HABERLER>TARIM
19 Mart 2019 Salı - 15:21

Tarımda dikkat çeken ayrıntı: 2018 yılında ne kadar tütün ithal edildi?

Türkiye’den en çok Ege Bölgesi’nde üretilen tarım ürünü tütünün 2018 yılındaki ithalat bilgileri Tarım Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlığın faaliyet raporunda, ‘Ülkemizde, Virginia ve Burley tipi tütün üretiminin artırılması hedeflenmelidir. 2018 yılında 110 bin 584 ton tütün 590 milyon 233 bin 640 ABD Doları bedel karşılığında ithal edilerek sigara harmanlarında kullanılmıştır’ ifadeleri yer aldı.

Tarımda dikkat çeken ayrıntı: 2018 yılında ne kadar tütün ithal edildi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 2018 yılı faaliyet raporunda tütün üretimine dair önemli veriler yer aldı.

‘Türkiye Genelinde 2018 Ürünü Bölgelere Göre Sözleşmeli Tütün Üretim Bildirimi’ başlığı altında yapılan bilgilendirmede, 2018 ürün yılında öngörülen üretim miktarının yüzde 69,12’sinin ve üretici sayısının da yüzde 65,37’sinin Ege Bölgesi’nde bulunduğu vurgulandı.

‘İzne Tabi Tütün Üretimi’ bölümünde ise İzmir’de yetiştirilen Virginia tipi tütünün Adıyaman’da 398, Diyarbakır’da ise 9 köyde üretildiği belirtildi. Öte yandan raporda Virginia ve Burley Tipi tütün üretiminin Türkiye’de artırılmasının hedeflendiği vurgulandı. Bakanlık, raporun ilgili bölümünde ithalata dayalı önemli rakamlar verdi.

2018’DE 590 MİLYON 233 BİN 640 DOLARLIK TÜTÜN İTHALATI GERÇEKLEŞTİ
Raporda, ‘Ülkemizde, Virginia ve Burley tipi tütün üretiminin artırılması hedeflenmelidir. 2018 yılında 110 bin 584 ton tütün 590 milyon 233 bin 640 ABD Doları bedel karşılığında ithal edilerek sigara harmanlarında kullanılmıştır. Virginia ve Burley tipi tütünlerin ülkemizde üretilerek ithal ikamesi olanağı sağlanmalıdır. Bu tip tütünler için kullanılan kurutma tesislerinin ilk yatırım maliyetinin yüksek olması nedeni ile firmaların ve üreticilerin ivedi olarak kontrollü bir şekilde desteklenmesi gerekmektedir’ ifadeleri yer aldı.

İHRACATTA ARTIŞ VAR
Ayrıca raporda ihracata ilişkin de bilgiler sunuldu. Buna göre; ‘2018 yılı tütün ihracatı bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, miktar bazında yüzde 23,06 ve değer bazında ise yüzde 10,84 oranında bir artışın olduğu belirlenmiştir’ ifadeleri kullanıldı. 

 
Yoldan geçene sataşan kedi Bayrampaşa'dan çıktı
 
Karşıyaka'da hukuk savaşı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 19 Mart 2019 Salı 16:32

Çiftçinin maliyet artışı enflasyonu artırır çiftçiyi zarara sokar, çiftçi üretmekten vazgeçer. Üretmekten vazgeçen çiftçi sayısı arttıkça üretim azalır ithalat artar, ithalat arttıkça cari açık artar ürün fiyatları kısa bir süre baskılanır. Bu aynı şekilde devam ettikçe daha fazla çiftçi üretimden çekilir boş araziler ya global büyük şirketlerin eline geçer ya da atıl kalır ve ithalat daha da artar. Artan ithalat cari açığı daha da arttırır döviz yükselir enflasyon artar. Bunun sonu tarımda sömürü ve dışa bağımlılıktır, enflasyondur, pahalı besindir, fakirleşen ülkedir, yetersiz beslenen toplumdur, yetersiz beslenme sonucunda sağlık sorunlarının arttığı bir toplumdur. Sağlık sorunları artan toplumun sağlık harcamalarının artması ve sosyal güvenlik kurumunun harcamalarının artması devletin zarar etmesidir. Bazı hastalıklar için yetersiz bütçeden dolayı ilaçların alınamaması ameliyatların yapılamamasıdır. 17 yıllık özet bu. Çok uğraştık anlatamadık, anlamak istemediler. Olsun varsın yollarımız köprülerimiz var mıcır yer katran içeriz.

Yorumu oyla      6      5  
sansürcü 19 Mart 2019 Salı 16:14

İhracat rakamı ne kadar? Ülkede üretilen sigaralarda kullanılması gereken yerli tütün oranı neden ve nasıl düşürüldü? Ekim alanları neden hala daraltılıyor?

Yorumu oyla      7      5  
tarimin hali 19 Mart 2019 Salı 16:02

tarimsal uretim bu sene daha da pahali olacak 1 kg sera naylonu 15 tl ye satiliyor gubre mazot elektrik tarimsal aletler iscilik ucretleri el yakiyor ,ciftcinin bunlarla baş etmesi mumkun degil bu sene onumuzde senelerde cok daha fazla ithalat olacaktir cunku ulkemizde ucu uretim tumuyle bitti. cok yazik. dunyanin bereketli topraklari uzerindeyiz yakinda eller muhtac kalacagiz

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... İlah mısın sen patates?
Mehmet KARABEL yazdı... İlah mısın sen patates?
Patatese gümrük vergisi ayarı!
Patates fiyatlarında yaşanan artışın ardından, Cumhurbaşkanı Kararı ile ...
Bornova'nın zeytini için kamu iş birliği
Ege Üniversitesi (EÜ) ile Bornova’daki kamu kurumlarının iş birliğinde ...
 
Ödemiş'te hem hasat hem ekim zamanı
Ege Bölgesi'nin 'patates ambarı' olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ...
Bakan Pakdemirli'den Kavacık mesajı: Tarım savunmadan daha önemli!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı ...
Gıda ihracatçıları Uzakdoğu seferine çıkıyor!
Türk gıda sektörü, gıda ihtiyacının büyük bölümünü ithalat yoluyla karşılayan ...
 
Kuru soğanda sıfır gümrük vergisinin süresi uzatıldı
Kuru soğan ithalatında gümrük vergisini sıfırlayan kararın yürürlük tarihi 31 Mart'a uzatıldı.
Tanzimde bakliyat satışına büyük talep
İstanbul'daki tanzim satış noktalarında bakliyat satışına başlandı. İBB'den ...
Menemen'i su bastı: Ispanak uçtu!
Kış aylarında İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerin ıspanak ihtiyacının ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva