HABERLER>EKONOMİ
27 Nisan 2015 Pazartesi - 11:33

Tarife açıklandı: Anaokulları 8 bin TL'den başlıyor!

Özel okullar önümüzdeki eğitim öğretim yılı ücretlerini açıklamaya başladı. Anaokulu ücretleri 8 bin'den başlarken, liselerde bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor. Ara sınıf ücretlerine de enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5 zam yapılabilecek. Ayrıca özel okullar sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci okutabilecek.

Tarife açıklandı: Anaokulları 8 bin TL den başlıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı değişiklikle özel okulda okuyan ara sınıf öğrencilerinin zam oranları hesaplanırken, bir önceki yıl ilan edilen eğitim ücretinin enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5’i kadar olacağını açıkladı. Hürriyet'ten Gülseven Özkan'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla 2015 Ocak ayında illere gönderilen yazıda, özel okullara ‘enflasyon uyarısı’ yapıldı.
 
Yazıda ara sınıfların eğitim ücretleri ile ilgili, 2014 Temmuz ayında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle getirilen, “Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen eğitim ücretine (Y.İ,ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla 5 oranında artış yapılarak belirlenir” hükmü hatırlatıldı. Ücret artış oranlarında yönetmelik hükümlerine uygun hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Enflasyonun yüzde 5 olması öngörülerek, örnek bir hesaplama modeline de yer verilen yazıda, özel okulun ilan ettiği ücret 10 bin TL ise yüzde 5’lik enflasyon farkı ve en fazla yüzde 5 zam yapılması gerektiği, bu durumda da özel okul ücretinin en fazla 11 bin TL olabileceği belirtildi. Fakat bunun için veli ile okul arasında yazılı bir sözleşme olması şart. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan’ın verdiği bilgiye göre, ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 53. maddesine göre okullar ilkokul 1, ortaokul 1, lise hazırlık veya hazırlık sınıfı yoksa lise 1’inci sınıfların ücretlerini belirlemekte serbest. Bakanlığın yaptığı uyarı okulların ara sınıflarında eğitim alacak öğrenciler için geçerli.
 
SADECE YÜZDE 100 ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ ALINABİLECEK
Öte yandan Cem Gülan’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise özel okullarda ücretsiz okutulan öğrencilerle ilgili yapılan değişiklik. Ücretsiz öğrenci okutma oranının geçen yıllarda yüzde 25, 50, 75 ve 100 olmak üzere çeşitli oranlarda kurum tarafından belirlenebildiğini anlatan Gülan, bu yıl okulların sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci alabileceğini söyledi. Bu durumda ücretsiz okutulan bazı öğrencilerin bu hakkını kaybetme tehlikesi olduğuna da dikkat çekti. Ancak öğrenimi süresince burslu olarak eğitim alan öğrenciler başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlanacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek.
 
Çocuğu okulla tanışacak velilerin arayışı sürerken, kurumlar da yeni kayıt ücretlerini açıklamaya başladı. Mayıs ayı sonuna kadar açıklamayanlar ise bir önceki yıl uyguladığı miktar üzerinden kayıt yapmak zorunda kalacak. Önümüzdeki yıl çocuğu anaokuluna gidecek velilerin ise en az 8 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Liselerde ise bu rakam 30 bin TL’yi aşıyor. İlkokul ve ortaokullarda da ücretler 10 bin ile 38 bin TL arasında değişiyor. Bunların bazılarına yemek, eğitsel etkinlikler ile KDV oranları dahil olurken bazılarında değil. Yemek ücretleri için de en az 3 bin TL bütçe ayırmak şart.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnternetten alışverişte yeni dönem: Geri al!
1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek düzenleme ile internetten yapılan alışverişlerde ...
Çalışan emekli maaşlarına seçim öncesi farkı!
Yeni bir düzenleme ile ‘çalışan emeklilerin’ maaşından yapılan yüzde 15’lik ...
Yorgancılar: Türkiye’nin daha hızlı koşması için…
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
 
Süt sektörü Haziran’da Tire’de buluşuyor
Geleneksel hale gelen ve İzmir Tire’de üçüncüsünü düzenlenecek 3. Tire ...
İTO’dan İzmir-Selanik feribot seferleri müjdesi
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan ticaret odaları ...
Ege market devinde ayrılık zamanı!
Ege Bölgesi’nin önde gelen marketçilik firması Pehlivanoğlu Şirketler ...
 
Dolardan yeni rekor, euro 1 yılın zirvesinde!
Dolar/TL 2,7351'e çıkarak rekorunu tazeledi. Euro ise 2,95 lirayı aşarak ...
Abonelik sözleşmelerinde yeni dönem
Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi birçok mal veya hizmete ...
Konut satışları patladı: İzmir kaçıncı sırada?
Mart ayında konut satışları yüzde 32,4 artışla 116 bin oldu. İpotekli ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva