HABERLER>POLİTİKA
15 Ekim 2018 Pazartesi - 17:10

Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay: Su ürünlerinden daha çok yararlanmalıyız!

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, dünyada artan nüfus nedeniyle besin maddelerine ihtiyacın su ürünlerinden daha çok yararlanılmasını kaçınılmaz kıldığını söyledi.

Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay: Su ürünlerinden daha çok yararlanmalıyız!

Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonunun (CACFish) altıncı birleşimi İzmir'de yapıldı. Açılışta konuşan Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının tek bir çatıda birleştirildiğini hatırlatarak, bu iki büyük bakanlığın bir çatıda birleştirilmesinin birçok avantajının yanında su ürünleri sektörü için de yasal düzenlemeler ve teknik kapasite geliştirilmesi bakımından önemli arz ettiğini belirtti. 

Su ürünlerinin insan sağlığına katkısı, istihdam imkanı sağlaması ve yüksek katma değeriyle ülke ekonomilerinde önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Atalay, su ürünlerinin insanoğlunun tarih sahnesine çıkışından bu yana en önemli besin maddelerinden biri olma özelliğini sürdürdüğünü anlattı.

- Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği

"Dünyada artan nüfusun karşısında besin maddelerine olan ihtiyaç su ürünlerinden daha çok yararlanılmasını kaçınılmaz kılmaktadır." diyen Atalay, şöyle devam etti:

"Özellikle dengeli beslenmenin bilincinde olan ülkeler deniz ve iç sulardan yüksek oranda yararlanmanın yollarını aramakta, bugünden geleceğe yatırım yapmaktadır. Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği gelecekte de tüm ülkelerin ekonomilerine sürekli girdi sağlayacak önemli bir kaynaktır. İnsanlığın ortak mirası konumundaki bu kaynakların rasyonel ve sürdürülebilir kullanılmasının önemi ise ancak son yıllarda anlaşılmıştır. Önemi iyice anlaşılan diğer bir husus ise canlı deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının tüm ülkelerin ortak sorumluluk alanına girdiği hususudur. Bilinçli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması bilinciyle balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği yönetim sisteminin kurgulanması ve uygulanması bu önemli mirasın gelecek nesillere güvenle aktarılması açısından hayati önem arz ediyor."

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da CACFish'in daha güçlü bir balıkçılık için 2010 yılında geliştirildiğini kaydetti.

Komisyonun katılımcıların kaynaklarını bir araya getirmelerini, maliyetlerin düşürülmesini ve faydanın artırılmasını amaçladığını aktaran Gutu, önemli çalışmalara imza atıldığını aktardı.

Gutu, CACFish'in bilim insanlarını, karar vericileri, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektör paydaşlarını bir araya getirdiğini belirterek, "Balıkçılık çok önemli bu bölgede. Komisyon teknik iş birliği faaliyetlerini destekliyor. Ofisimiz komisyon çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır." diye konuştu.

CACFish Dönem Başkanı Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Rauf Hajiyev, komisyon çalışmaları kapsamında ülkesinde yapılanları anlattı.FAO ile Türkiye iş birliği programı kapsamında yürütülen Osta Asya Balıkçılık ve Su Ürünleri Gelişimi Bölgesel Programı kapsamında kurulan komisyonun üyeleri arasında Türkiye dışında Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan bulunuyor.

Orta Asya ve Kafkas ülkeleri arasında balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik ortak bir mekanizma kurulması ve su ürünleri alanındaki ülke deneyimlerinin paylaşılması amacıyla oluşturulan komisyonun İzmir'de 18 Ekim'e kadar sürecek programında ülke delegasyonları, sivil toplum ile özel sektör temsilcileri, balıkçılık ve su ürünleri uzmanları görüş alışverişi yapacak. (AA)

 
İzmir'de "Askeri Casusluk" davası görüldü
 
Kuşadası'nda sokaklar rengarenk!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: FETÖ konusunda özeleştiri yapabilmeliyiz
Beştepe'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz ve FETÖ konusunda ...
AK Parti’nin meclis üyelerinde adaylık hareketliliği: Kimlerin adı, neresi için geçiyor?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görevde olan aktif üyelerin ve eski ...
Akşener'den Bahçeli hakkında suç duyurusu!
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
CHP'li Özer, Bayraklı için kolları sıvadı!
CHP Bornova Eski İlçe Başkanı, Ziraat Mühendisi Kerim Özer; Bayraklı aday ...
CHP İzmir’de ilginç gelişme: Abisi Bornova'dan, kendisi Bayraklı'dan...
Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hatice Tatlı, Bayraklı Belediye Başkanlığı ...
CHP’li Purçu’dan 2019 çıkışı: ‘Ceketimi koysam seçilir’ demiyoruz!
Yerel seçimlere dair iddialı açıklamalarda bulunan Purçu, “Kriterlerimizi ...
 
Kani Beko: CHP bayrağını 30 ilçede göklere çekeceğiz
CHP İzmir Milletvekili Beko, "Önümüzdeki yerel seçimlerde de AKP'ye kesinlikle ...
CHP İl Başkanı Yücel: İnanmasaydım bu makamı işgal etmezdim!
Yerel seçim çalışmaları kapsamında taban hareketine devam eden CHP İzmir ...
CHP'li Yalaz selfieyi çekti, yola çıktı: Urla model kent olacak!
Urla Belediyesi Meclis Üyesi, CHP Urla Eski İlçe Başkanı Bahri Yalaz, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva