HABERLER>POLİTİKA
21 Şubat 2019 Perşembe - 19:46

Soyer'den ihracatçılar toplantısında mesaj seli: İzmir'e 3 cemre düşecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) yönetim kurulları ortak toplantısında yaptığı konuşmada 26 Şubat'ta proje tanıtım toplantısı yapacağını söyleyerek "O gün İzmir için birinci cemre olacak. İkinci vizyon toplantımız 10-12 Mart gibi olacak. Üçüncü cemreyi de bir köyümüzde gerçekleştireceğiz. Özetle 1 Nisan baharına hazırlanıyoruz" dedi.

Soyer den ihracatçılar toplantısında mesaj seli: İzmir e 3 cemre düşecek

EİB yönetim kurulları ortak toplantısı Seferihisar Belediye Başkanı ve CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer'in katılımıyla düzenlendi. Tunç Soyer, konuşmasında ihracatçıların başarılarından söz ederek onların yarattığı ekmeğin çok değerli olduğunu vurguladı. İzmir'e nasıl baktığını anlatan Soyer, kentin 150-200 yıl öncesine kadar Akdeniz çanağındaki ticaret hacminin yüzde 30'unu tek başına yapan bir yer olduğunu söyledi. Soyer, "Ticaretin 3'te birini tek başına yapan İzmir bu coğrafyada batının ürünlerini doğuya pompalayan bir yürektir. Sonra mübadele, büyük yangın, Kurtuluş Savaşı nedeniyle bu kapasite kan kaybetti. Yani bu yürekte bazı damar tıkanıklıkları oluşmaya başladı. Ama tepemizde bu güneş önümüzde bu körfez ve bereketli topraklar duruyor. Sadece kalp masajına ve tıkanık damarların açılmasına ihtiyaç var" dedi.

İzmir'in 12 iyon kentten biri olduğunu ifade eden Soyer, "Bu 12 kentin hepsi liman kenti. Ama hepsi bu hüviyetini kaybetmiş. İzmir bu kimliğini yüzlerce yıldır koruyor. En büyük damar tıkanıklığı burada yatıyor. Limanda yapılması gereken iki temel iş var. Bunlardan biri sirkülasyon kanalının açılması yani körfezin temizlenmesi, ikincisi navigasyon kanalının açılması. Bu navigasyon kanalı bazı gemilern girmesine imkan vermiyor. 200 milyon lira bedelle açılması gereken bir kanal var. İkincisi bir yay gibi körfezin etrafını saran kanal ise 800 milyon bedelli bir kanal. Bu iki kanal açıldıktan sonra İzmir hem büyük ticaret gemileri için girilebilir bir yer olacak hem temiz körfez sayesinde bütün dünya kentleri arasında rekabet gücünü arttıracak. Bu kaynak var. Büyükşehir belediye başkanı seçilmek nasip olursa bu kaynakla biz bunu yapacağız. Değirmenin suyu nereden geliyor daha sonra açıklayacağım" dedi.

İzmir'in turizmde bazı sorunlar yaşadığına dikkat çeken Tunç Soyer, şöyle konuştu:

"Turizm trajik bir noktada. Antalya 18 milyon turist alırken biz 1 milyon alıyoruz. Bunun da 500 bini kenti hiç görmeden Bergama ve Efes'e gidiyor. Gastronomi turizmi, kongre turizmi konusunda detaylı çalışmalarımız var. 26 Şubat'ta proje tanıtım toplantısı yapacağız. O gün İzmir için birinci cemre olacak. İkinci vizyon toplantımız 10-12 Mart gibi olacak. Üçüncü cemreyi de bir köyümüzde gerçekleştireceğiz. Özetle 1 Nisan baharına hazırlanıyoruz."

Akdeniz çanağında yeni bir kentler birliği kurma hedeflerinden bahseden Tunç Soyer, "Artık dünya, kentlerin yarıştığı bir dünya haline geldi. Örneğin Hamburg dizel araç girişini yasakladı. Barcelona'da trafik akışı hafifledi, gürültü kirliliği aşağı çekildi. İsveçte bazı şehirler çöp ithal ediyor kentin enerji ihtiyacını karşılamak için. Bunların hiçbirinin devlet politikasıyla ilgisi yok. Çünkü kentler hükümetlerden çok daha insana dair çözüm üretir. Hükümetler ne yazık ki çok çağ dışı kaldı. Geleceğin dünyası kentler dünyası. O nedenle İzmir'in kendi başına yapacağı çok şey var. Bizim kentler ağı diye tanımladığımız kavram Akdeniz'e kıyısı olan 6 kentle başlayacak. Bu kentler İskenderiye Beyrut Atina Roma Marsilye ve Barcelona. Hepsi aynı iklim kuşağında ve ortak turizm ve tarım projeleri yapılacak. Niyetimiz Akdeniz'in markaları üzerinden yeni pazarlar yaratmak ve İzmir'in pastadaki payını büyütmek" diye konuştu.

İzmir fuarının yanında büyük bir kongre merkezi yapmak istediklerini kaydeden Soyer, "Alaçatı'da ve Foça'da yatak kapasitesiyle uyumlu küçük kongre merkezi yapalım. Çünkü turizmi 12 aya çıkartma mecburiyetimiz var. Kongreler sadece ticari değil birleşik kentler ve yerel yönetimler birliği, habitat yada kentler ağlarına ev sahipliği yapabilme gücüne sahibiz. Bir teknoloji vadisi planlıyoruz. Yüksek teknoloji üreten bir serbest bölgeyle bu hikayeyi güçlendirmek mümkün. Özgürlükçü, demokratik insan yapısı bir silikon vadisini bu coğrafyada kurabileceğimizi gösteriyor. Tarımla ilgili serbest bölgeler dışında organize tarım bölgesi tanımlanabilecek alanlar hazırlayabiliriz. Seferihisar'da tarım ürününü sanayi ürününe dönüştürdük. Tarım ürünü raf ömrü kısa, pazarlama kabiliyeti zayıf. Ödemiş'te patates 20 kuruşa kadar düştü. bir kamyon patatesle bir cep telefonu alamaz hale geldi üretici. Onu işlediğinizde hem raf ömrü uzuyor hem katma değeri buyüyüyor. Mandalinayı jeotermalin buharıyla kuruttuk, en az 6 misli katma değeri büyüdü. Bir ek gıda ürünü hazırlıyoruz. Sonsuz şey yapılabilir. Mandalina bize çok şey öğretti. Mandalinanın ununu, pestilini, lokumunu yaptık. İzmir'in insan gücüne güveniyoruz. Özetle bizim İzmir için öngördüğümüz körfez meselesine göre, İzmir'in İstanbul'dan sonra mutlaka ikinci hub haline gelmesi lazım. Çok üretirseniz yeni ürünler yaratırsanız herşey mümkün. Ama pazarlayamazsanız, taşıyamazsanız kıymeti yok. Hem liman hem havaalanının hap haline gelmesi önemli" dedi.

İzmir'in önde gelen sanayicileri, üreticileri ve kadınlarının içinde yer aldığı bir platform yaratmak istediklerini anlatan Soyer, ihracatçılardan da destek istedi. Soyer son olarak şunları söyledi:

"Yüreğin masajının en önemli başlıklarından biri demokrasi meselesi. Demokrasiyle katılımcılık ve şeffaflığı kast ediyorum. Kenti birlikte ileri taşımayı hedeflersek İzmir'in potansiyelini kullanma imkanına kavuşacağız. İzmir'i en iyi ben biliyorum mantığıyla potansiyelin çok az kısmını kullanmamıza neden olur. Özetle İzmir'in kapısını herkese açabilirsek yeni hikayeyi yazmak mümkün. izmir yeni bir hikaye yazmaya mahkum. Liman kenti kimliğini korumaya hak ettiği yere çıkmaya mahmkum. Ben siyaseti bu nedenle yapıyorum. Çok daha fazlasının kanallarını açmak için siyaset yapıyorum. Başka türlü bunun bir kader olduğunu düşünmeye başlarız. İzmir'in içinde bulunduğu durum takdiri ilahi değil takdiri idaridir. Biz bu idareyi değiştireceğiz. Başka bir idare başka bir İzmir mümkün."

Toplantıya katılanların sorularını da yanıtlayan Soyer, adaylığın açıklanması sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında yaşanan gerilimle ilgili, "Başkan Kocaoğlu'nun kafasında başka biri vardı. Onun gelmesi için uğraştı, bu gayet doğaldır" diye yanıt verdi. 40 bin nüfuslu Seferihisar'ın ardından Büyükşehirin yönetimiyle ilgili bir tereddüt yaşamadığını da anlatan Soyer, "Bir ilçeyi yöneten başkan bence daha başarılı olur. İzmir'de binlerce üniversite öğrencisi ve akademisyen var. Hep birlikte projeleri hayata geçireceğiz" dedi.

İHRACATÇILAR TALEPLERİ SIRALADI

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 12 birliğin temsilcileri arasında köprü kurmak ve ortak hedefler belirlemek için başlattıkları ortak toplantıların dördüncüsünü düzenlediklerini belirterek, "Bölgemizin dış ticaret hacmi 2018 yılında 36 milyar dolar olarak gerçekleşirken; Bölgemizdeki illerin tamamı dış ticaret fazlası verdi. Bölgemizde, ihracatın ithalatı karşılama oranı rekortmeni mermerin başkenti Afyon oldu. Afyonlu ihracatçılarımız, her 100 dolarlık ithalat karşılığı 411 dolar ihracat yaptı. Biliyorsunuz 2019 yılına tüm ülke olarak dış ticaret fazlası veren ülke hedefiyle girdik. Biz bunu başardık, darısı tüm Türkiye'nin başınaö diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlenecek adaylardan beklentilerini de sıralayan Eskinazi şunları ifade etti:

"Öncelikle, marka şehir dediğimiz İzmirimizin, sadece bizim gözümüzde değil tüm dünyanın gözünde aynı etkiyi bırakması ve dünya kentleri içinde en üst sıralara çıkmasını istiyoruz. Akıllı teknolojilerin uygulandığı, hizmetlerin birbirine dijital ağlarla entegre hale geldiği, atık üretmeyen, yüzü teknolojiye dönük bir İzmir istiyoruz. Girişimcileri sadece melek yatırımcıların insafına bırakmak yerine; fikirlerini hayata geçirebilmeleri için ihtiyaç duyacakları mali kaynağı sağlayabilecekleri bir fon kurulmasını; böylece genç girişimcilerin önünün açılmasını talep ediyoruz. Özellikle şehrimizin iddialı alanlarında özel sektör-üniversite-belediye işbirliği içinde doğru planlama yapılarak; yatırımın güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Altyapı sorunlarının ileriye dönük çözümünün sağlanarak; geçici çözümlerle kaynak israfı yapılmamasını; altyapısıyla göz çarpan bir dünya kenti olmayı istiyoruz." (DHA)

 
MHP'li Belediye Başkanı için ihraç talebi
 
İzmir'in o ilçesinde DSP'nin başkan adayı çekildi
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 22 Şubat 2019 Cuma 02:03

Çılgın proje istiyoruz örneğin oyun köyü

Yorumu oyla      4      5  
İnşallah 21 Şubat 2019 Perşembe 23:44

Sn başkan, inşallah göreve geldiğinizde 40 yıllık inciraltı imar problemini ve başka bir sorun olan Balçova mağdurlarının tapu sıkıntı sorunlarını çözersiniz, saygılarımla... Çalkaya başkanımızında desteğiyle tabiiki...

Yorumu oyla      5      7  
İnşallah 21 Şubat 2019 Perşembe 23:44

Sn başkan, inşallah göreve geldiğinizde 40 yıllık inciraltı imar problemini ve başka bir sorun olan Balçova mağdurlarının tapu sıkıntı sorunlarını çözersiniz, saygılarımla... Çalkaya başkanımızında desteğiyle tabiiki...

Yorumu oyla      4      8  
İzmirli 21 Şubat 2019 Perşembe 22:40

Çiçek böcek belediyeciliği. Altyapı ile ilgili tek laf yok.

Yorumu oyla      13      8  
Partili 21 Şubat 2019 Perşembe 22:08

Bence en büyük cemre 31 Mart gecesi genel merkeze düşecek...

Yorumu oyla      14      7  
chp'li şevket 21 Şubat 2019 Perşembe 22:02

Tunç kardeşim herşeyi anladıkta trafik sorunuyla her gün boğuşuyoruz.Hiç bahsetmiyorsun.Adam yerlerni belirledim 28 tane alt ve üst geçit yapacağım sorunu halledecğim diyor.Bırak 28 ide Karabağlara 4-5 alt geçit yapıldımı bu tarafı halledersin.önce bunları yapacaksın sorun yine bitmiyorsa ondan sonra halka özel araç kullanma diyeceğiz.Birde halkapınarda vatandaş metrodan iniyor ve tranvaya çile yolundan geçerek ıslanarak ve üşüyerek ulaşıyor.Metrodan inen yolcu için tranvaya kadar alttan veya üstten üstü kapalı bir geçit yapılabilir.Buda senin farkın olsun bizlere 2.AZİZ dönemini yaşatma.Başarılar

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li Belediye Başkanı için ihraç talebi
MHP'li Semih Yalçın: Hatay Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ihraç ...
CHP İzmir'e siyah çelenkli protesto!
Buca belediye başkan adayı olarak açıklanan ardından da adaylığı geri ...
MHP'li başkan adayı hayatını kaybetti
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin MHP'li belediye ...
 
CHP'nin Meclis başkanı adayı belli oldu
CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, Meclis Başkanlığı için partisinin adayı oldu.
Denizli'de 'İzmir' mesajları: Körfez, su ve İZBAN çıkışı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İzmir'de körfez İstanbul'un Haliç'i gibi. İzmir ...
Yıldırım'dan "af istiyoruz" diyen vatandaşa yanıt
AK Parti İstanbul adayı Binali Yıldırım, seçim çalışmaları kapsamında ...
 
AK Partili Dağ köylü kadınlarla lokma döktürdü
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'in Kiraz ilçesinin dağ ...
AK Parti Konak adayı Eroğlu: Merkezimizde insan olacak
AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Mimar Melek Eroğlu, “Belediyecilik ...
Adaylığı çekilen Nezir içini döktü, tek tek anlattı: İstifa edecek mi?
CHP'nin Buca Belediye Başkan adayı olarak açıklandıktan sonra ismi Erhan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva