HABERLER>YAŞAM
9 Aralık 2017 Cumartesi - 11:44

Tam 5 bin yıllık... İzmir tarihine ışık tutacak!

İzmir'in en eski yerleşim alanı Yeşilova Höyüğü'nden çıkarılan 5 bin yıllık 3 iskelet üzerinde ABD'deki Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada bölgedeki yaşama ışık tutacak DNA izine rastlandı

Tam 5 bin yıllık... İzmir tarihine ışık tutacak!

Günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine tarihlenen Yeşilova Höyüğü'nden çıkarılan 5 bin yaşındaki iskeletler üzerinde tespit edilen DNA izleri tarihe ışık tutacak.

Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun tarihi en eskiye dayanan kazı alanları arasında yer alan Bornova'daki Yeşilova Höyüğü'nde bulunan 5 bin yıllık şakak kemiği üzerinde ABD'li bilim insanlarının çalışma yürüttüğünü belirtti.

Bölgenin tarihine ışık tutması beklenen buluntunun üzerindeki DNA izinin yetersiz görülmesi üzerine yeni örnekler istendiğini dile getiren Derin, kazı alanından çıkardıkları 5 bin yıllık 3 iskeletten daha örnekleri inceleme için bu ülkeye gönderdiklerini ifade etti. 

Derin, bu örneklerin uygun bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Tarihi kazılarda antik DNA metodu son dönemde yaygınlaştı. Yeşilova Höyüğü'nden çıkan iskeletlerde de bu çalışmanın yapılmasını istedik. İlk örnekte bazı kirlenmelerden dolayı DNA izi sağlıklı değildi. Yeni örneklerde ise antik DNA keşfedildi. Bilim insanlarının yaptığı çalışma sonrası tarihi bilgiler elde edeceğimize inanıyoruz. Biz aslında burada sadece buluntular üzerinde çalışmıyoruz. Bizzat insan kalıntıları üzerinde de çalışmalar yürütüyoruz. Ancak DNA analizleri bize önemli bilgiler verecek."

Antik DNA çalışmasının İzmir'in, Anadolu'nun tarihine inmek için bir fırsat olacağı bilgisini veren Derin, "Temel hedefimiz insanı anlamak. Binlerce yıl önce burada yaşayan, yerleşen insan topluluklarının kim olduğunu öğrenmek." ifadelerini kullandı.

Derin, iskeletleri çok titiz çalışmalar sonucu ortaya çıkardıklarını, diş hekimlerinin kullandığı incelikte aletlerle çalıştıklarını dile getirerek bulunan iskelet örneklerinin genelde "vücut bütünlüğünün korunduğu" bilgisini verdi.

ANTİK DNA ÇALIŞMALARI İZMİR'DE YAPILACAK
Bugüne kadar antik DNA için kemiklerden alınan küçük örnekleri ABD'deki üniversitelere gönderdiklerini kaydeden Zafer Derin, bundan sonra Türkiye'de de benzer araştırmaların yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi ile iş birliğine gideceklerini belirtti.

Derin, 2018 yılında doktora düzeyinde çalışmalar yapacak bilim insanı yetiştireceklerini ifade ederek, bölgede gelecekte Türk araştırmacıların "insanlık tarihi" için önemli bilgiler elde edeceklerine inandıklarını sözlerine ekledi. 

İZMİR'İN İÇİNDEKİ EN ESKİ YERLEŞİM ALANI 
Yeşilova Höyüğü'nün 2003 yılında Bornova ilçesinde keşfedilmesiyle kentin tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı tespit edilmiş, Neolitik dönemden Roma dönemine kadar birçok kültürün bölgede yaşadığı anlaşılmıştı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesinin desteğiyle sürdürülen kazılarda, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan ve deri işlemeciliğinde kullanılan çok miktarda taş ve kemik aletin yanı sıra Ana Tanrıça heykelinin yaklaşık 4 santimetre boyundaki başı, ayı heykelciği, 5 bin yıllık üzüm çekirdekleri gibi tarihe ışık tutan buluntulara rastlanmıştı. 

Buluntular, günümüzden binlerce yıl önce yaşayan insanların günlük yaşamına ilişkin, mutfak kültüründen aile yapısına kadar birçok alanda yeni bilgiler sunmuştu. (AA)

 
Çin'den Foça’ya ziyaret
 
İzmir'de feci kaza: Yaralılar var!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye onları konuşuyor... Birer gün arayla yaşamlarını yitirdiler
"Ayla" isimli filmle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim'in ...
İzmirli Makedon göçmenlerinden Ata'ya ziyaret
İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği üyeleri Ankara'da çeşitli ziyaretlerde bulundu.
İzmir futbolu yasta... Erdoğan Tözge için son görev
Kalp krizi nedeniyle önceki gün 89 yaşında hayatını kaybeden Altay camiası ...
 
İlginç bir dostluk öyküsü
Bu, daha önce hiç duymadığınız dostluk hikayesi 25 yıldır Japonya karasularında ...
Burası İzmir… Sürücülerden örnek davranış
İzmir’de yangına yetişmeye çalışan itfaiye ekiplerine İzmirli sürücülerin davranışı damga vurdu.
İzmir'de taksilerde arka arkaya doğum... Aceleniz ne bebişler?
İzmir'de, sancıları tutunca aynı gün taksiyle Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları ...
 
İzmir futbolunu sarsan ölüm... Tözge'yi kaybettik
İzmir'in asırlık çınarı Altay, kulübün ve kentin sembol isimlerinden Erdoğan ...
İzmir'in kahraman itfaiyecisi taburcu oldu
İzmir'de sosyal medyadaki, acil karaciğer nakli olması gereken Hüseyin ...
Deniz Baykal tedavi için Almanya'ya gitti
CHP Antalya Milletvekili ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tedavi için Almanya'ya gitti.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva