HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2017 Çarşamba - 10:45

Tarladan tezgaha uçuruma dikkat!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sebze meyvedeki tarla ile tezgah fiyatı arasında fahiş farka 'dur' demek için geçtiğimiz yıl düğmeye bastı. Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahraman, uygulamanın tüketiciye hangi hakları sağladığını anlattı.

Tarladan tezgaha uçuruma dikkat!

Geçen yıl eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Kullanılacak Künyelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği" kararlarını hatırlatan Yaşar Üniversitesi ekonomi bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahraman, uygulamanın tüketiciye hangi hakları sağladığını anlattı. 'Zorunlu etiket' düzenlemesiyle artık ürünün alışından son satış fiyatına kadar tüm bilgilerine ulaşılabileceğini belirten Doç. Dr. Kahraman, "Vatandaşlar, bu uygulamayla birlikte, ürünlerin fiyat aşamalarını izleyerek nihai tercihlerini belirleyebilir. Dolayısıyla tezgaha ulaşana dek karşılaştığı yüksek kar marjları da aşağı düşecektir. Bu düzenleme iyi uygulanırsa, şeffaflığın yanında rekabeti ve tüketici bilincini de arttıracaktır" dedi. 

"UYGULAMA ŞEFFAFLIK GETİRİR"

 Gıda Komitesi'nin ilgili kanunda yaptığı değişiklikle birlikte marketlerin, fiyat ibarelerinde üretici fiyatı yanında kendi alış fiyatlarını da belirtmek durumunda olduğunu ifade eden Serpil Kahraman, "Üretim aşamasından tüketim noktasına kadar ki tüm aşamalarını gösteren ve bir nevi kimlik niteliği taşıyan künyelerdeki en önemli yenilik, ürünün alış fiyatının da yer alacak olması. Üzerinde QR kod da bulunan künyelerin numaralarının www.hal.gov.tr adresinden sorgulanmasıyla, üretici bilgileri, ürünün türü üretim yeri ve tarihi gibi bilgiler dışında, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşana dek oluşan fiyat hareketlerine de ulaşılabilecek. Fiyat hareketlerinde şeffaflık sağlanmasıyla birlikte, bir nebze de olsa kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve aynı zamanda da ürün fiyatlarının kontrolüne destek vermek hedefleniyor" diye konuştu. 

"TÜKETİCİ BİLİNCİNİ ARTIRIR"

 Serbest piyasa ekonomisinde, oluşan fiyatlara herhangi bir müdahale söz konusu olmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kahraman, "Ancak tüketiciler tarafındaki beklenti, şeffaflıkla beraber, ürünlerin fiyat aşamalarını izleyerek nihai tercihlerini belirleyebilmeleri. Dolayısıyla ürünün üreticiden nihai satış sürecine ulaşana dek karşılaştığı yüksek kar marjlarının aşağı düşmesi beklenebilir. İşleyiş şeffaflığı yanında rekabeti ve tüketici bilincini arttıran bir uygulama. Öte yandan, üretici fiyatları ile satış fiyatları arasında gerek üretici gerekse nihai tüketici aleyhine kimi zaman ciddi farklar olduğu da aşikar. Ancak burada, arz-talep dışında özellikle yaş meyve ve sebzelerde malın nihai fiyatını belirleyen diğer etkenleri de göz ardı etmemek gerek" dedi. 

"MEVSİM ETKİLERİ VE FİRE KOŞULLARI GÖZARDI EDİLMEMELİ"

 Sebze ve meyvede fiyatların günlük olarak belirlendiğini kaydeden Kahraman, "Mevsimsel etkiler gibi kontrol dışı etkenler yanında, temin koşulları, tüketim yerine uzaklık, kimi ürünlerde fire vermede zaman faktörünün belirleyici olması, taşıma esnasında veya satış yerinde oluşabilecek doğal fire oranları gibi maliyeti doğrudan arttıran, ancak kısmen kontrol edilebilen etkenler, fiyat oluşumunda önemli rol oynuyor. Bununla birlikte marketlerin işletme maliyetleri, ürünlerin seçtirilerek satılmasından kaynaklanan fireler de maliyeti, dolayısıyla kar marjını etkiliyor. Kuşkusuz nihai tüketicinin, tüketim kararı alırken söz konusu noktaları da birlikte değerlendirmesi oldukça güç. Zira meyve ve sebze fiyatları tüketicilerin market tercihinde önemli rol oynamakta" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 20'Yİ BULAN FİREYİ AZALTMAYA ÇALIŞILMALI"

 2015 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ortalama 100 milyar lira işlem hacmine sahip yaş meyve ve sebze de fire oranının yüzde 20'lere ulaştığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kahraman, "Esasen, ürünün üretim aşamasında verimi artırmak, üreticinin pazara erişimini kolaylaştırmak, tasnif ve ambalajdan tedarik zincirinde soğuk hava depolarının, lojistik süreçte ise frigofirik araçların kullanımına kadar olan süreçlerde standartlar getirmek gibi temel uygulama esasları üzerinde durulmalı. Nihayetinde, ekonomik verimliliği ve etkinliği artırmak, fire oranlarını ve maliyetleri azaltarak, fiyatların da düşmesinde etkili olacaktır" diyerek yapılması gerekenleri anlattı. (DHA)

 
'Bornova İçin Fikirler' ikinci baskıyı yaptı!
 
Balıkesir merkezli 7 ilde FETÖ/PDY operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir-Çandarlı otoyolu için kritik tarih belli oldu
İzmir-Çandarlı otoyolu ihalesi için 15 Şubat'ta teklifler alınmaya başlanacak. ...
Türk denizcilerden Avrupa'ya fuar çıkarması
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, deniz turizmi sektörünün önde ...
'Yapılandırma'yı kaçıranlara müjde!
Maliye Bakanı Ağbal, "Yeniden yapılandırma kapsamında vergi ve SGK prim ...
 
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki ...
EGEV’de Susam döneminin ilk zirvesi: Neler konuşuldu?
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, EGEV önderliğinde gerçekleştirilen ...
Darphanede altın üretimi 16 yılın dibinde!
Darphane'nin 2016'da ürettiği altın miktarı 7 milyon 177 bin 348 adet ...
 
Tarım İl Müdürü’nden 2016 raporu ve ‘Menderes’ mesajı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 2016 yılı değerlendirdi, ...
İTO üyelerine 30 milyon liralık ek nefes!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO ...
İzmir’deki büyük alabalık tesisi kiraya çıkıyor!
Orman Bölge Müdürlüğü, Nif Dağı Alabalık Üretim Tesisleri’ni 10 yıllığına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva