukarıkırıklar Mahallesindeki, kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretli alanın 3. (üçüncü) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna, karar verildi.

- İzmir İli, Bergama İlçesi, Çitköy Mahallesinde, hazine mülkiyetinde ve orman niteliğindeki 114 ada 1 parsel numaralı taşınmazın sit talebi ile ilgili Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 03.07.2023 tarih ve 2129310 sayı ile kayıtlı rapor gereği Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan yüzey incelemeleri kapsamında tespiti yapılan alanın tesciline ilişkin 2863 sayılı Kanunun 7. maddesi gereği Kurul Müdürlüğüne iletilmiş olan kurum görüşleri ve konuya ilişkin Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 04.09.2023 tarih ve 2235238 sayı ile kayıtlı rapor okundu. ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda:
İzmir İli, Bergama İlçesi, Çitköy Mahallesinde, hazine mülkiyetinde kayıtlı 114 ada 1 numaralı parselde kayıtlı taşınmazın kararımız eki 1/5000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile "Çitköy Arkeolojik Yerleşimi" adı ile 3. (üçüncü) derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.

- İzmir İli. Bergama İlçesi, Katrancı Mahallesinde, şahıs mülkiyetinde ve zeytinlik niteliğindeki 119 ada, 39, 40 ve 49 parsel numaralı taşınmazların sit talebi ile ilgili Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 13.06.2023 tarih ve 3889014 sayı ile kayıtlı rapor gereği Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan yüzey incelemeleri kapsamında tespiti yapılan alanın tesciline ilişkin 2863 sayılı Kanunun 7. maddesi gereği Kurul Müdürlüğüne iletilmiş olan kurum görüşleri ve konuya ilişkin Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 07.09.2023 tarih ve 2241976 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda:
İzmir İli, Bergama İlçesi, Katrancı Mahallesinde, şahıs mülkiyetinde kayıtlı 119 ada, 39, 40 ve 49 numaralı parsellerde kayıtlı taşınmazların kararımız eki 1/2000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile "Katrancı Arkeolojik Yerleşimi" adı ile 3. (üçüncü) derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.

 
'Beni tasfiye etmek istiyorlar' demişti... Gümrükçü’den Kılıçdaroğlu’na ziyaret!
 
Polis memuru silah kazası sonucu şehit oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in 3 ilçesinde kaçak göçmen operasyonları!
İzmir'in Dikili, Menderes ve Seferihisar ilçeleri açıklarında 68 düzensiz ...
Eski sevgilisini öldürüp, kaçmıştı... Polis evinde intihar etti!
İzmir'de sokakta tartıştığı eski sevgilisi Elvin Özütaştan'ı (42) tabanca ...
Yer: Çiğli... Balkonda volta atan tilki!
İzmir’in Çiğli ilçesinde bir apartmanın çatısında tilki beslendiği öğrenildi.
 
13 yaşındaki çocuğa takside istismar iddiası
İstanbul-Çekmeköy'de okuldan eve gitmek için taksiye binen 13 yaşındaki ...
Karaburun'da zeytin katliamı sürüyor!
Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Lodos Elektrik Şirketi’nin ...
Vinç sepeti kırıldı, işçiler emniyet kemeri sayesinde kurtuldu
Adana'da bir apartmanda vinç sepetinin kırılması sonucu havada asılı kalan ...
 
1 TL tuvalet ücretini vermediği için bıçaklandı
Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki cami tuvalet görevlisi Hakan G. (31), ...
Gözyaşları sel oldu... Şehit veterinere acı veda
Kayseri'de, teröristler tarafından öldürülüp aracı gasbedilerek Ankara'daki ...
Damat, para takılı gelinliği çekiştiren çocuğu fırlatıp yere attı
Adana'da bir düğün sırasında para takılı gelinin gelinliğini çekiştiren ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva