HABERLER>EGE
20 Şubat 2017 Pazartesi - 15:47

Soma davasında 15.duruşma: Tahliye yok!

​Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve savcıya mütalaasını hazırlaması için ek süre verilmesine karar verip, duruşmayı erteledi. 

Soma davasında 15.duruşma: Tahliye yok!

Duruşmaya tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bodur, bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve tarafların avukatları ile Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan katıldı.

Duruşmada, müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, bugüne kadar gelen raporlarda suça yönelik tezlerin doğrulandığını, sanıkların TCK'nın belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olmak suçunu içeren 83. maddesine göre kasten yargılanmalarını istedi.

"BU OLAY BİR KAZA DEĞİL" İDDİASI
Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da savunmasında yaklaşık üç yıldır tutuklu olduklarına dikkati çekip, "Trajik yıllar geçirdik. Maddi gerçek, bu olay bir kaza değil. Türkiye'de çok şey görüldüğü gibi çıkmayabiliyor. Kaza gibi gözüken birçok olay kaza değil. Muhsin Yazıcıoğlu için de 'kaza' denildi şimdi 'suikast' deniliyor. Olayın oluş şekli bilimle açıklanamıyor. Bilirkişiler önce 'metan gazı' dediler şimdi 'kablo' diyorlar. Oysa biz içeride gördük, kablolarda yanık yoktu" diye konuştu. Duruşmada savcı da mütalaasını vermeyeceğini belirtip, ek süre istedi. Tutuklu müvekkillerinin tahliyelerini talep eden sanık avukatları ise son gelen bilirkişi raporuna göre önceki raporlarda metan gazından çıktığı belirtilen yangının kabloların tutuşması sonucu çıktığnının belirtildiğini vurgulayıp, "Yeni bir durum oluştu. Buna göre savunma yapmamız gerekir" diyerek süre istedi. Mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

MÜTALAANIN VERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ
Duruşmaya verilen arada bir açıklama yapan müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, "Duruşmada, Cumhuriyet savcısı, 'Mütalaa vermeyeceğim' dedi, ek süre talep etti. Cumhuriyet savcısı bir talepte bulunmadan davayı bitirmek mümkün değil. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu dosya ile ilgili tutumundan rahatsız olmuş durumdayız. Geçen celse bu mütalaanın hazır olduğu söylenmişti. Ama bir celse ertelendi. Bu celsede bunun verilmemiş olması, sanıkların davayı bitirmemek istemesine savcılığında destek olduğu anlamına gelir. Bu çok tehlikeli bir durum. Umarım Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklarla birlikte bu davayı uzatıyor olmasın. Eğer, böyleyse o zaman bu davaya başka müdahalelerinde yapıldığını konuşmak gerekir" dedi.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da duruşmada savcının mütalaasını vermesini beklediklerini belirtip, "Fakat, sanık vekillerinin dosyaya sunmuş olduğu, kendilerinin özel kişilerden aldığı bilirkişi görüşlerine karşılık mahkeme heyeti, bilirkişi heyetinden 'Mevcut raporda bir değişiklik söz konusu mu?' diye yeniden değerlendirme istemişti. Bilirkişi heyeti, dosya içerisine gelen raporlarda yeni bir değişikliğin söz konusu olmadığını, eski rapordaki görüşlerini tekrarladıklarını, bu nedenle de sonuç kısmında sorumluluk anlamında yazdıkları görüşlerin aynı olduklarını ifade etti. Mahkeme heyetinin oluşturmuş olduğu bilirkişilerin raporu dosyaya yeni geldiği için sanık ve sanık vekilleri bu değerlendirmelere karşı beyanda bulunmak istediklerini belirtti. Mahkemeden bu konuda süre talep etti. Sanırım mahkeme bu talebi kabul ederek, duruşmayı başka bir güne erteleyecek" diye konuştu.

Aslan, davanın uzatılması konusunda ise "Hukukçu olarak bizim böyle bir konuda bir şey dememiz çok doğru olmaz. Savunma her türlü hakkını kullanacaktır. Tüm düşüncelerini mahkeme heyetine aktaracaktır. Sonuçta adil bir yargılama olsun. Tabii ki 3 yıla yakın bir zaman oldu. Biz sürecin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Bu anlamda madenci aileleri de büyük bir sabırsızlıkla mahkemenin sonucunu bekliyorlar. Bu süreninde mahkemece makul bir şekilde değerlendirileceğine ve kısa bir süre verileceğini düşünüyoruz. Süre sonunda da savcı mütalaasını verdikten sonrada karar aşamasına geleneceğini kanısındayız" dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve savcıya mütalaasını hazırlaması için ek süre verilmesine karar verip, duruşmayı erteledi. (DHA)

 
Karşıyaka'da Güneş umut verdi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan o açılışlar için Manisa’ya geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'da Türk bayrağı ayıbı
Manisa'da Muradiye Camii önündeki çöp konteynerine Türk bayraklarının ...
Manisa'daki tren kazasında ölü sayısı 2'ye yükseldi
Manisa'da, hemzemin geçitte yolcu trenin çarptığı otomobildeki yaralı ...
Kanser hastaları Manisa’nın o mahallesine koşuyor!
Manisa’da Spil Dağı zirvesindeki kırsal Ayvacık Mahallesi, özellikle kansere ...
 
Deve güreşi festivalindeki kavga cinayetle bitti!
Nazilli 8. Deve Güreşleri Festivalini izleyen iki grup arasında henüz ...
MHP'nin muhalif ismine son dakikada salon şoku!
Denizli'de MHP'nin muhalif isimlerinden İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'nın ...
Nijeryalı futbolcu Manisa'da ayakkabıcı oldu
Manisa'ya futbol oynamak için 1.5 yıl önce ülkesi Nijerya'dan gelen 22 ...
 
Aydın'da öldürülen 3 kişinin katil zanlısı tutuklandı
Aydın'ın Didim ilçesinde 3 kişiyi öldürmek iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı.
'Bozuk çakmak cinayeti'ne 3 tutuklama
Uşak'ta Mevlüt Buyurgan ve yeğeni İsmet Buyurgan'ın pazar yerinde öldürülmesi ...
Aydın'da KESK eylemine polis müdahalesi: 32 gözaltı
Aydın'da, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) meslekten ihraç edilenlere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva