HABERLER>SAĞLIK
19 Ocak 2019 Cumartesi - 10:59

‘Spor sakatlanmalarını önlemek için kişi kendini tanımalı’

Spor yapmak sağlıklı ve zinde bir yaşam için önemli. Profesyonel olarak bir spor dalıyla ilgilenmek şart değil. Her gün yarım saat de olsa egzersiz yapmak kişilerin daha güçlü daha sağlıklı olmasına yardım ediyor. Ancak ister profesyonel anlamda olsun ister amatör sporcularda zaman zaman istenmeyen kazalar olabiliyor ve spor sakatlanmaları yaşanabiliyor.

‘Spor sakatlanmalarını önlemek için kişi kendini tanımalı’

Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. İftikhar Qurbanov, Aybike Göcekli’nin spor sakatlanmaları ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Op. Dr. Qurbanov spor sakatlanmalarının sebeplerinden bahsederken “Spor sakatlanmalarına birçok neden sebep olabiliyor,bunları sporcudan yada sporcudan kaynaklanmayan sebepler olarak değerlendirebiliriz. Spor sakatlanmaları oldukça geniş bir konu. Profesyonel sporcularda sakatlanmalar, günlük spor yapan bireylerde yaşanan spor sakatlanmaları, erişkinlerde spor yaralanmaları ve gelişim çağındaki çocuklarda olan spor sakatlanmaları olarak sınıflandırabiliriz. Spor yapan kişiden kaynaklanan spor sakatlanmalarının sebebi daha çok yeterli egzersiz yapmamak, spor öncesinde yeterli germe ve ısınmanın yapılmaması, aşırı zorlamalar, kronik travmalardır” dedi.Kontak sporlarda bir önceki sporda yaralanması, hasarı ya da ağrısı olmasına rağmen spora devam etme ve tekrar zorlamanın sporcuda sakatlanmalara sebep olabileceğini ifade eden Dr. İftikharQurbanov“Sporcudan kaynaklanmayan nedenler de olabiliyor, zemin bu sebeplerin başında geliyor. Sporcu spor esnasında sakatlanma riskini en aza indirmek için kendi vücudunu tanımalı ve potansiyelini bilmeli” diye konuştu.

AŞIRI ZORLAMALAR TRAVMALARA SEBEP OLABİLİYOR
Spor sakatlanmaların ülkelere göre de değişiklik gösterdiğini ifade eden Ortopedi Travmatoloji Op. Dr. Qurbanov“Hangi spor dalına rağbet varsa daha çok o sporda sıklıkla yaşanılan sakatlıkları görüyoruz. Bizim ülkemiz Türkiye’de basketbol, futbol gibi kontak sporları daha çok ilgi görüyor. Örneğin profesyonel sporcularda, basketbolda sıklıkla ayak veayak bileği sakatlanmaları görüyoruz. Sporcular sıçrama esnasında düşerken dengelerini koruyamadıkları zaman ayak bileği sakatlanmaları yaşıyorlar. Futbolda ise genelde diz yaralanmaları, ön çapraz bağ yaralanmaları, kas yırtıkları görüyoruz. Profesyonel olmayan bireylerde ise aşiltendon yaralanmalarını, omuz çıkıklarını görüyoruz. Kontak sporlarında sakatlıklar hızdan ve hırstan dolayı sıklıkla karşımıza çıkabiliyor. Bu sakatlıklar yalnızca müsabaka esnasında yaşanmıyor, antrenmanda da sakatlıklar olabiliyor. Buna aşırı zorlamalar sebebiyle oluşan kronik travmalar da sebep oluyor” dedi.

ULUSLARARASI P.R.I.C.E. PROTOKOLÜ İLK MÜDAHALE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Spor sakatlanmalarını önlemek için sporcunun kendini tanıması, düzenli antrenman yapması, spor öncesi ve sonrasında ısınma ve soğuma esneme egzersizlerini mutlaka çok iyi bir şekilde yapması gerektiğine vurgu yapan Dr.Qurbanov, erken müdahalenin önemine de dikkat çekti. “Spor sakatlanmalarında doğru müdahale çok önemli, eğer yanlış bir müdahale yapılırsa basit bir sakatlığın daha büyük bir sakatlanmaya dönüşmesine sebep olunabilir. Bu sakatlanmalara müdahale ederken dünyaca kabul gören P.R.I.C.E. protokolüne sadık kalınmalı. Yani Protection koruma, rest dinlerme, ice buz uygulaması, compration baskı uygulama ve elevation yüksekte tutma. Bu uygulama genel olarak kabul gören uygulama bir spor sakatlanması olduğu zaman ilk aşamada bu sistemin uygulanması gerekir. Bu uygulamalar devamında gelişebilecek komplikasyonları azaltır” diye konuştu.

İYİLEŞME SÜRECİ KİŞİYE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR
Spor sakatlanmalarının iyileşme ve tedavi süreçlerine değinen Op. DrçQurbanov, Yaralanan ve sakatlanan bölgeye bağlı olarak iyileşme süreci değişiklik göstereceğini söyledi. “Sakatlanma bir diz yaralanması veya bir ön çapraz bağ yaralanması ise genelde ameliyattan sonra 6-9 ay süresince bir fizik tedavi görmelidir. Bir omuz çıkığı ise bölgedeki hasara bağlı daha uzun sürebilir. Bir aşiltendonrüptürüyse ameliyat sonrası yine 6- 9 ay sürebilir. Bir ayak bileği travmasıyla alçıda 1- 1bucuk ay tedavi gerekebilir ve devamında yavaş yavaş egzersizlere başlayabilir. Bunlar elbette yaralanan bölgedeki hasara göre değişiklik gösterecektir” diyerek her vaka için tek ve net bir görüş söylenemeyeceğini, kişinin fizyolojik yapısının önemli olduğunu ifade etti. Dr. Qurbanov “Tedaviye başlamadaki zaman, kişinin kendini koruması, sakatlığın şiddeti tümüyle multifaktiyel bir durum.Uzman ekip gelmeden daha önce bahsettiğimiz PRİCE uygulamaları dışında bir uygulama yapılmamalı yaralanan sakatlanan bölge stabilize edilip uzman ekibin gelmesi beklenmeli. Aksi taktirde sakatlığın daha ciddi bir seviyeye gelmesine sebep olunabilir. Spor sakatlanmaları yalnızca yumuşak doku travlamaları değil, söz konusu olan bir kırık da olabilir ve yanlış bir müdahale kapalı kırığı açık kırık haline getirebilir” diye konuştu.

 
İzmir'de öldürdüğü sevgili için 'üzerime düştü' demişti... İşte istenen ceza!
 
Seda Sayan şikâyette bulundu: İmajım zedelendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lösemili Atakan için ilik bulunana kadar zaman kazanılacak
İzmir'de, kemoterapiye cevap vermeyen lösemi hastası üniversite öğrencisi ...
Sağlıkta şiddet durmuyor: Bu kez adres Manisa
Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki devlet hastanesinde görevli Uzman Dr. ...
Kilo şikayetiyle gitti 45 santimetrelik kist çıktı
İzmir'de, kilo alma ve şişkinlik şikayetiyle hastaneye başvuran hastanın ...
 
İzmir'de eczacıların başkanından ilaçta kriz uyarısı!
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, tasarruf öncelikli politikalar ...
Bakan'dan açıklama: 30 ilaç daha geri ödenecek
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 30 ilacın ...
İşitme kaybı olan Yalın'ın müzikle iletişimi arttı
İzmir'de 4 yaşındayken işitme kaybı olduğu fark edilen Yalın Çal (14), ...
 
Tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada
ABD'de Sağlığın Değerlendirilmesi Enstitüsünce yürütülen bilimsel araştırmayla ...
İzmir'de ihmal iddiası: Bacağından oldu!
İzmir'in Tire ilçesinde garson İmdat Özçelik'in (50) 4,5 yıl önce ağaca ...
Kedi gözlü çocuk: Gece karanlığında da görüyorum
Bursa’nın İnegöl ilçesinde milyonda bir görülen, 'İris Kolobomu' rahatsızlığıyla ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva