HABERLER>GÜNCEL
20 Ekim 2018 Cumartesi - 12:37

Star Rafinerisi, 'Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi... İzmir'e yeni bir yıldız

Dün açılışı yapılan Star Rafinerisi ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İzmir-Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi" denildi.

Star Rafinerisi,  Türkiye nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi... İzmir e yeni bir yıldız

Bakanlık açıklamasının devamında "Socar Turkey Enerji AŞ'nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek" denildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

*Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak

*Petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz.
İZMİR iŞ ALEMİ: "YENİ YATIRIMLARI TETİKLEYECEK"
Aliağa ilçesinde açılışı yapılan STAR Rafineri'nin, Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmesi, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı. Özel endüstri bölgelerine verilen ek teşviklerle İzmir'deki yatırımcı sayısının artabileceğini belirten sanayiciler, Ege Bölgesi'nde de yüksek katma değerli üretimin ağırlık kazanacağını, yeni özel endüstri bölgeleri kurulabileceğini ifade etti.

Aliağa'da, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından kurulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün (cuma) katıldığı törenle açılan 'STAR Rafineri', Cumhurbaşkanı'nın kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, İzmir'deki iş dünyasında heyecan yarattı.
Özel endüstri bölgesi projesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, eski Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün konuyla ilgili çalışmalarını hatırlatarak, "Hükümetin Türkiye'de 7 tane endüstri bölgesi ilan edilmesiyle ilgili çalışmaları vardı. 7 bölgeden biri İzmir'de kurulacaktı. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk özel endüstri bölgesinin İzmir'de ilan edilmesi son derece önemli. Özellikle Aliağa bölgesinde petrokimya rafineri tesisleri ve demir çelik sektörü firmaları önemli bir yoğunluk oluşturuyor. Aliağa ve Bergama'da yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yapılan yatırımlar bu bölgenin kalkınmasına ekonomik katkı sağlayacak. Özel endüstri bölgelerinin yatırımcılara sağlayacağı faydaları da zamanla daha iyi anlayacağız" diye konuştu.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Ege Bölgesi'nin cari açığın azaltılmasıyla ilgili çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. İzmir'in petrokimya ve limanların birlikte konumlandığı bir şehir olduğunu belirten Sivri, "Cari açığın azaltılmasında ve katma değerli üretimin ağırlık kazanmasında bu yatırımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk özel endüstri bölgesi İzmir'in de daha fazla gelişme potansiyeline destek olacak. Kümelenme yapısıyla, yan sanayide buradan elde edilecek çıktıları kendisine girdi olarak alıp başka üretimlerde bulunacak firmaların sayısı hızla artabilir. Dolayısıyla üst düzey katma değer üretilebilecek yeni yatırımlar tetiklenmiş olacak" diye konuştu. Sivri, İzmir'de ilk olarak özel bölge ilan edilmesinin Ege Bölgesi'nde buna benzer, ileri teknoloji alanındaki bölge sayısını da arttırabileceğini ifade etti. (DHA)

 
CHP İzmir’in başvuru raporu: Kim/ nereden aday adayı oldu?
 
İzmir'de kaçak göçmen operasyonu: 97 gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 20 Ekim 2018 Cumartesi 14:10

Üst düzey katma değer yatırım.Bunlar güzel laflar ama yapılması gerekenleri yapmadiktan sonda ici boş sözler.Aci ama gerçek olan bizim yeterli bir sermaye gücümüz olmayışı Diş sermayeye bagimliyiz.Azarbeycan gelip bir yatırım yapıyor ve biz onla övünüyoruz.Kazancini alıp ülkesine götürecek.Basta eğitim olmak üzere bir takım devrimler yapmadığımız müddetçe yerimizde sayar dururuz.Artik birbirimizi aldatmaktan vazgecelim önce sayin yorgancılar.Bu eğitim düzeyiyle nasıl katma değeri yuksek ürünler üreteceksiniz anlatinda biz de öğrenelim.El oğlunun yaptığı yatırımla övünmeyi bırakarak.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüzlerce genç başvurdu: Mahalle bekçisi olma kuyruğu!
Çarşı ve Mahalle Bekçiliği yazılı sınavı, ülke genelindeki 10 ilin yanı ...
Çete çökertildi! Lüks yaşamları ortaya çıktı...
Adana'da, yaptıkları kazanın ardından araçları hurdaya çıkan kişileri ...
Kaşıkçı olayında ilk delil 34 CC 1865'te çıktı!
Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili soruşturma kapsamında, Kaşıkçı’nın ...
 
Suudilerden itiraf: Cemal Kaşıkçı öldü!
Suudi Arabistan dün, İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra ...
İzmir'de otomobil dereye uçtu
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Bostanlı Deresi'ne devrilen aracın sürücüsü ...
İzmir'de gece yarısı korkutan yangın!
İzmir'in Konak ilçesinde bir inşaat alanında çıkan yangın hasara neden oldu.
 
İzmir'de feci ölüm: Belediye otobüsüne çarptı...
İzmir'in Çiğli ilçesinde, belediye otobüsüyle çarpışan hafif ticari aracın ...
Mehmet KARABEL yazdı... Öyle olmaz böyle olur! Mahşerin sekiz atlısı dörtnala geliyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Öyle olmaz böyle olur! Mahşerin sekiz atlısı dörtnala geliyor!
Duvar altında kalan Hülya'ya son veda!
İzmir'in Bergama ilçesinde, pamuk deposuyla tekstil atölyesi arasındaki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva