HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2020 Pazar - 17:06

Sözcü Kalın'dan Libya açıklaması!

Libya'daki son gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ve Rusya'nın Serrac'ı muhatap almasının olumlu olduğunu belirterek, ''Hafter'in miadını doldurduğunu görmek zor değil. Hepsi Cumhurbaşkanımızın noktasına gelmeye başladı. ABD de buna dahil'' dedi.

Sözcü Kalın dan Libya açıklaması!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile görüşmesinde ele alınan “işbirliğini geliştirme” kararına ilişkin, “Libya bildiğimiz bir saha. Temel ilkemiz kazan-kazan esasına dayalı olarak doğal kaynakların Libyalılar için harcanmasıdır. Libya’nın kaynakları Libyalılar için kullanılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Sözcü Kalın, Beştepe'de Milliyet gazetesinin sorularını yanıtladı. Erdoğan-Serrac görüşmesinin ardından Libya ile daha da genişlemesi hedeflenen ilişkileri değerlendiren Kalın’ın gündeme ilişkin sorulara verdiği yanıtları şöyle:

''ANLAŞMALAR MEŞRU HÜKÜMETLE'' 
''Türkiye Libya’da çözümden yana meşru hükümetle işbirliği yapıyor. Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğiyle Türkiye, Libya’daki duruma bir denge getirdi ve siyasi sürecin önünü açtı. Zannedildiğinden çok daha kapsamlı ilişkilerimiz var. Meşru hükümetle kapsamlı, ikili ilişkileri tanzim eden anlaşmalarımız var. Bunlara yenileri eklenebilir. Görüşmede bu konu ele alındı. Hafter, kendi savaşını finanse etmek için Libya’nın doğal kaynaklarını kullanıyor. Ocak ayından bu yana Libya petrollerine el koydu. Açık piyasada satarak kendi savaşını finanse ediyor. Tahminlere göre sadece maliyeti 4 milyar dolar üzerinde. 6-7 milyon nüfusu olan bir ülke neden bu sıkıntıları yaşasın? Birlik ve beraberliği sağlayacak olan çözümün adresi bellidir; Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Bingazi’deki Meclis. Serrac görüşmesi son derece verimli geçti. Türkiye’nin kararlılığı vurgulandı. Libya halkının yanında olmaya da devam edeceğiz.

'HAFTER’SİZ ÇÖZÜM ARAYIŞI''
(Rusya ve ABD’nin Hafter’e karşı tutumu) Putin ile de Libya konusunda görüşüyoruz. Ruslar bugüne kadar aslında Serrac ile yakın siyasi ilişkiye girmemişti. Libya Dışişleri Bakanı’nın Moskova’ya gitmesi önemli gelişme. Rusların da UMH’yi muhatap alıp bu konuları görüşmesi olumlu. Çünkü eninde sonunda siyasi çözüm masasına oturacak en önemli aktör UMH’dir. Hafter’siz çözüm süreci nasıl inşa edilir diye arayış içinde olunduğuna dair bilgiler var.''

''ALFABEDEN FARKLI HARFLER SEÇEREK''
Sözcü Kalın, Suriye, ABD ve AB ile uluslararası kurumlar hakkında da şunları dile getirdi:

''(Suriye’deki gelişmeler) PKK’nın Suriye kolu olan PYD-YPG üzerinden Suriye’de oyun kurmak isteyenler eninde sonunda hüsrana uğrayacaklar. Meşru olmayan aktörlerle sürdürülebilir bir siyasi oyun kurmanız mümkün değil. Tutarsızlığı savunmanız mümkün değil. İsimleri değiştirerek, alfabeden farklı harfler seçerek, örgütleri meşrulaştırmaya, normalleştirmeye çalışanız da fayda sağlamaz çünkü biz sahada olup biteni biliyoruz. Türkiye ne Suriye’de ne de başka bir yerde PKK’ya asla geçit vermeyecektir.

''ABD ENİNDE SONUNDA SURİYE’DEN ÇIKACAK''
PYD-YPG üzerinden diğer Kürtleri de sürece katmak aslında Suriye Kürtlerine saygısızlık. YPG adeta ABD’nin paralı askeri haline gelmiş durumda. Eninde sonunda ABD oradan çıkacak ve bu yanlış politikaları Irak’ta olduğu gibi ters tepecek. Geriye başka enkazlar bırakacak.

''REJİM ENGELLİYOR''
Anayasa komisyonu kurulalı 1,5 yıldan fazla oldu; kaç toplantı yapıldı, niye mesafe alamıyorlar? Çünkü rejim, engel çıkarıyor. Oradan çıkacak bağlayıcı metnin kendileri için handikap olacağını düşünüyorlar. O metnin, anayasanın çıkmaması için de her şeyi yapıyorlar. Savaş devam ediyor, Suriye halkı ızdırap çekmeye devam ediyor. Kriz derinleşiyor.

''CEVABIMIZI BİLİRLER''
(Rejimin bölgeye yığınak yaptığı iddiaları) İdlib’de rejim yer yer belli noktalardan ateşkesi ihlâl ediyor. Teyakkuz halindeyiz. Karşılık verme hakkımızı koruyoruz. Yeltenirlerse, Türkiye’nin cevabının sert olacağını bilirler. Türk ordusu her tehdide her zaman karşılık vermeye hazırdır.

''HEPSİ CUMHURBAŞKANIMIZIN NOKTASINA GELMEYE BAŞLADI''
Hafter’in miadını doldurduğunu görmek zor değil. Hepsi Cumhurbaşkanımızın noktasına gelmeye başladı. ABD de buna dahil. 5-6 ay kadar önce Trump, Hafter ile telefonda da görüşmüştü. Şimdi Hafter’in muteber ve güvenilir bir aktör olmadığı noktasındalar. Kendileri de ifade ediyorlar. O’Brien ile de Libya konusunu görüştüm. Hafter’in faaliyetlerinin ne kadar yapıcı olmaktan uzak olduğunu teyit ettik. ABD yönetiminde Serrac hükümeti ile yakın bir ilişki kurma sürecinde genel eğilim var.''

''DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE''
Yeni tip corona virüs (Covid-19) sonrası dünya hakkında da konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ''Küresel sistemin, düzenin bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gördük. Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyük’ tezini teyit etti. Dünyanın en büyük ülke ve kurumları böyle bir salgın karşısında çözüm üretemiyorsa meşruiyetleri sorgulanır. BM, DSÖ, G-20’den İslam İşbirliği Teşkilatı’na kadar. Sadece BM reformu meselesi değil; dünyadaki adaletin nasıl dağıtıldığı, eşitsizliğin nasıl ortadan kaldırıldığı ile ilgili mesele. Önümüzdeki yıllarda bireysel üretim, tüketim alışkanlıkları değişecek. Aşırı üretip aşırı tüketiyoruz. Bireysel tercihler sistemsel değişikliğe yol açabilecek mi bunu göreceğiz. Sağlık, güvenlik, gıda, internet alt yapısı ve enerji alt yapısı, buralarda hiçbir aksaklık olmadı. Biz buradan daha sınanmış şekilde çıktık. Cumhurbaşkanımız mesela ‘Uluslararası sağlık turizmi’ dedi. Burayı güçlendirelim, açalım, sistematik hale getirelim. Türkiye’nin post-corona sonrası dönemde daha güçlü olacağını düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

''BAĞIRMAK SORUNU ÇÖZMÜYOR''
Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de değinen Kalın “AB’nin Suriye meselesine sadece mültecilerden bakması eksik yaklaşım. Sayılar üzerinden bakılması da gayrı insani. Mülteci anlaşmasını 2015’te imzaladık; 9 Mart’ta Brüksel’de görüşme yapıldı, bizi tatmin edecek mülteci krizine bir formül henüz ortaya konulamadı. AB bu konularda hâlâ kaçamak davranıyor. Siyasi ve insani krizi başkalarının çözmesini ama meyvelerinin kendisinin toplamasını istiyor. Mülteciler Avrupa’nın kapısına dayandığında bağırmak sorunu çözmüyor. Oraya gelmeden önce bir sürü yapılabilecek şey var. Türkiye’ye dönüp; ‘Sen al, bize bırakma, yeter ki bu sorun benden uzak olsun’ yaklaşımı sergileniyor. ‘Avrupa başkentlerine gelmediği müddetçe mülteciler bir kriz değildir’ yaklaşımındalar'' ifadelerini kullandı.

''OBAMA NE KADAR MESAFE ALDI?''
ABD’deki ırkçılık konusunda Sözcü Kalın, “Çok köklü sorun. Obama 8 yıl ABD’nin başkanlığını yaptı; siyahilere dönük ırkçılığın azaltılması konusunda ne kadar mesafe aldı? Sorun başka; derinlerde yatıyor. Yağmalamanın vandalizme dönüşmesi de tabi kabul edilemez. Mutlaka bazı dersler alınacaktır. Trump’ın kitlesi bunu belki büyük bir sorun olarak, ırkçılık olarak görmüyor. Amerikalıların anlaması gereken şey; hükümetin karşısına çıkan ANTİFA gruplarının önemli bir kısmının YPG ile ilişkili olduğu açık. Bunlarla iş yaptıkları gerçeğini umarım görürler. Cumhurbaşkanımız, ABD yönetimini ‘Destek verdiğiniz terör örgütleri bir gün sizi de vurur’ diye yıllardır uyarıyor” açıklamasında bulundu. (NTV)

 
Karpuzlu trafik magandası yakalandı
 
Karşıyaka top başı yapıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Soylu: Mesele çözülmüş değil
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriye'nin İdlib kentindeki siviller için ...
AK Parti cephesinden Büyükşehir'e görevlendirme tepkisi!
AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem ...
AK Partili Nasır: İzmir’in yapı stoğu aklıma gelince uykum kaçıyor!
Koronavirüs salgını sürecinde 5 bine yakın canımızı kaybettiğimizi ancak ...
 
MHP'den 'Eren Erdem' tepkisi: Soyer, Büyükşehir'i peşkeş çekiyor!
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç ...
'Pandemi geçecek, deprem tehlikesi geçmeyecek'
Bakan Kurum, İstanbul Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çöktüğü bölgedeki ...
Soylu 3 ismin vekilliğinin düşmesine ne dedi?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1'i CHP'li 2 HDP'li milletvekilinin vekilliklerinin ...
 
Celpte 100 bin test... Yunan Bakan'a çatışma yanıtı!
Bakan Akar, Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimine değindi,"Sorunlarımızı ...
CHP'li Bayır'dan çevre çıkışı: Ata mirasını koruyamadık
Konak Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu Dünya Çevre Günü Etkinliğinde ...
AK Partili Sürekli'den CHP'ye 'disiplin' çağrısı
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli, ‘Camiden müzik yayını’ soruşturmasında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva