HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Kasım 2013 Salı - 10:20

Tarihi Kemeraltı Çarşısı mis gibi sabun kokacak!

1941 yılında Hamdi Dalan tarafından kurulan Kemeraltı’ndaki Sabun Fabrikası Konak Belediyesi ve Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş arasında imzalanan protokolle geçmişin kapılarını geleceğe açacak.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı mis gibi sabun kokacak!

İZMİR - Konak Belediyesi, tarihle bütünleşen butik müzelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. 72 yıl önce Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun fabrikasının tarihi binası, Konak Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilecek. Konak Belediyesi ve Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş arasında imzalanan protokol ile ilk adımı atılan müze, İzmir’e sabun kokusu yayacak.

Kemeraltı’nda bulunan tarihi binayı ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak halkın hizmetine açacak protokol, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ile Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş adına Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu ve Zehra Ayla Kebapçı arasında imzalandı. İzmir’in geçmişiyle geleceğini buluşturacak tarihi imza ile hem yıkılmak üzere olan bina kurtarılacak hem de İzmir unuttuğu bir değerine yeniden kavuşacak.



ZEYTİNYAĞININ ÖYKÜSÜNÜ SABUN MÜZESİ ANLATACAK
İnsana dokunan ve kent insanına kazandıran projelerle halkı tarih, kültür ve turizm ile örülmüş bir İzmir’le buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, vefa duygusunu da bir kez daha hatırlattı. Hamdi Dalan’ın İzmir’in ‘Hamdi Dede’si olduğunu söyleyen

Başkan Tartan şöyle konuştu: “İnsana insan olduğunu yaşatan en önemli duygulardan bir tanesi vefadır. İzmir’de ilk defa bir sabun fabrikası kuran, kent ekonomisini canlandıran, cesareti ve azmiyle İzmirlilere örnek olan Hamdi Dede’nin anısını en güzel yaşatma biçimi onun emeğine sahip çıkmak, kentin bütününe yaymaktır. Sabunhaneyi müze olarak tekrar ayağa kaldırmak, sadece tarihe saygı, turizme katkı değil aynı zamanda İzmir’in yetiştirdiği önemli bir insana da vefa duygusunu göstermek anlamına geliyor. ” 

Başkan Tartan, ‘Sağlık başkenti İzmir’ söylemini de hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir ‘in her şeyiyle sağlık turizmine en uygun kent olduğunu her zaman söyledik. Bin bir çeşit sağlık kaynağı bitkisi, denizi, havası, doğasının yanında İzmir insanının doğadan gelen sağlığı yaşama yansıtması da önemli bir etken. Sabun müzesi bu sağlık dönüşümünü, zeytinyağının öyküsünü İzmir’den dünyaya anlatacak.”
 
70 YILLIK TECRÜBE MÜZEDE
Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu da babası Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun atölyesinin bir kent müzesine dönüşecek olmasından duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti: “Babam Hamdi Dalan’ın sabun imalatına başladığı bu atölyeyi yıllar sonra bir Kent Müzesi olarak İzmir’e hediye etmek Dalan ailesi olarak hepimizi heyecanlandırıyor. Uzun bir yol kat ettikten sonra, bugün çabalarımızın sonucunu aldığımızı görmek mutluluk verici. ”

Aysu Dalan Benlioğlu, tarihe, kente ve kent insanına sahip çıkan bir belediye başkanı olduğu için İzmir’in şanslı olduğunu belirtti ve Hamdi Dalan Sabun Müzesi’nde İzmirlilerle 70 yıllık zeytinyağlı sabun tecrübelerini paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Konak Belediyesi’nin projelendirme ve restorasyon çalışmalarıyla sabun üretim tesisi, ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak kent yaşamına kazandırılacak.  Müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı olacak. Binanın özgün hali korunurken, sağlık turizminin başkenti İzmir’de sağlık ve güzelliği anlatacak. Kızlarağası Hanı’na çok yakın bir konuma sahip olan müze, kent merkezinde turizmi canlandıracak, Kemeraltı esnafına ve kent ekonomisine katkı koyacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Kasım 2013 Çarşamba 13:33

BU SABUN KEMERALTINDA DOKUNULMAZLIGI BULUNAN EL ARABALI SEYYARLARI TEMİZLİYECEK Mİ?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’e Kosova’dan dost ziyareti
Kosova’nın Türkiye Büyükelçisi Avni Spahiu, eşi Sebahate Spahiu, Kosova ...
Başkan’dan son EXPO hamlesi: 340 mektup!
27 Kasım’daki EXPO oylaması öncesinde Paris’te bulunan İzmir Büyükşehir ...
Tarihi oylamaya doğru: İzmir’den elçilere ve delegelere yakın markaj
İzmir, EXPO 2020 adaylığı kapsamında 27 Kasım'da Paris'te yapılacak oylama ...
 
Büyükşehir’den açıklama: Swiss Otel Girişi neden kapatıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Grand Efes Swiss Otel’in Gaziosmanpaşa tarafındaki ...
Karabağlar’da aşure buluşması
Karabağlar Belediyesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmir Şubesi ...
İzmirli kadınlar şehitlerin huzurunda
Yaz boyunca binlerce kadın ve çocuğu denizle buluşturan Konak Belediyesi, ...
 
Aliağa’nın çok amaçlı salonu yola çıktı!
İzmir’in Sanayi ve Ticaret kenti Aliağa, Aliağa Belediyesi ve İzmir Büyükşehir ...
Bornova’da ‘Muharrem Ayı’ dayanışması
Muharrem ayında Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ...
Düğün salonunda Solak bayramı!
Çiğlili vatandaşlar Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak için ikinci kez ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva