HABERLER>EGE
18 Nisan 2017 Salı - 20:10

Soma davasında savcıya tepki ve erteleme

Duruşmada cumhuriyet savcısı esas hakkında mütalaasını vermemesi üzerine mağdur yakınları ve müdahil avukatları duruma tepki gösterince, mahkeme başkanı duruşmayı yarına erteledi.

Soma davasında savcıya tepki ve erteleme

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi. 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, sanık avukatları önceki oturumda okunan ek bilirkişi raporuna yönelik savunma yaptı. 

Tutuklu sanıklar Teknik Müdür İsmail Adalı ile Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, şubatta mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda da eksik ve çelişen ifadelerin olduğunu belirterek yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

Sanık avukatları da mahkeme heyetinden faciadaki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) etkisinin ortaya çıkması için Manisa'da yürütülen ve gizlilik kararı olan bir soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesini istedi.

Sanık avukatlarının savunmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Şükrü Akyıl, Manisa'da yürütülen ve gizlilik kararı olan FETÖ/PDY soruşturmasının sonuçlanıncaya kadar beklenmesini önerip, esas hakkındaki mütalaasını bundan sonra vereceğini belirtince müdahil avukatları ve mağdur yakınları duruma tepki gösterdi. 

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, salonda gerginlik artınca duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi. 

Duruşmanın ardından açıklama yapan müdahil avukatlarından Selçuk Kozaağaçlı, Cumhuriyet Savcısı Akyıl'ın şubat ayında esas hakkında mütalaasını hazırlamasına rağmen beklettiğini belirterek, "Bu dava bitti, çeşitli kurum ve kuruluşlardan 10 tane rapor hazırlandı. Raporların hepsinin ortak yönü, işverenin ihmalinden, almadığı tedbirler yüzünden bu kazanın meydana geldiği yönünde. Biz bir kişiye dahi haketmediği cezayı istemiyoruz" dedi. 

Manisa'da yürütülen ve gizilik kararı olan soruşturmayla ilgili bilgi edinmek için mağdur yakınlarıyla Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vereceklerini dile getiren Kozaağaçlı, "O dosyanın tamamlanmasını bekleyemeyiz. Bu dava devam edecek, bu davayı uzatacak, çıkmaza sürüklemek ölen madencilerin çocuklarına saygısızlıktır." diye konuştu. 

Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te çıkan yangında, galerilerin dumanla dolması sonucu 301 madenci yaşamını yitirmiş, 162 işçi kurtarılmıştı. 

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile tutuksuz yargılanan vardiya amirlerinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri iddiasıyla aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçlarından açtığı dava da ocak ayında ana davayla birleştirilmişti. (AA)

 
Ekmekçioğlu’ndan Özkan’a çok sert sözler!
 
Cardtek Holding CEO’su Turgut Güney Oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asılsız ihbarda bulundu, ambulansı kundakladı
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait 112 Acil Yardım İstasyonu'ndaki bir ...
Manisa MHP'de peş peşe istifalar
MHP'nin Manisa teşkilatlarında çeşitli kademelerde görev alan Tamer Akkal, ...
Rus milyarderin yatı Fethiye'de
Fethiye Limanı'na yanaştırılan yata yaklaşık 1 milyon liralık yakıt ikmali yapılmaya başlandı.
 
Rodos'a kaçmak isteyen FETÖ zanlıları tutuklandı
Muğla'nın Marmaris ilçesinden Yunanistan'ın Rodos Adası'na kaçma hazırlığındayken ...
Oy kullandığı okulda polise kafa atan gence tutuklama
Denizli'de referandum için kullandığı oyun fotoğrafını çeken, binadan ...
Manisa'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Manisa'da, 4 aracın karıştığı zincirleme kazada, 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
 
Manisa'da oy fotoğrafını çeken 11 kişiye ceza kesildi
Manisa'da referandumda sandık görevlileri ile birlikte seçim güvenliğini ...
Önce çantası sonra da cesedi bulundu!
Denizli'nin Sarayköy İlçesi'nde, karayolu kenarında, kimliği belirsiz ...
Seçmen taşıyan ambulans kaza yaptı: 1 ölü
Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nde iki hastayı oy kullanamaya götüren ambulans ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva