HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Eylül 2021 Salı - 11:18

Tarihi gün… Narlıdere Metro'da ışık göründü

Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu'nun son istasyonunda tünel açım işinin tamamlanması töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir’i demir ağlarla öreceğimizi her fırsatta söyledik. Sözümüzü tutuyoruz. Altı raylı sistem projesini eş zamanlı yürütüyoruz. Narlıdere, Buca, Karabağlar - Gaziemir ve Kemalpaşa metro projeleri ile Çiğli ve Örnekköy tramvay projelerine, bugünün hesaplamalarıyla yaklaşık 26 milyar lira harcayacağız. Bunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali altyapısı sayesinde kendi yarattığımız kaynaklarla gerçekleştiriyoruz" dedi.

Tarihi gün… Narlıdere Metro da ışık göründü

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımdaki en kritik yatırımlarından biri olan hafif raylı sistemin geliştirilmesi için çalışmalar aralıksız devam ederken, Fahrettin Altay ile Narlıdere Kaymakamlığı’nı birleştirecek 7,2 kilometrelik metro hattında son istasyon olan Narlıdere Kaymakamlık durağında da ışık görüldü.

Tünel açım işlemlerinin son hatta olan Narlıdere Kaymakamlığı durağında tünel açma makinesinin son çalışması tamamlandı. Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının son durağı olan Kaymakamlık durağında basın toplantısı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, metro yapımı sürecinde gelinen noktayı anlattı.

Düzenlenen basın toplantısına ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İlçe belediye başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, CHP İzmir il yöneticileri ve ilçe başkanları katıldı.

İKİ İSTASYONA TOPLAM 705 ARAÇLIK PARK YAPILACAK
Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Mart 2019’da çıktığımız hizmet yolunda, bugün çok önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz. Göreve geldiğimde inşaatının yüzde 12’si tamamlanmış durumda olan Fahrettin Altay-Narlıdere Metro Hattı’nda öyle hızla yol aldık ki, bugün itibariyle çift yönlü toplam 14.5 kilometrelik tünel açma işinin sonuna geldik. Az sonra, tünel kazma makinesi TBM’in son tüneli de ışığa kavuşturmasıyla, Narlıdere Metro inşaatının yüzde 82’sini tamamlanmış olacak. Metro inşaatımızda aynı zamanda istasyon yapılarının yüzde 35’i, demiryolu işlerinin ise yüzde 23’ü tamamlandı. Yaklaşık 3 bin 300 metrelik demiryolu döşendi. Yüklenici firmamız Gülermak’a çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Fahrettin Altay-Narlıdere Metro Hattımızı hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Yatırım tutarı 2,5 milyar lirayı bulan bu proje için toplam 205 milyon Avro kredi sağlandı. Çin merkezli Asya Altyapı ve Yatırım Bankası’ndan Narlıdere Metro inşaatı için hazine garantisi sağladığımız 50 milyon Avro kredi, banka tarafından dünyada bir yerel yönetime verilen ilk altyapı kaynağı. Fahrettin Altay Narlıdere Metro Hattı, 7 istasyondan oluşuyor. Hattın devreye girmesi ile birlikte raylı sistem ağımızdaki istasyon sayısı 24’e, toplam hat uzunluğu da 27 kilometreye çıkacak. Bornova EVKA-3’ten metroya binenler, Narlıdere Kaymakamlığı’na kadar aktarmasız seyahat edebilecek. EVKA-3’ten Narlıdere’ye günlük ortalama 470 bin yolcu taşınacağı öngörülüyor. Öte yandan, Balçova İstasyonu’nda 498 ve Narlıdere Kaymakamlık İstasyonu’nda 207 olmak üzere, toplam 705 araçlık tam otomatik otoparkı da devreye alacağız" dedi.

KENTİMİZDE HER ALANDA OLDUĞU GİBİ ULAŞIMDA DA DOĞA DOSTU BİR STRATEJİ İZLİYORUZ
5 raylı yatırımın aynı anda gerçekleştirildiğine vurgu yapan Soyer, "kentimizde her alanda olduğu gibi ulaşımda da doğa dostu bir strateji izliyoruz. Bu nedenle Narlıdere metromuzla birlikte 5 raylı sistem yatırımı aynı anda gerçekleştiriyoruz. Buca Metrosu, Karabağlar Gaziemir Metrosu, Kemalpaşa Metrosu, Çiğli Tramvayı ve Örnekköy Tramvayı ile İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. 1 milyar Euro’yu aşkın bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metrosu için finansman kaynaklarımızı bulduk ve yapım ihalemizi gerçekleştirdik. Buca’da inşaat çok yakında başlayacak ve 4 yıl içinde Buca ilçemiz metro rahatlığına kavuşacak. Sadece ulaşım hattı değil medeniyet hattıdır. En sıkışık bölgelerimize yüksek yaşam kalitesini taşımız olacak.  Karabağlar-Gaziemir Metrosu, 28 kilometre uzunluğunda olacak. Halkapınar’dan Adnan Menderes Havalimanı’na kadar uzanacak. Bu hat, halen tek otobüs hattıyla ulaşılabilen Fuar İzmir için de çok güçlü bir ulaşım alternatifi olacak. Yoğun konut alanlarının yanı sıra Sarnıç, ESBAŞ, Fuar İzmir, Kemeraltı ve Gıda Çarşısı gibi önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak. İzmir’in en önemli tarım ve sanayi ilçelerinden Kemalpaşa’yı da raylı ulaşım ağına dahil ediyoruz. 27,5 kilometre uzunluğunda olacak Otogar- Kemalpaşa Metro Hattı için proje ihalesinin ilk aşamasını gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

NARLIDERE METRO TÜNELİNİN UCUNDAKİ IŞIK GÖRÜNDÜ
Tramvay hatlarına da dikkat çeken Soyer, "Şubat ayında Karşıyaka Çiğli Tramvay Hattı’nın inşaatını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı coşkulu bir törenle başlatmıştık. Orada da işler tüm hızıyla, planlandığı gibi devam ediyor. Çiğli’de tren maliyetlerini de ilave ettiğimizde yaklaşık 1.5 milyar liralık bir yatırıma imza atıyoruz. Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı, 11 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşuyor. Altıncı raylı sistem projemiz 5 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka Örnekköy Yeni Girne Tramvayı. Bu hatta ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından inşaat çalışmaları 12 ayda bitecek. Böylelikle tramvay hatlarımızın toplam uzunluğu 37,6 kilometreye uzamış olacak. İzmir’i demir ağlarla öreceğimizi her fırsatta söyledik. Sözümüzü tutuyoruz. Altı raylı sistem projesini eş zamanlı yürütüyoruz. Narlıdere, Buca, Karabağlar - Gaziemir ve Kemalpaşa metro projeleri ile Çiğli ve Örnekköy tramvay projelerine, bugünün hesaplamalarıyla yaklaşık 26 milyar lira harcayacağız. Bunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali altyapısı sayesinde kendi yarattığımız kaynaklarla gerçekleştiriyoruz. Sizden aldığımız büyük güçle yapıyoruz. İzmir’in bu en önemli projelerinin gerçekleşmesinde büyük emek veren ekip arkadaşlarıma, cefakar işçilerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Çok şükür ki, bugün Narlıdere Metro tünelinin ucundaki ışık göründü. Sizlerin alınteri sayesinde göründü. Sağ olun, var olun. Narlıdere Metro projemizin tüm İzmirliler’e ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” açıklamalarında bulundu.

 
Kadın üreticiler uygulamalı çiftçi okulu ile güçleniyor
 
AK Partili Sürekli'den 'hastane' salvosu: Kiraz ayrımcılığa kurban ediliyor!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüdaverdi kılıç 29 Eylül 2021 Çarşamba 09:38

narlıdereli metro için abdül başkana teşekkür etsin. buca gibi daha öncelikli yerler varken ikili ilişkileriyle metronun narlıdereye gelmesini sağladı. ancak törende kendisini göremedik. sanırım kendisine yapılan vefasızlıklara tepki olarak gelmedi.

Yorumu oyla      4      7  
Balaban 28 Eylül 2021 Salı 20:38

İzmir'e gelmiş geçmiş en başarısız belediye başkanı olarak tarihe not düşüleceksiniz...Bu büyükşehir belediye başkanlığı ABDÜL BATUR başkanın hakkıydı...

Yorumu oyla      4      9  
sezarın hakkı sezara 28 Eylül 2021 Salı 18:08

ilk olarak büyük şehir belediyesini bu güzide yatırım için tebrik ederim . Ancak bu proje tünelin içinde koşan Tunç Soyer e değil Aziz kocaoğluna yazar. Yakın zaman içinde Buca metrosu başlar ise onu Tunç başkana yazarız . her nekadar proje gene aziz kocaoğluna ait olsa da çoooook uzun süren CB onayı ve ihale sürecini başarı ile yönettiği için tunç soyere alkışlarımızı sunarız.

Yorumu oyla      4      4  
narlıdereli 28 Eylül 2021 Salı 14:53

sn soyer konuşma yaptığınız yere 50 m mesafede park vardı. şimdi yok, yerine market dikildi. lütfen bundan sonra yeşil alanların betonlaşmasına onay vermeyin.

Yorumu oyla      10      5  
Adil ve eşit hizmet anlayışı 28 Eylül 2021 Salı 12:10

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapıyor. Merkez ilçelerde 120 dk. aktarma hakkı var. Çevre ilçe belediye otobüslerinde de ( köyler dahil. ) 13.02.2016 tarihine kadar var olan 90 dk. aktarma hakkı İzmir BB meclisince 10.02. 2016 tarihinde iptal edildiğinden çevre ilçe belediye otobüsleri ( ESHOT ) dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor. 120 dk. aktarma hakkı olan merkez ilçelerde 2020 Eylül ayı itibariyle ilk biniş tam 3,46. TL. Aktarma hakkı olmayan çevre ilçe belediye otobüslerinde ( gittiğin kadar öde hariç ) her biniş tam 3,56.- TL. Hem aktarma hakkı yok , hem de her binişte 10 krş. fazla ödeniyor. İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ( uygulamağı ile çevre ilçelerden belediye otobüslerini ( ESHOT ) çekmek ayrı bir ayrımcılık . Merkez. ilçelerde kamu malı metro , otobüs , vapur tramvayla hizmet ver. İzmir çevre ilçelere gelince kamu malı olan belediye otobüsü yok. Çevre ilçelerde ödenen vergilerden İzmir BB payını alırken iyi oluyor. Ancak hizmete gelince çevre ilçelere ; merkez ilçeler verilen aktarma hakkı yok. belediye otobüsü yok. Mesela Torbalı ilçesinde ödenen vergilerden İzmir BB ‘nin aldığı pay ne kadar. CHP li İzmir BB ‘nin sosyal belediyecilik anlayışı . “ Kimse endişe etmesin CHP iktidarında tüm sorunları çözeceğiz “. İzmir çevre ilçelerden belediye otobüslerini çekmek . Kolay çözüm .

Yorumu oyla      7      11  
guest 28 Eylül 2021 Salı 11:40

Başlangıç durağına eğer çok geniş bir otopark oluşturursanız Güzelbahçe-Urla hattından gelen yoğun trafik şehir içine girmeden toplu taşımaya katılabilir. En önemli tamamlayıcı yatırım budur.

Yorumu oyla      20      3  
Otogar metro ne oldu? 28 Eylül 2021 Salı 11:28

Adamlar metroyu bitirmek üzere, yenisinin de Buca'da temelini atacak, AKP de daha otogara metro yapacak. Hâlâ daha İZBAN'ı biz yaptık diyen vekiller var. Tamam kardeşim siz yaptınız siz! Ha ha ha ...

Yorumu oyla      22      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Roman Kültür Merkezi Konak’a ödül getirdi
Konak Belediyesi, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde hizmete açtığı Roman ...
Karşıyaka Ayaküstü Lezzetler Festivali’ne geri sayım başladı!
Karşıyaka Belediyesi, kente vizyon kazandırma ilkesiyle hayata geçirdiği ...
Bornova'da ilk bal sağımı yapıldı
Bornova Belediyesi’nin Kayadibi Mahallesi’nde kurduğu arılıkta bal sağımı ...
 
Başkan Yetişkin'den Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, CHP Genel Merkezi'nde Genel ...
Dikili Tarım Zirvesi'nde yerini alacak
İstanbul’da düzenlenecek ve CHP’li belediyelerin katılacağı Tarımsal Kalkınma ...
APİKAM'da “Tarih Söyleşileri” devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından ...
 
Bayraklılı güreşçi Miraç dünya şampiyonu oldu
Geçtiğimiz hafta Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ı ziyaret ederek, ...
Buca'da Balkan Panorama Film Festivali başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla ...
Pirlibey muhtarından Başkan Çerçioğlu'na hizmet teşekkürü
Nazilli’nin Pirlibey ve Hamzallı mahalleleri arasındaki yolun yapımını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva