HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ekim 2019 Salı - 16:59

Soyer'den Narlıdere Metrosu raporu!

Fahrettin Altay- Narlıdere Metrosu’ndaki çalışmalara ara vermeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında tamamlanacak projedeki gelişmeleri gösteren bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Soyer “Tüm İzmir’in takip ettiği en büyük projede, hedefe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Soyer den Narlıdere Metrosu raporu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de şehir içi ulaşımı kolaylaştıracak Narlıdere Metrosu’ndaki yapım çalışmalarını Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin meclis üyeleriyle mahalle muhtarlarına anlattı. Kalabalık bir heyetle birlikte inşaat alanını gezen ve yetkililerden bilgi alan Başkan Tunç Soyer, muhtarların ve meclis üyelerinin metro yapımıyla ilgili sorularını da yanıtladı. Hep birlikte TBM adı verilen dev tünel kazıcıların çalıştığı yeraltındaki tünele de inen katılımcılar, çalışmaları yerinde inceledi. Geziden önce yapılan sunumda, inşaat bittiğinde Balçova İstasyonu’nda 415 araçlık, Narlıdere Kaymakamlık İstasyonu’nda is e 223 araçlık iki otoparkın yapılacağı da açıklandı. 

Çalışmalar tamamlandığında Bornova EVKA-3’ten metroya binen bir yolcu Narlıdere’ye kadar kesintisiz gidebilecek. İzmir’de çevre dostu raylı sistemle yolculuk 186,5 kilometreye ulaşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi genişleyen metro ağıyla trafik sıkışıklığını daha da azaltmayı ve iklim krizine neden olan ulaşım kaynaklı fosil yakıt kullanımını en aza indirmeyi amaçlıyor. Yeni metro hattı 7,2 km uzunluğunda olacak. Balçova ilçesinden başlayıp Narlıdere ilçesinde son bulan hattın tamamı yeraltından geçecek. Proje kapsamında 1 adet aç-kapa istasyon, 6 adet yeraltı istasyonu, 4 adet makas tüneli, 9 adet imalat şaftı ve 2 adet depolama hattı bağlantısı yapılacak.

2022’de açılıyor

Tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Bu proje, İzmir’in gerçekten takip ettiği ve beklediği en büyük proje ve bizler de hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Takvimi sorunsuz işleyen en değerli proje. Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle pek çok yatırım yarım kaldı. Her şeye rağmen metro inşaatını sürdürüyor oluşumuz çok ciddi emek ve konsantrasyonla mümkün oluyor. Bu çabayı destekleyen herkese teşekkür ediyorum. GÜLERMAK Türkiye’nin medarı iftiharı bir firma. Dünyadaki örnek projelerde görülen bir teknolojiyi kullanıyoruz” dedi. Gerçekten gelişmiş bir kentin, yoksulların bile araç kullandıkları değil, z enginlerin bile toplu taşımayı tercih ettikleri bir kent olduğunu söyleyen Soyer, “Biz de bu anlayışla toplu taşımayı geliştirmeyi hedef olarak seçtik. Boydan boya İzmir’i hafif raylı sistemle ve metroyla donatmaya devam edeceğiz. 2022 sonunda hep beraber açılışını yapacağız” açıklamasını yaptı.

155 basamak 30 metre yerin altında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlarla yerin 30 metre altına 155 basamaklı merdivenden inerek çalışmaları yerinde inceledi. 600 metre ilerlemiş tünele giren Soyer, “Türkiye’nin gündemine girmesi gereken bir hikaye bu kadar savaş yaşanırken insanlar bu kadar karamsarlık yaşarken varlığıyla umut veren bir yer. Birçok yerde yatırım durmuşken burada tıkır tıkır işleyen ve belki de Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biri olan bu proje hızla devam ediyor. Mühendisinden işçisine kontrolöründen emekçisine hepsiyle iftihar ediyorum. Altı ay içinde işin yüzde 50’si bitecek. Yani işin daha hızlı ilerleyeceği bir döneme gir eceğiz, sonrası çok daha kolay olacak” dedi.


450'şer tonluk iki dev

Yapımı süren Narlıdere Metrosu'nda TBM adı verilen iki adet dev tünel açma makinesinden ilki imalata başladı. Diğerini de kurulma aşamasında. Derin tünel tekniği ile yapılan hatta, çalışmalar sırasında oluşması muhtemel trafik, alt yapı ve sosyal yaşam sorunları da minimuma indiriliyor. Modern tünel açma makineleri, aynı zamanda daha güvenli bir tünel inşaatına da olanak sağlıyor.

100 metre uzunluğunda ve 6,6 metre çapındaki 450’şer tonluk dev tünel açma makinaları günde ortalama 20 metre kazı yapacak. Dünyada gelişmiş tünelcilik faaliyetleri içinde önemi giderek artan TBM'ler, fonksiyonları nedeniyle “yeraltı tünel fabrikası” olarak da nitelendiriliyorlar. Halk arasındaki tabiriyle bu “dev köstebekler”, tünel kazı ve destekleme işlerini birlikte yürütüyor. Olağanüstü gücüyle öne çıkan TBM’ler, çok yönlü kesici kafa ile birlikte sert kaya zemin koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. 100 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük iş makineleri arasında yer alan İzmir'in TBM'leri boyutları açısından 72 me trelik yolcu uçağı Airbus 380'i bile geride bırakıyor.

Tamamı yeraltından geçecek

İzmir Metrosu’nun 4’üncü aşaması olan F. Altay- Narlıdere hattının temeli 10 Haziran 2018'de atıldı. İhale bedeli 1 milyar 27 milyon TL olan işin süresi 42 ay olarak planlandı. 7 istasyondan oluşan hatta Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Narlıdere, Siteler ve son olarak Kaymakamlık durakları yer alıyor




YÜZDE 30-35’ CİVARINDA BİTTİ
Yeraltı mesaisinin ardından yaptığı açıklamada çalışmaların yüzde 30-35 oranında bittiğini kaydeden Soyer, “Aslında Türkiye’nin gündemine girmesi gereken bir hikaye... Bu kadar savaş yaşanırken, insanlar karamsarlık yaşarken, bu varlığı ile umut veren bir yer. Birçok yerde yatırım durmuşken burada tıkır tıkır işleyen ve belki de Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biri devam ediyor. İftihar ediyorum. Mühendisinden işçisine, patronuna kadar hepsiyle iftihar ediyorum. Türkiye ve İzmir için olağanüstü güzel bir çalışma. Çok şükür kazasız belasız devam ediyor ve vaat edilen tarihte de bitirilecek. 600 metre ilerlemiş durumda, oraya kadar gittik. Ama durak yerlerinde daha fazla yol alınmış durumda. Yani şu anda yüzde 30-35 civarında bitmiş görünüyor ama 6 ay içinde yüzde 50’sinin aşılacağını bildiriyor arkadaşlarımız. Bu demektir ki işin daha kolay ve hızlı akmasını sağlayacak bir döneme gireceğiz. Ondan sonrası çok daha kolay. 2020 sonuna kadar kurdeleyi işçi arkadaşlarımla birlikte keseceğiz” açıklamasında bulundu.

 
PKK ve DAEŞ şüphelisi 391 kişiye gözaltı
 
İzmir'in iki ilçesinde su kesintisi!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fatma Karaduman 16 Ekim 2019 Çarşamba 10:22

Büyük bir heyecan ve ümitle bekliyoruz Allah yardımcınız olsun İzmirin büyük üniversite hastanelerine de kolaylıkla ulaşılacak olan hattın çalışmalarına yakından destek olan sayın belediye başkanımız Tunç Soyer Beye ve tüm çalışan işçi kadrosuna teşekkür ediyor kolaylıklar diliyorum

Yorumu oyla      4      5  
Canan çatalkaya 16 Ekim 2019 Çarşamba 08:51

Herşey yolunda gider inşallah çalışanlara başkanımıza bol şanz

Yorumu oyla      4      5  
Gaziemirli 15 Ekim 2019 Salı 23:13

Sarnıç, Gaziemir, Eskiizmir metrosunu da heyecanla bekliyoruz

Yorumu oyla      4      5  
vatandaş 15 Ekim 2019 Salı 20:00

Çok endişeli bakışlar görüyorum!!!

Yorumu oyla      6      5  
Buca' ve Otogar'dan ne haber 15 Ekim 2019 Salı 19:42

Narlıdere, Buca ve Otogar projeleri- 2005 yılında yapılmış idi. Narlıdere'nin ihalesini ve başlangıcını Aziz Kocaoğlu yapmış idi. Hadi Tunç Başkan sende bir hamle yap ta yeni bir işe başla . Haa bu arada Otogar- Buca yolu da durdu.

Yorumu oyla      6      5  
sezarın hakkı sezara 15 Ekim 2019 Salı 19:13

mevcut projeleri bitirmeden . Tunç soyer den kentsel dönüşüm ,farklı ulaşım projeleri ve yol projeleri istiyorlar. nasıl olacak bunlar merak içerisindeyim. şu adamın şanssızlıgı aziz kocaoğlundan bir sürü bitmeyi bekleyen proje kalmış olması.

Yorumu oyla      4      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Aksoy’dan mesaj seli: 6 ayda Menemen’de neler yapıldı?
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 6 aylık başkanlık sürecini değerlendirdi.
AASSM'de görkemli açılış
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) 2019-2020 sezonunun açılışını ...
Makam aracını parka çektirdi, belediyeye işçi servisiyle gidiyor
Hatay'da Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, makam otomobilini otoparka ...
 
Narlıdere Bilim Şenliği’ne yoğun ilgi
Bilimi toplumun farklı kesimlerine yaymak için çalışmalar yürüten Narlıdere ...
Dünya Şampiyonu'ndan Başkan İduğ'a ziyaret
Almanya'nın Stuttgart Kenti'nde düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda ...
Konak'ta 1500 yıllık yalnızlık son buluyor
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentin kalbinde ortaya çıkarılan ve ...
 
Karşıyaka'da gönüllü zabıtalar sahaya iniyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve İzmir’deki yerel yönetimler ...
Başkan Gümrükçü projelerini anlattı
Çiğli halkıyla bir araya gelen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’de ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir sabah ansızın gelebilirim!
Mehmet KARABEL yazdı... Bir sabah ansızın gelebilirim!
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva