HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2021 Salı - 12:10

Tarım yazarı Yıldırım’dan CHP’li Bayır’a ‘JES’ yanıtı: Enerji için tarımdan vazgeçemeyiz!

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyelerinden CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, komisyon olarak gerçekleştirdikleri Ege Bölgesi JES ziyaretleriyle ilgili,  “Ben CHP'li bir Milletvekili olarak gittiğim yerlerde jeotermal kuyulardan kaynaklı bir sorun görmedim” demişti. Bayır’ı açıklamaları üzerine konuşan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Tacettin Bey neye dayanarak söyledi bilmiyorum ama o bölgedeki üreticiyle, ihracatçılarla konuştuğunuzda jeotermal kaynaklı sorunlar hep dile getiriliyor” dedi ve enerji için gıdadan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekti.

Tarım yazarı Yıldırım’dan CHP’li Bayır’a ‘JES’ yanıtı: Enerji için tarımdan vazgeçemeyiz!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ-  Ege Bölgesi’nde sayıları gün geçtikçe artan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) dolayısıyla Ege Bölgesi tarımının gördüğü zarar her geçen gün artarken geçtiğimiz gün İnciraltı’nda JES’lerle ilgili olumlu görüşlerin paylaşıldığı bir zirve gerçekleşti.

CHP’Lİ BAYIR’DAN ‘JES’ ÖVGÜSÜ: GİTTİĞİM YERLERDE SORUN GÖRMEDİM!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın da bulunduğu TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyeleri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve JED Başkanı Ali Kındap’la yemekte bir araya geldi. Heyet, Vali Köşger'e, Ege Bölgesi'nde yaptıkları JES ziyaretlerinden edindikleri izlenimleri aktardı.

Komisyon üyelerinin Aydın, Denizli ve Alaşehir'de bulunan beş farklı firmayı ziyaret ettiklerini belirten Bayır, JES’lerle ilgili “Ben CHP'li bir Milletvekili olarak gittiğim yerlerde jeotermal kuyulardan kaynaklı bir sorun görmedim. Tam tersine, enerjide dışa bağımlılığın önünü kesebileceğimiz yatırımlar olduğunu gördüm”  ifadelerini kullanmıştı.

ÇOK CİDDİ SIKINTILARA NEDEN OLDUĞUNU BİLİYORUZ!
Bayır’ın JES’lerle ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili konuşan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Tacettin Bayır neye dayanarak bunu söyledi, elinde bir rapor var mı bilmiyorum… Alternatif enerji kaynakları olan jeotermal, güneş enerjisi gibi kaynaklar çok olumlu olarak kabul ediliyor, en azından kömüre, fosil yakıtlara göre zararı daha az diye düşünülüyor. Ancak bu kaynakların tarımsal etkisi yönüyle değerlendirilmesi gerekiyor. Aydın bölgesinde incir başta olmak üzere jeotermal enerji santrallerinin doğru kullanılmadığında çok ciddi sıkıntılara neden olduğunu biliyoruz”  dedi.

İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERDE AĞIR METALLER SAPTANDI
JES’lerin tarıma verdiği zararlar konusunda birçok verinin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “İhraç edilen ürünlerde ağır metallere rastlandığını biliyoruz. Tacettin Bey neye dayanarak söyledi bilmiyorum ama o bölgedeki üreticiyle, ihracatçılarla konuştuğunuzda jeotermal kaynaklı sorunlar hep dile getiriliyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Sunay Dağ’ın doktora tezinde bulunan raporlarla da incire verilen zarar ortaya konulmuş vaziyette. Pandemiden önce İzmir Ticaret Borsası’nda 1 gün süren, jeotermal konusunun ele alındığı geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmişti... Hatta burada da tüm uzmanlar tarımın jeotermale verdiği zararlar konusunda hem fikirdi. Jeotermal kaynakları ciddi bir nem ortamı oluşturması sebebiyle ürünün kurutulmasında sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Bu da üründe aflatoksin gibi küf hastalıklarına yol açıyor. Bu da önemli bir sorun. Burada kimse jeotermal enerjiye karşı değil, Dikili’de seralarda kullanılıyor. Burada Türkiye’ye bir avantaj da sağlıyor maliyetleri düşürerek ama reenjeksiyon dediğimiz geri basma işlemi santralde yapılmadığı zaman ciddi bir sıkıntı meydana geliyor. Bu konuda çok daha hassas davranılması gerekiyor” diye konuştu.

ENERJİ İÇİN GIDADAN VAZGEÇEMEYİZ
Yıldırım, pandemiyle birlikte tarımın, gıdanın önemini bir kez daha anlaşılmış olduğunu söyleyerek, binlerce yıldır bölgede yetişen ürünlerin korunması gerekliliği hakkında “İncir, zeytin, üzüm binlerce yıldır bu bölgede yetişen bir ürün. Jeotermal enerji santralinin kurulduğu kaynak ise sınırlı. Binlerce yıldır devam eden bir ürünü yok edilmesinin kabul edilebilir bir yanı yok. Bu nedenle ilgili kurumların, yetkililerin ortaya bir irade koyarak tarım ürünlerini bu tehlikelerden koruması lazım. Enerji için gıdadan vazgeçmeyiz. Elbette enerji de gerekli ama böyle bir tercih yapmamız gerektiğinde tabi ki tarımdan, gıda; zeytinden, incirden yana olmalıyız” dedi.

 
Altay Arsenal'den kaleci alıyor
 
Üç ilde Delta plus varyantı tespit edildi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 7 Temmuz 2021 Çarşamba 09:38

jess'lere hayır. vekil birazdaha incelesin bu işi ona birkaç danışman gerek

Yorumu oyla      2      3  
HZS 6 Temmuz 2021 Salı 17:05

Üretim sonucunda ortaya çıkan kimyasalların doğaya ve insana zarar vermemesi için, jeotermal akışkanlardan enerji elde edildikten sonra su, toprak veya hava ile etkileşime girmeden mutlaka yer altına geri “enjekte edilmesi” gerekmektedir. Bu işlem ne derece yapılmaktadır? Ayrıca su buharı ile oluşan nem ürünlere zarar vermektedir. Sondaj esnasında çıkan toprağın ve suyun geri dönüşümü ise ayrı bir problemdir. Bunlar yapılırsa jeotermal enerji kullanılabilir. Acaba milletvekili bu konuları inceledi ve üreticilerle görüştü mü?

Yorumu oyla      4      3  
TLG 6 Temmuz 2021 Salı 12:59

peki enerji üretimi için fikriniz nedir çok merak ediyorum? Nükleer enerji mi isterseniz yoksa kömür santrali mi? Yoksa tarım alanlarını işgal eden güya yeşil enerji olan güneş enerjisi mi?

Yorumu oyla      3      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih vererek uyardılar... Yeni zam dalgası yolda!
Üreticiler maliyet artışlarına dikkat çekerek sonbaharda bir zam dalgasının ...
Son yasaklı!
İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran genelgesinde açılacak yerler arasında ...
İşte memur ve emekli maaşlarına verilen zam!
Haziran ayı ve yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan ...
 
İzmir iş dünyası İZKA ile yeni sayfa açıyor
İzmir iş dünyasının önde gelen STK’ları ve çatı örgütü BASİFED, İZKA Genel ...
Kısa çalışma ödemeleri bugün yapılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kısa çalışma ve işsizlik ...
Memur ve emekli zammı belli oluyor!
Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur'luların gözü bugün açıklanacak enflasyon ...
 
Haziran ayı kısa çalışma ödemesi yarın
Haziran ayı kısa çalışma ve işsizlik ödeneklerinin yarın hesaplara yatırılacağı bildirildi.
Memurun gözü enflasyon rakamlarında
Devlet memurları, işçi ve emeklilerin gözü yarın açıklanacak haziran ayı ...
İzmir'den ihracata can suyu: Milyar dolarları aştı!
Ülkemizde Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 65,7, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva