HABERLER>GÜNCEL
17 Mayıs 2019 Cuma - 17:57

Soyer: Hiç müdahale etmedim daha fazla zorlamayın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabı meclis gündemine geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğu görüldü. Konuşmaların uzaması ve AK Partililerin eleştirilerinin yoğunlaşması üzerine söz alan Başkan Soyer, "Bu bütçe ya da faaliyet raporu değil. Rakamlar üzerinden usulsüzlük, yolsuzluk varsa onu konuşursunuz. Sadece kesin hesap konuşulacaktı. Biz 2 saattir her şeyi değerlendirdik, hiç müdahale etmedim. Bu bir demokrasi gereğiydi, bunu daha fazla zorlamanın anlamı yok" dedi.

Soyer: Hiç müdahale etmedim daha fazla zorlamayın!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yeşim Tekoğlu, ‘2018 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabının’ oy çokluğu ile uygun bulunduğuna dair Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu okudu. Tekoğlu ayrıca, EHSOT Genel Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Taşınır Kesin Hesabının oy çokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu kapsamında da bilgi verdi. 

AK Parti raporlarla ilgili eleştirilerde bulundu. Yatırımlara, çalışmalara ve çok sayıda konuya dair rakamlar veren ve borçları açıklayan CHP’li Tekoğlu’na karşı konuşmayı AK Parti’den Grup Başkan Vekili Özgür Hızal yaptı. AK Parti Grubu her iki kesin hesap cetveli raporuna da ret oyu verdi.BORÇ 3 MİLYAR TL
CHP’li Tekoğlu yaptığı detaylı açıklamada birbirinden önemli rakamlara yer verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı itibariyle toplam borcunun 3 milyar 63 milyon TL olduğu aktarıldı. Bu tutarın 551 milyon TL’si iç borç, geri kalan kısmın ise 2031 yılına kadar vadeli dış borç olduğu belirtildi. Tekoğlu bu bilgileri verdikten sonra, kesin hesabın kabulü için yapılacak oylamaya dair konuştu.

CHP’Lİ TEKOĞLU’NDAN MECLİSE UYARI
Tekoğlu meclis üyelerinde uyarılar yaparken, “Bu hesap için ret oyu verirseniz yapılan hizmetleri, istihdamları, elde edilen gelirleri, sosyal yardımları yok saymış olacaksınız. İyi düşünün. Bütçenin yüzde 90 üzerinde gerçekleşme oranı var. Ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşıma, altyapıya, tarımsal ve kırsal kalkınmaya destek vermiştir” dedi. 

KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Tekoğlu ESHOT’a ilişkin de bilgi verirken, “ESHOT’un bankalara 2022 yılına vadeli olarak 181 milyon 771 bin TL borcu bulunmaktadır.  Bu rakam ESHOT’un borçlanabileceği rakamın altındadır. ESHOT, 75 yıllık deneyimiyle 331 hat, bin 253 otobüsüyle, 2018 yılında entegre toplu ulaşımıyla 514 milyon 107 bin yolcu taşındı. Kaliteli, güvenli, konforlu hizmet sunuldu. Çevre dostu otobüsler filoya katıldı. Önceki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na ve önceki dönem meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Aşkla İzmir diyorum” ifadelerini kullandı.

ELLE TUTULUR YATIRIMLAR MEVCUT MUDUR?
AK Partili Özgür Hızal yaptığı muhalif konuşmada, “Bizce yeterince yatırım yapılmamış. Eller tutulur yapılmış yatırımlar mevcut mudur? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal durumu konuşulurken iki husus dile getirilir. Biri; borçsuz belediye, ikincisi; uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından verilmiş kredi borçlandırma notunun yüksek olmasıdır. Biz bu yüksek notlardan gurur duyuyoruz. Ama bir belediyenin asli görevleri arasında kuruluşlardan yüksek not alma, bir finans kuruluşu gibi tasarruf yapma gibi bir durum yoktur. Elbette kaynakların çarçur edilmesini kabul etmiyoruz” dedi. 

AK PARTİ’DEN BORÇ AÇIKLAMASI: 4 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE!
Rakamsal sapmalardan örnekler veren Hızal, “Meseleye sadece rakamsal açıdan yaklaştığımızda yanlış sonuçlar çıkarırız. Belediye bir tasarruf yaptı ama maalesef yatırımlar noktasında tasarruf yaptı. Halkımızın, hemşerilerimizin ihtiyaç duyduğu konularda tasarrufa gitti. Bazı birimlerde uygun görülen bütçelerin tamamı kullanılmamış. Karşı olmamakla birlikte, örnek olsun diye söylüyorum; bir opera binasına 66 milyon TL harcanırken, İzmir gibi trafik sorunun yaşandığı şehirde otopark için 20 milyon TL kaynak aktarılmış. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Toplam borç 3 milyar TL üzerinde, belediye şirketleri hesaba katıldığında 4 milyar TL’nin üzerine çıkacaktır. Borçsuz belediye söyleminin ne kadar yanlış olduğu ortadadır. 1 milyar 230 milyon net finansman gideri ortaya konulmuştur. Bu rakam bile meselenin ne boyutta olduğunu göstermektedir. Bu kadar harcamalar yapılmış sorunlar çözülmüş mü? Bu durumdaki belediye 712 milyon TL başka kurumlara kaynak aktarımı yapmış. Bütçe verimli bir şekilde kullanılmamıştır” diye konuştu.  

HER İKİ HESAP CETVELİ RAPORUNA DA RET!
Hızal ayrıca ESHOT’a ilişkin açıklamalarda bulundu ve “ESHOT bizim toplu ulaşımda ana lokomotifimizdir. İzmir ölçeğinde bir şehrin ciddi anlamda raylı sistemler üzerinden toplu taşıma ağı kurabilmesi gerekiyordu. Hala bizim için ana unsur ESHOT. ESHOT’un bu kadar önemli olmasına rağmen çağa ayak uyduramadığını görüyoruz. 2018 yılı gerçekleşen geliri 811 milyon TL. ESHOT’un böyle bir geliri yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 351 milyon TL gibi aktarılmış bir rakam var. 20 milyon TL civarında bir yatırımı var. Sayın başkanımızın İzmir’de karbon salımını yüzde 20 aşağılara çekmek gibi bir seçim vaadi var. ESHOT’un elektrikli otobüs filosunu oluşturmadıktan sonra bu hedeflere ulaşmamız imkansız. Her iki hesap cetvellerine şahsım ve grubum adına olumsuz oy kullanacağımızı bildiririz” dedi.

USULSÜZLÜK, YOLSUZLUK VARSA KONUŞURSUNUZ!
Konuşmaların uzaması ve AK Partili eleştirilerin yoğunlaşması sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bu bütçe ya da faaliyet raporu değil. Rakamlar üzerinden usulsüzlük, yolsuzluk varsa onu konuşursunuz” açıklamasını yaptı. 

BİZE BÜTÇENİN HESABINI HALK SORAR!
AK Partili Erhan Çalışkan’ın, “Kuzguna yavrusu güzel gelirmiş, sizin yapılanlar üzerine olumlu görüş bildirmeniz normal” şeklinde yaptığı açıklamaya cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu net ifadeler kullandı. 

CHP’li Özuslu, “Bizim yavrumuz güzeldir. Biz kuzgun değiliz. Bizim her yaptığımız da güzeldir. ‘Biz İzmir’in problemlerine yöneliyoruz, İzmir’den bahsediyoruz’ deyip başka mukayeselerle başka işler yapılıyor. Bütçe bir tercihtir. Bütçe siyasi bir şeydir. Hepimiz siyasetçiyiz. Bizleri halk seçti. Ülkenin meclisinde geçen bütçe görüşmelerini hatırlıyor musunuz? Orada rakam mı konuşuluyor? Biz de burada siyaset yapacağız. 100 TL’niz var, onu nasıl kullanacaksınız. AK Partili arkadaşlar başka kullanır biz başka kullanırız. Biz sosyal demokrat halkçı bir gelenekten geliyoruz. Bize bütçenin hesabını halk sorar. İzmir halkı da yüzde 58 ile tercih göstermiştir. Biz İzmir’de her işin nasıl daha iyi yapılacağını konuşursak elbette bu mümkün. Kesin hesabı konuşuyoruz. Bütçe ya da faaliyet raporu konuşuluyor olsaydı eleştirileri anlamak mümkündü. Bu konuşmayı yapmayı zorunlu hissettim” açıklamasında bulundu. Özuslu’nun ardından AK Partili Hızal, “Bu mesele bu noktaya gidecekse, meclisi toplamayalım”  dedi. 

SOYER’DEN AK PARTİ SIRALARINA: DAHA FAZLA ZORLAMAYIN!
Başkan Soyer bir kez daha söz aldı ve “Sadece kesin hesap konuşulacaktı. Biz 2 saattir her şeyi değerlendirdik, hiç müdahale etmedim. Bu bir demokrasi gereğiydi, bunu daha fazla zorlamanın anlamı yok” diye konuştu.  Salonda meclis üyelerine sorularak tek tek oylama yapıldı. AK Parti ve MHP raporlara ret, CHP ve İYİ Partililer ise kabul oyu verdi.

İZSU’DAKİ 2 RAPOR DA OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Meclis toplantısı sonrasında İZSU Genel Kurulu da yapıldı. Oturumda İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı faaliyet raporu ve mali kesin hesabı masaya yatırıldı. CHP ve İYİ Parti her iki rapora olumlu oy kullandı. AK Parti ve MHP de raporlara ret oyu verdi. Ayrıca AK Parti yoğun eleştiriler yöneltti. 2 rapor oy çokluğuyla kabul edildi.

 

 
Ödemiş'te çevreci sergi
 
Giresun'da 1 PKK'lı terörist yakalandı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 19 Mayıs 2019 Pazar 03:57

Arkadaş eshotun borcunu tekrar tekrar kent kart satarak izmirliye gayet rahat ödeyebilirsiniz birde durakları tekrar tekrar söküp aynıları takarsanız galeride doldururuz kambur ettiğiniz ipsiz sapsızdan (düzene girmiş olanları tenzih ediyorum) personel yapmaya devam edin üretime katkı diye saçmalıklardan vaz geçin parkları ya uzun vadeli yapın yada zırt bırt modifiye etmeyin şu müdürlerin altından makam araçlarını bir alın ya boşa konuşuyoruz raylı sistemi izmirin bitarafına dürttünüz dahada ordan çıkamazsınız dua edin iktidar değilsiniz hakkaten dolar 20 tl rahat olur sayenizde

Yorumu oyla      4      5  
ibrahim 18 Mayıs 2019 Cumartesi 09:54

Demekki neymiş, İzmir'de diğer büyükşehirler gibi batık haldeymiş. Hiç öyle biz farklıyız, biz şöyleyiz, biz böyleyiz, kasamız para dolu, kredimiz hazır lafları boşunaymış. Bunlar çok çok iyi günlerimiz haberiniz olsun. Bir yandan merkezi hükümet, diğer yandan Tunç Soyer sayesinde bu günleri mumla arayacağımıza eminim. Olan bizim gibilere olacak ama her ne yapılırsa yapılsın birileri yine alkışlayacak. Aşk meşk deyip 5 yıl daha boşu boşuna geçecek. Bu arada İzmir'e yapılmayan merkezi hükümet yatırımlarının engelleyicisi Aziz Kocaoğlu'dur. AKP'yi günahım kadar sevmem ama başka suçlu aramayın.

Yorumu oyla      4      6  
17 Mayıs 2019 Cuma 23:17

dolar 6 tl.internette 15 tl li rakamlar söyleniyor.yaşasın akp.benim tüm param dolarda.

Yorumu oyla      6      5  
sezarın hakkı sezara 17 Mayıs 2019 Cuma 20:57

HEr projesini kendi yapan bir büyük şehir için oldukça normal ve fazla yüksek sayılmayacak bir borç ama AKP liler herzamanki gibi kendi yaptıklarını kapatıp muhalif kesimin yaptıklarını abartıyorlar. Hiç proje yapmasan , hiç borcu olmasa belediyenin bu seferde "borcu yok çünkü hiç bir şey yapmıyor diyecekler" yukarıda allah var! ya bir hükümet hiç mi proje yapmaz bu şehre kardeşim ? 1 metre metro bile yapmayanlar izmir büyükşehir belediyesinin borcunu eleştiriyor. bütün projelerini hükümetin yaptıgı istanbul,ankara ve bursa belediyelerinin borçlarına bakmadan gelip burada izmirin borçlarına siyaset yapmak net söylüyorum AHMAKLIKTIR.

Yorumu oyla      12      7  
Bayraklılı 17 Mayıs 2019 Cuma 19:42

Özgür bey Bayraklı Eski Belediye Başkanını ve Bayraklının tüm dosyaları partinizin etkili kişilerde hele Hasanın her şeyini bilmenize rağmen neden Bayraklıyı gündeme getirmiyorsunuz sizi tutanmı var Bayraklının borçunuda bayraklı halkıyla paylaşın

Yorumu oyla      7      6  
Eshot Ulaşımı 17 Mayıs 2019 Cuma 18:59

İzmir BB toplu ulaşımda sınırsız 90 dk aktarma hakkı uygulamasında merkez ilçeler , çevre ilçeler ayrımcılığı yapıyor. Merkez ilçelerde sınırsız 90 dk aktarma hakkı var , çevre ilçelerde ESHOT otobüsleri dolmuş gibi indi bindi para para . İzmir BB bu adil olmayan , ayrımcı , haksız uygulamaya ne zaman son vermeyi düşünüyor ? Çevre ilçelerde 20-25 km yi geçen tüm otobüs hatlarına gittiğin kadar öde uygulamasını başlatın ve İzban da ki , merkezdeki diğer toplu ulaşım araçlarında geçerli olan aktarma hakkını ; çevre ilçeler için de uygulayın . Halkçılık , eşitlikçilik , sosyal belediyecilik icat la değil icraatla olunur .

Yorumu oyla      5      14  
gürkan 17 Mayıs 2019 Cuma 18:24

aylar önce çıkan haberde borcun bu düzeyde olduğunu yazmıştım ama bazı arkadaşlar ikna olmamıştı :) bir kısım da "borç tabi olmaz, iş mi yapılıyor?" diyordu. AKP de önce yıllardır yönettikleri Ankara'nın ve İstanbul'un borcunu baksın da sonra eleştiri getirsin. Ankara'nın borcu İzmir'in yaklaşık 3 katı kadar. İstanbul'u söylemiyorum bile. Ankara'da belediye metro, sanat merkezi yapmaz, tünel, fuar alanı yapmaz ... ama borcu yaklaşık 9 milyar :)

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kaza: Damacana kamyonu devrildi
İzmir'in Menderes ilçesinde su damacanası yüklü kamyonun şarampole devrilmesi ...
Çiftlik Bank davasında 9 kişiye tahliye!
Çiftlik Bank davasında tutuklu 11 sanıktan 9'u mahkeme tarafından tahliye edildi.
Bakkalın veresiye defterini satın aldı, tüm borçları sildi!
Lüleburgaz’da kimliği bilinmeyen bir kişi mahalle bakkalının veresiye defterini satın aldı.
 
İGC Başkanı Dikmen: Konak'ın isminin değişmesinden yana değiliz
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen MHP’nin “Konak İlçesi’nin ...
İzmir'de 'Dijital vatandaş ol' çağrısı
İzmir Üniversiteleri Platformu'nun etkinlikleri kapsamında Alsancak'ta ...
5 öğrenci bitiş çizgisini aynı anda geçti! Hepsi diskalifiye edildi
Karabükte düzenlenen atletizm müsabakasında dereceye girebilmek için ter ...
 
Suriyeli kadına kapkaça tutuklama!
İzmir'in Konak ilçesinde Suriyeli kadının cep telefonunu kapkaç yöntemiyle ...
Eski muhtar dehşet saçtı: 3 ölü
Konya'da eski muhtar, tartıştığı bacanağı ve 2 oğlunu tabancayla vurarak öldürdü.
Tüyler ürperten ifade: Siyanürü '1, 2, 3 fondip' diyerek içirmiş!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, "şerbet" diye içirdiği siyanürlü sıvıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva