HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ekim 2019 Cumartesi - 16:27

Soyer’den cemevi töreninde çöp müjdesi: Ay sonunda elektrik üretiyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli’de cemevi yapımı için gerçekleşen temel atma töreninde konuştu. “Alevilerin ibadet yerini sadece Aleviler tartışır, siyasiler sorgulayamaz” mesajını veren Soyer ayrıca, “Bu ay sonunda Harmandalı’nda elektrik üretmeye başlıyoruz. Bu ay sonundan itibaren kokudan da sinekten de her gün giderek daha az rahatsız olacaksınız. Bunun da sözünü buradan vermiş olalım” dedi. 

Soyer’den cemevi töreninde çöp müjdesi: Ay sonunda elektrik üretiyoruz!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi ve Cem Vakfı Harmandalı Şubesi tarafından yapılacak cemevi için temel atma töreni düzenlendi. 

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün ev sahipliğinde İnönü Mahallesi’nde gerçekleşen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan, Alevi Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, Çiğli Belediyesi eski Başkanı Hasan Arslan, partililer, Alevi derneklerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ALEVİLERİN İBADET YERİNİ SADECE ALEVİLER TARTIŞIR, SİYASİLER SORGULAYAMAZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törende yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Çiğli’nin genç ve yaman Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye selamlar iletiyorum” diyerek sözlerine başlayan Soyer, “Alevilik kamil insana ulaşma çabasını taşıyan bir kültür. Halk ile hakkın buluştuğu bir yol, dürüstlük, özgürlük felsefesidir. Alevi toplumu cemevlerinin kendi kültürlerini yaşatan bir yer olduğuna karar vermiştir. Bu durum üzerinde tartışma yürütülmeyecek kadar açıktır. Cemevlerinin hukuki statüsü de verilen hükümlerle kesinleşmiştir. Bugün cemevlerinin durumunu tartışanların unvanının hiç önemi yoktur. Alevilerin ibadet yerlerini tartışmak sadece Alevilerin bileceği bir durumdur. Siyasetçiler bu duruma sadece saygı gösterebilirler, sorgulayamaz, tartışamazlar. Biz İzmir’in harcının çok ses, çok renk ve çok nefes olduğunu söylüyoruz. Alevilik üzerinden yapılan tartışmanın hemen bitmelidir. İnsanı insana, toplumu ise kainata musahip kılan Alevilik içinde evrensel çözümler tek tek yer almaktadır. Biz siyasetçilere düşen ise inancımız her ne olursa olsun saygıyla geleceğe taşımaktır. Harmandalı cemevinin tüm İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

ÇİĞLİ HALKINA MÜJDE: BU AY SONUNDA ELEKTRİK ÜRETİYORUZ, KOKU VE SİNEKTEN DAHA AZ RAHATSIZ OLACAKSINIZ!
Soyer ayrıca, katı atık bertaraf tesisi özelinde de konuştu ve “Bu ay sonunda Harmandalı’nda elektrik üretmeye başlıyoruz. Bu ay sonundan itibaren kokudan da sinekten de her gün giderek daha az rahatsız olacaksınız. Bunun da sözünü buradan vermiş olalım” açıklamasında bulundu. 

GÜMRÜKÇÜ’DEN ÇARPICI ÇIKIŞ: KLASİK BELEDİYE BAŞKANI OLSAYDIM İLK 6 AYIMDA DEĞİL SON 6 AYIMDA TEMEL ATARDIM!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “3 cümle söyleyeceğim uzatmayacağım. Birincisi, ben bu şehre 21 yıl önce geldim. Bu şehir kuruluşundan itibaren göçle kurulmuş bir şehir. Yerlisi var, Balkanlardan gelenler, Anadolu’nun 81 ilinden gelen insanlar var. O insanların kardeşçe yaşadığı bir ilçe. Bu ilçede büyük bir enerji var. Bu ilçede Türkiye’ye örnek olması gereken bir toplumsal barış var. Alevi, Sünni, Türk, Kürt Çiğli’de bir arada saygı sevgi içinde yaşıyorlar. Çiğli’nin bu yaşantısı Türkiye’ye örnek olur.  İkincisi; İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak, Harmandalı da kent merkezi olacak dedik. İmar, yeni yollar, çöp müjdesini başkanımız verecektir. Son olarak da bir şey söylemek istiyorum; ben klasik bir belediye başkanlığı ve siyaset yapmayacağım. Çiğli’nin sorunları ve uzun yıllardır CHP ile yönetilen ilçede verilen sözlerin tamamını tutacağım. Klasik bir belediye başkanı olsam temel atma törenini son 6 ayda yapardım. Bana ilk 6 ayda temel atma törenleri nasip oldu. Arkamda siz varsınız. Sizden aldığım destek var. Birazdan atacağımız beton gibi sapasağlam durursak önümüzde büyükşehir belediye başkanımızla birlikte güzel işler yapacağız” ifadelerini kullandı. 

BİRİLERİ BİZİ BAŞKA YERE DAVET EDİYOR, BİZİM İNANÇ YERLERİMİZ CEMEVLERİDİR!
Alevi Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, “Cemevleri biz Alevilerin ibadet yeridir. Birileri bizi başka yere davet etmesin. Bizim inanç yerlerimiz cemevleridir. Avrupa mahkemelerinde alınan kararlar var. Cemevleri ibadet yeridir ve bütçe ayrılır. Ama bugüne kadar atılmış bir adım yok. Belediyelerimize de bu konuda iş düşüyor. Belediyelerimiz bu kanunu uygulayabilirler. Hükümetin bu uygulamayı başlatmadan belediyelerin başlatması en büyük arzumuz ve talebimizdir. Alevi sorununu bugüne kadar belediyelerimiz görmezden geldiler. Bu sorun için Tunç Soyer Başkan’a gittiğimizde, ‘bu sorunu çözelim’ dediler. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.   

ALEVİLER CUMHURİYETİN TEMEL TAŞIDIR
Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, “Bizim inancımızı çarpıklaştırmaya soysuzlaştırmaya çalışan, cemevlerine uğramadan ahkam kesenlere mesajımız var. Alevileri bölmeyin! Aleviler bu ülkenin, cumhuriyetin temel taşıdır. Her cemevinde HZ. Ali’nin resminin yanında Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi vardır. Bizi ayrıştırmaya çalışan bu şarlatanlara hep beraber dünyanın neresinde olursa olsun beraber karşı çıkacağız” açıklamasında bulundu. 

TÜRKİYE’NİN SORUNLARI VARKEN BAĞIRMAYA İÇİMİZ EL VERMİYOR
Cem Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan ise, “Sayı itibariyle 25-30 milyonu bulan Alevi kesimi kendi ibadetlerini yapabilmek için kendi imkanlarıyla buraya kadar gelip belediyelere müracaat ediyorlar ve bir yer inşa etmeye çalışıyorlar. Bu ne kadar acıdır biliyor musunuz? Ama yüreğimiz bunlar gibi konularda daha fazla söz etmeye yer vermiyor. Türkiye’nin sorunları olduğunu biliyoruz. Devleti yönetenlere, ‘Yahu siz niye sorumluluklarınızı yapmıyorsunuz?’ diye bağırmaya içimiz el vermiyor. Cumhurbaşkanı ve yönetenler‘hukuk üstünlüğü’ deyip dururlar. Anayasamızın 10’uncu maddesi hiç mi akıllarına gelmez? Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yeni bağımsızlık hareketine en çok destek verenler Sünni kardeşlerimiz gibi Alevilerdir” ifadelerini kullandı. 

BU ALEVİLERİN HEPSİ GERİ ZEKALI MI?
Doğan ayrıca, “81 vilayete bir tane Alevi kökenli bir vali, kaymakam bulamazsınız. Tayinle gelinen mevkilerde, karar mercilerinde bir tane Alevi göremiyorsunuz. Bunun cevabının verilmesi lazım! Bu ülkeyi yönetenlerin bunu bilmesi ve halkına izah etmesi lazım. Bu Alevilerin hepsi geri zekalı mı? Bir tanesi emniyet müdürü olamıyor mu? Bir tane vali, müsteşar çıkamıyor mu? Bu ülkeyi barış içinde yöneteceğini halka söyleyenler bunu açıklamak zorundalar. Alevileri görmezden gelerek olmaz. Bu ülkenin vergilerinin 3’te 1’ini Aleviler ödüyor. Genel bütçe böyle oluşuyor. Peki böyleyken Diyanet İşleri Başkanlığı’na kaç milyar TL veriliyor? Sadece Sünni İslam anlayışına mensup olan insanlara veriliyor. Siyaset yapanlar, demokrasiden yana olanlar bunu bilmelidir; sizin gücünüz olmadan iktidar oluşmaz. Alevilerin oyu olmadan o seçimler kazanılmaz. Herkes kendi gücünü bilecek. Kendi gücünüzü bilin” dedi. 

SOYER’E İNANIYOR, GÜVENİYORUZ
İzmir’deki Alevi nüfusu üzerinden açıklamalarda bulunan Doğan, “Bilmiyorum sayın başkan ne diyecek ama Aziz Başkan, ‘Burada nüfus yüzde 50 yüzde 50’dir. Yarısı Alevi yarısı Sünni’dir’ demişti. Başkanımızın işi zor. Ama ona inanıyor, güveniyorum. Bizim ikna etmemize gerek kalmadan, adaletin, hukukun, devlet adamı olmanın gereğini yapacak. Alevilere kapıları açacak. Hiçbir ayrım yapmadan İzmir’i ehliyetle yöneteceğine inanıyorum” diye konuştu.  

ÜZERİMİZDEN ÖN YARGILARI ATMA ZAMANI GELDİ
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, “Yüreğinde insan, çocuk, cumhuriyet, Atatürk sevgisi olan güzel insanları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ülkemizde bugüne kadar birbirimize hep ön yargılı yaklaştık, yaklaştırıldık. Artık üzerimizden bu ön yargıları atma zamanı geldi. Ülkemizde her zamankinden daha fazla dostluğa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bu cemevi için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Cemevi demek eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik, adalet demektir” dedi. 

CEMEVLERİ İMAR PLANLARINDA İBADETHANE OLARAK YER ALMALIDIR
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir der anayasa. 10’uncu madde hükmü de eşit yurttaşlığı öngörür. Burada demokrasiyi tartışabiliriz yeri değil, sosyal devleti, hukuk devletini konuşabiliriz yeri değil. Bir cemevi açılışındayız, laikliğin tam yeri. Laiklik etnik, inanç kimliklerine, vatandaşı birbirinden ayırt edecek mevzuata kör olmak anlayışını taşır. İnanç özgürlüğüdür. İmar planlarında ibadethane altında cami der cemevi yoktur. İç hukukta cemevi ibaresini yerleştiremedik. Dileğim odur ki imar planlarında cemevleri tanınsın. Belediyelerimizin planlarında cami, sinagog vb değil cemevi olmalıdır” açıklamasında bulundu.

 
PKK/YPG'nin dev cephaneliği ele geçirildi!
 
Büyükşehir'e iki önemli ödül birden!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 20 Ekim 2019 Pazar 12:31

20 yıl sonra Çöp kokmayan bir Çiğli'yi görmek nasip olur mu? acaba

Yorumu oyla      4      5  
gürkan 19 Ekim 2019 Cumartesi 20:06

Yılan hikayesine dönen katı atık bertaraf tesisleri ne oldu? Özellikle kuzeye yapılacak, onay alınmış projedeki son durum nedir? Çiğli'de temeli yıllar önce atılan 4.faz ne oldu? 10 yılda mı bitecek?

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O tarihte başlayacak: İzmir'de muhtarlara ulaşım bedava!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 1 Kasım’dan itibaren toplu ...
Meclis onay verdi: Gaziemir’in 5 yıllık yol haritası hazır
Gaziemir Belediye Meclisi, belediyenin 2020-2024 Stratejik Planı’nı oy ...
Büyükşehir'den 167 köye 'su faturası' müjdesi: Eski tarifeye dönüş!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; ...
 
Başkan Oran muhtarlarla buluştu: Çeşme'de el ele çalışacağız
Muhtarlar Günü kapsamında 25 mahalle muhtarı ile bir araya gelen Başkan ...
'Keyifli Yaş Alma Fuarı'ndan renkli görüntüler
Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve ...
Batur'dan hayvanseverlere müjde: Türkiye'ye örnek olacak
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ilçede yaşamını sürdüren can dostlara ...
 
Başkan Soyer hesap numarasını verdi: 'Yeşil kampanya' başladı!
Geçtiğimiz Ağustos ayında Karabağlar ilçesinde başlayıp 5 bin hektardan ...
Konak'ta halk oyunları kursuna rekor başvuru
Konak Belediyesi Halk Oyunları kursuna ilk haftada çocuk, genç ve master ...
AK Partili meclis üyesi önerdi: Buca'ya AVM yapılsın, Buca'nın parası Buca'da kalsın!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz alan AK Parti Meclis üyesi Mustafa ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva