HABERLER>GÜNCEL
7 Kasım 2019 Perşembe - 17:16

Suriyeli ve Türk kadınlar, kooperatif kurup midye satış yeri açtı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen 'Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi' projesi kapsamında, İzmir Alsancak'ta Suriyeli ve Türk kadınlar kooperatif kurup, midye üretim ve satış yeri açtı. Farklı kültürlerin bir araya geldiği kooperatifte, daha önce midye dolma eğitimi alan kadınlar, hünerlerini sergileyerek maddi kazanç elde ediyor.

Suriyeli ve Türk kadınlar, kooperatif kurup midye satış yeri açtı

İzmir'de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Japon Hükümeti tarafından fonlanan ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunu sağladığı 'Beceri eğitimleri ve üretim araçları vasıtasıyla geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarının güçlendirilmesi' projesi kapsamında, eğitim alan kursiyerler farklı istihdam alanlarına yönlendi. Proje kapsamında midye dolma yapımı eğitimi alan 10'u Suriyeli, 10'u Türk kadın, kooperatif kurup, İzmir Alsancak'ta midye üretim ve satış yeri açtı. 'Turna Kadın' ismini verdikleri kooperatifte, hünerlerini sergileyerek midye üretimi yapan kadınlar bir yandan da maddi kazanç elde ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen kooperatif açılışında konuşma yapan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, "Bu proje aslında küçük fikirlerin emek ve özveriyle çalışıldığında büyük işlere dönüşebileceğine dair iyi bir örnektir. Bu birliktelikten gurur ve kıvanç duyuyorum. Projemizin fikir aşamasından başlayarak bugüne kadar bize destek veren Japon Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne katkılarından dolayı teşekkür ederim" dedi.

'AYNI BAYRAĞIN ALTINDA YAŞAMAK BİZİ MUTLU EDİYOR'
Türkiye genelinde 150 kursiyerin eğitimini tamamladığını söyleyen proje koordinatörü Murat Özoğlu, "Özellikle kursiyerlerimiz kadınlardan oluşuyor. Aynı zamanda girişimcilik eğitimi verilerek kursiyerlerimize destek sağladık. Midye dolma konusunda ve girişimcilik konusunda eğitim alan kadınlarımız, üretim tesisini kurdu ve kazançlarını paylaşacaklar" diye konuştu. Sağlıklı midye üretmek için bir araya geldiklerini söyleyen Türk kooperatif üyesi Aysun Elinç, "Burada bir kooperatif açarak, başkanın olmadığı her şeyin açık olduğu bir düzen kurduk. Suriyeli arkadaşlarımızla sağlıklı ve hijyenik midye üretimi yapıyoruz. Onları çok sevdik, birbirimizi çok iyi anlayabiliyoruz. Dillerimiz ayrı olsa da aynı bayrağın altında yaşamak bizleri mutlu ediyor. İlk 15 gün teorik daha sonraki 15 gün pratik eğitim alarak staj gördük. Artık midyeleri kendimiz üretip satacağız" diye konuştu.

'İŞ BULAMIYORDUM'
4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini söyleyen kursiyerlerden Suriyeli Elle Halid, "İzmir'e geldiğimden beri iş bulmakta çok zorlandım. Suriye'de psikoloji bölümünde okuyordum savaş dolayısıyla yarım bıraktım ve burada iş bulamadım. Şimdi ise bu projeyle birlikte midye üretimine başladım ve oldukça mutluyum. Burada kazandığım para ile üniversiteye kaydolup tekrar eğitimime devam etmek istiyorum" dedi.  Türk kursiyerlerden Zekiye Gezer ise "Daha önce kendi evimde midye yapıyordum. Çam fıstıklı ve kuş üzümlü midyeler yapıyordum. Daha sonra bu projeyi duyup dahil oldum. Şimdi Suriyeli arkadaşlarımızla birlikte burada midye üretip satacağız" dedi.

 
İzmir'deki "çekyat cinayeti" davasında tutuklama kararı
 
Okul bahçesinde servis aracı öğrenciyi ezdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 7 Kasım 2019 Perşembe 22:53

Harika.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki "çekyat cinayeti" davasında tutuklama kararı
İzmir'in Konak ilçesinde Gülümser Bulut'un çekyatın içinde battaniyeye ...
İş arkadaşlarını dövüp telefonunu gasbeden 2 kadın yakalandı
Antalya'da 5 yıldızlı bir otelde çalışan Nurgül Karybaeva'yı (38) dövüp, ...
Dört kardeşin cenazelerini alan kimse olmadı!
Fatih'teki evlerinde ölü bulunan 4 kardeşin cenazeleri Adli Tıp Kurumu morgunda bekletiliyor.
 
Ankara'da DAEŞ operasyonu: 17 gözaltı
Ankara'da terör örgütü DAEŞ ile bağlantılı oldukları belirlenen 17 yabancı ...
Şehit Anaları Derneği Başkanı'na beraat
Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Alp Akbaba, "Cumhurbaşkanına hakaret" ...
İzmir'de uzman çavuşun acı sonu
İzmir'in Menemen ilçesinde, alışveriş yaptıktan sonra evine yürürken kalp ...
 
O görüntüler ele verdi... İzmir'de seri cinayetlere tutuklama!
İzmir'de, 20 yıl önce Nilgün Kırlı'yı (33) boğarak öldürdüğü gerekçesiyle ...
İzmirli iş insanı kızına 1 milyon dolarlık böbrek aldı!
İzmir iş insanı 75 yaşındaki S.G. davalık olduğu kızı N.G. ile barıştı. ...
Tedirgin eden görüntü: Sırrı araştırılıyor
Rize'de merkeze bağlı Bozkale köyünde yeraltından çıkan buhar, görenleri endişelendirdi. Köye ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva