HABERLER>EKONOMİ
24 Kasım 2020 Salı - 10:11

Sünnetçi esnafı isyanda: Bizi de görün!

Sünnet düğünlerinin yapılmaması nedeniyle her günü siftahsız bitirdiklerini belirten esnaf Ümit Aydın, "Kemeraltı, düğünlerle beslenen bir çarşı. Devlet, kısa çalışma ödeneğini uzattığına göre, esnafa verilen cansuyu kredisinin geri ödemesini de faizsiz, en az 6 ay ertelemeli. Aksi takdirde bu sektörde kim varsa, hepimiz kepenk kapatırız" dedi

Sünnetçi esnafı isyanda: Bizi de görün!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 11 Mart'tan bu yana ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgınının olumsuz etkilemediği esnaf kalmadı. Sünnet sektörü de salgından nasibini aldı. 16 yıldır sünnet sektöründe iş yapan İzmirli esnaf Ümit Aydın, "Düğünlere bazı kriterlere uymak şartıyla kısmen de olsa izin verildi. Gelinle damat anlaşıyor, düğünü bir şekilde yapıyor. Fakat sünnet düğünleri hep ertelendi. Oysa Kemeraltı, düğünlerle beslenen bir çarşı. Düğünler olmayınca, bizim sünnet sektörümüz de çöktü" dedi, devletten destek istedi.

BİR SÜNNET DÜĞÜNÜ, 150 SEKTÖRÜ İLGİLENDİRİYOR
Aralık-Şubat ayları arasında sünnet sektörünün, bahar ve yaz aylarında başlayacak sünnet düğünleri için hazırlık yaptığını, ancak 11 Mart'tan itibaren sektörde işlerin tamamen durduğunu, ürünlerin ellerinde kaldığını anlatan Ümit Aydın, şunları söyledi:

"Mart, nisan, mayıs aylarında dükkanlarımız kapalıydı. 1 Haziran'da normalleşme, temmuz ayında düğünlere belli şartların yerine getirilmesi halinde izin verildi. Devlet, küçük esnafa cansuyu kredi adı altında kredi verdi; 6 ay ödemesiz, yüzde 0.60 faiz oranıyla... Esnaf olarak o krediyi kullandık fakat banka bize o parayı nakdi olarak vermedi. Zamanı gelen çekimizi, kiramızı, personel giderimizi belgeleyip bankaya verdik, onlar da gerekli yerlere ödeme yaptı. 20 Temmuz'dan sonra düğünler kısmi olarak serbest kalmasına rağmen çok az sayıda düğün gerçekleşti. En kolay ertelenen düğün, sünnet düğünleri oldu. Bir sünnet düğünü, 150 sektörü ilgilendiriyor. Ayakkabıcısı, abiyecisi, çantacısı gibi... Günlerdir siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı."

ARALIK'TA OCAK'TA GÖKTEN ZEMBİLLE PARA MI İNECEK?        
Sıfır ciroyla günü bitirdiklerini sık sık dile getiren Ümit Aydın, pandemiden önceki ciroyla bugünkü ciroyu karşılaştırdıklarında eksi yüzde 120 bir oran ortaya çıktığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelir yok, ama gider çok. Bizim talebimiz şudur. Devlet, bize verdiği cansuyu kredisinin ödemesini, en az 6 ay, faizsiz olarak ötelesin. Tek başına bu talebimiz, yaşamamıza yetmez. Hiç olmazsa, bu yapılsın, esnafın batması önlensin, esnaf nefes alsın. Devlet, Torba yasayla, kısa çalışma ödeneği süresini uzattığına göre, pekala bizim talebimizi de yerine getirebilir. Kemeraltı esnafı, hem öksüz, hem yetim. Ne devlet bizimle ilgileniyor, ne Ticaret Odası... Kemeraltı Derneği, ölmüş, ağlayanı yok. Krediyi aldığımız günden bu yana siftah yapamadık. Dükkan sahipleri kiralarını düşürmedi. Borçlarımızla ilgili yapılandırma yaptılar. Ödemeler şubat ayında başlayacak. Aralık'ta, Ocak'ta gökten zembille para mı inecek de biz bu paraları ödeyeceğiz? Düğününü iptal eden vatandaşlarımızı mağdur etmedik. Ya beden olarak değiştirdik, yada seneye ücretsiz alma hakkını verdik. Aynı hassasiyeti, devletimizden de bekliyoruz"

 
Pekcan: Esnafa yönelik yeni bir çalışma daha başlattık
 
CHP'li Kılıç öğretmenler günü mesajı: İktidarımızda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu çıkaracağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pekcan: Esnafa yönelik yeni bir çalışma daha başlattık
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnafın desteklenmesine yönelik Bakanlık ...
Dolarda yüksek ateş: 30 kuruş birden yükseldi!
Geçtiğimiz haftayı 7,63 ile kapatan dolar, yeni haftaya hareketli başladı. ...
Su ürünlerinden 44,2 milyon dolar gelir
Bölgeden yılın ocak-ekim döneminde 12 ülkeye 9 bin 915 ton su ürünleri ...
 
Torba yasadan indirimli emeklilik müjdesi!
Yürürlüğe giren torba yasa Bağ-Kur'a olan borçları sildirme imkanı getirirken ...
Çarpıcı iddialar... İzmir'de 45 çalışana ücretsiz izin!
İzmir'deki vapur işletmesinde aracı firma tarafından iç donanım bölümünde ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ağla İzmir!
Mehmet KARABEL yazdı... Ağla İzmir!
 
İzmir'deki sendikada usulsüzlük iddiası... Başkan görevden alındı!
Büro Memur-Sen İzmir 1 No’lu Şube başkanı ve yönetim kurulu üyeleri yürütülen ...
Kömürde ‘ithalat’ oyunu!
İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, "Bir ...
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kınay: Çeşme projesi doğru değil çünkü...
Çeşme'de kontrolsüz şehirleşme süreci yaşandığına dikkat çeken Başkan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva