HABERLER>GÜNCEL
14 Ocak 2021 Perşembe - 18:30

Soylu: Etiyopya ile ticaret hacmimiz yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Etiyopya ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi bakımından hukuki altyapının tamamlanmasına büyük önem verdiklerini söyleyerek, "2003 yılında Etiyopya ile ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolar seviyesindeyken bu hacmin 2020 yılında Covid salgınına rağmen 25,4 milyar dolara ulaştığı görülmekte" dedi.

Soylu: Etiyopya ile ticaret hacmimiz yükseldi

Bakan Soylu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı Melaku Alebel ile görüştü. İki bakan baş başa görüşmenin ardından Bakanlığın konferans salonunda düzenlenen 'Türkiye-Etiyopya 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı İmza Töreni'ne geçti. Burada konuşan Soylu, uluslararası iş birliklerine daha çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini, 8’inci toplantının iki ülke ilişkileri için bir yol haritası oluşturduğunu söyledi. Bakan Soylu, "İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi bakımından hukuki altyapının tamamlanmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda Gümrükler Alanında Karşılıklı İş Birliği Anlaşması'nın 2021 yılı sona ermeden sonuçlandırılması hususunda inşallah iyi bir mutabakata ulaştığımızı düşünüyorum. Bunun yanında ulaştırma, su, bilim ve teknoloji alanlarında iş birliği protokollerinin ve Kültür, Eğitim, Bilim, Medya, Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Uygulama Programı'nın nihai hale getirilerek imzalanması için her türlü çabayı göstermek üzere mutabık olduğumuzu huzurunuzda ifade etmek isterim. 2003 yılında Etiyopya ile ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolar seviyesindeyken bu hacmin 2020 yılında Covid salgınına rağmen 25,4 milyar dolara ulaştığı görülmekte. Dönem zarfında kıtaya ihracat 2,1 milyar dolardan 15,2 milyar dolara, ithalat ise 3 milyar dolardan 10,1 milyar dolara çıkmıştır. 17 yılın sonunda Afrika yatırımlarımızın piyasa değeri 6 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR 

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar olarak hedeflendiğini söyleyen Bakan Soylu, "İki ülke arasında imzalanacak anlaşmanın, birlikte çalışılması halinde ticari seviyelerimizi ileri düzeye taşıyarak iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtacak seviyelere ulaştırabiliriz. Etiyopya'da 183 adet Türk firmasının yatırımı bulunmakta ve bu yatırımlar 28 binin üzerinde bir istihdam oluşturmaktadır. Yatırımlarımızın Etiyopya'nın 10 yıllık kalkınma planına somut katkılar yapacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında Etiyopya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Bakan  Soylu, "Ülkemiz varlık gösterdiği her ülkede, birlikte kazanma esasına göre hareket etmektedir" dedi. Soylu, Türkiye'nin Afrika'nın kalkınma düzeyiyle ilgilenen insani bir politika uygulandığının da altını çizdi.

TÜRK MÜTAHİTLERİ 400 MİLYAR DOLAR PROJEYE İMZA ATTI
Türk müteahhitlerinin 2015 yılından bugüne Etiyopya'da 400 milyar doları aşkın proje bedellerine imza attığını kaydeden Soylu, "Tarım sektöründe ülkeler arasındaki işbirliğini artırmanın Etiyopya ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. TİKA aracılığıyla önemli projelere imza atılmaktadır. Ülkelerimiz arasında sanayi standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, kalibrasyon alanlarında iş birliği başlatılması önem kazanmakta. Ulaştırma alanında THY'nin doğrudan Etiyopya'ya yaptığı uçuşlar ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamıştır" dedi.

'İKİLİ İLİŞKİLER BÜYÜK ÖNEM KAZANIYOR'
Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı Melaku Alebel ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin pandemiye rağmen dinamik şekilde ilerlediğini belirterek, "Bu görüşmeler ilişkilerimizi desteklemeye devam edecek. İki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin tesisinde, yatırım ve ticaret önemli bir kısmını oluşturuyor. İki hükümet arasında her zaman bu ikili ilişkiler büyük önem kazanıyor. Türkiye gibi bir ülke ile ekonomik ilişkilerin, bağlantılarımızın devam ediyor olması çok güzel. Bu yaptığımız çalışmaların sonuçlarını gördüğümüzü düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda ayakta duracak bir ilişkiden bahsediyoruz" diye konuştu.  (DHA)

 
Cumhurbaşkanı koronavirüs aşısı oldu!
 
Ortaokul öğrencisi iki kuzen, araba yapıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haberi alınca yıkıldı! Kimse teselli edemedi
Antalya'da yaşayan Ali Rıza U. (31), bileklerini kesip çok sayıda ilaç ...
İzmir'de 600 litre sahte şarap ele geçirildi
Karabağlar ilçesinde düzenlenen operasyonda, 600 litre sahte şarap ele geçirildi.
Palu ailesi davasında yeni gelişme
Kocaeli'de Palu ailesinden 5 kişinin ceza aldığı davada kararın, Sakarya ...
 
İzmir'deki 'çekyat' cinayetinde savcıdan flaş karar!
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, daha önce de başka bir kadının öldürülmesi ...
Korona diye vurulduğu aşı 'yalancı aşı' çıktı
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, daha önce gönüllü olarak ...
İzmir'de 30 yeni ambulans hizmete girdi
Sağlık Bakanlığının İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis ettiği 2'si yenidoğan ...
 
Karabağlar'da 600 litre kaçak içki ele geçirildi
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki jandarma operasyonunda 600 litre kaçak içki elde edildi.
98 yıllık özlem... İzmir, Zübeyde Ana'yı unutmadı
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, vefatının ...
Saadet öğretmen gündeme taşımıştı: Utanç davasında Yargıtay'dan şok karar!
İzmir'in Menderes ilçesinde 4 yıl önce, yaşları 6 ile 11 arasında değişen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva