HABERLER>GÜNCEL
13 Eylül 2018 Perşembe - 11:05

Soma Davası İzmir'e taşındı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın avukatları ile mağdur ailelerin avukatları bir üst mahkeme olan İzmir'deki Bölge Adliye Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.

Soma Davası İzmir e taşındı

13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 51 sanık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Geçen 11 Temmuz tarihinde mahkeme heyeti kararını açıkladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, maden mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme ayrıca Can Gürkan'ı 3 yıl süreyle maden faaliyetlerinde bulunmaktan men etti. Davada, tutuksuz yargılanan sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'a 10 yıl 10'ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın'a 8 yıl 4'er ay ve Murat Bodur'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Aralarında şirketin patronu Alp Gürkan'ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.

GEREKÇELİ KARAR 5 BİN 820 SAYFA
Mahkeme heyeti daha sonra, sanıkların savunmalarından mağdur ailelerin anlatımlarına, yaralı kurtulanların tanıklıklarından sanıklara yönelik değerlendirmelere kadar pek çok konuya yer verilen toplam 5 bin 820 sayfalık gerekçeli kararı açıkladı. Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a ait bölümdeki değerlendirmelerde önemli ve çarpıcı tespitlere yer verdi. Kararda, "Can Gürkan'ın, Eynez ocağındaki yangınlardan ve ocağın yapısal eksikliklerinden, ocağın devir alındığı tarihten, yani en baştan itibaren şirketin yönetimi kurulu başkanı olarak haberdar olduğu hususu, mahkememiz tarafından kabul edilmiştir" denildi. Kararda ayrıca, "İddianameye konu olayın en önemli ve temel nedeni, yönetim anlayış ve uygulamalarından kaynaklanan yapısal nitelikte nedenlerdir. İddianameye konu olan olay, bir anlık hatalı uygulama, bir işçinin yanlış bir davranışına münhasıran bir vardiyaya tesadüf eden bir icrai harekete gibi anlık kusurlu bir harekete dayanmamaktadır" ifadeleri yer aldı. Can Gürkan için duruşmada 'taksirle ölüme neden olmak'tan 15 yıl hapis cezası verildiği açıklanırken, gerekçeli kararda ise 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı yer aldı.

AVUKATLAR İTİRAZDA BULUNDU
Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanık avukatları, hem de mağdur ailelerin avukatları cezalara itirazda bulunmak için harekete geçti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı başta olmak üzere ceza alan tüm sanıkların avukatları ile mağdur ailelerin avukatları İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu. Dosya üzerinden davayı inceleyecek olan Bölge Adliye Mahkemesi'nin, gerekli gördüğü takdirde duruşmayı sanıklı da yapabileceği ifade edildi. (DHA)

 
İzmir'deki 'şarbonlu gemi' iddiası için Bakanlık'tan açıklama!
 
Nur Yerlitaş ameliyat sonrası ilk kez görüntülendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki 'şarbonlu gemi' iddiası için Bakanlık'tan açıklama!
İstanbul açıklarında bir süre bekleyen ve şarbon hastalığı taşıyan büyükbaş ...
İzmir'de dehşet: Herkes kaza sandı, cinayet çıktı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, park halindeki çekiciye çarparak durabilen ...
Dikili'de kaçak göçmen operasyonu: 46 gözaltı
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Midilli Adası'na ...
 
İzmir'de feci iş kazası: İlk iş gününde can verdi
İzmir'in Bayındır ilçesinde, beton mikserin içinde temizlik yapan işçi ...
İzmir'de havalimanında terör gözaltısı!
Terör örgütü PKK lehine Avusturya'da faaliyet gösteren derneklerde sorumlu ...
Kazada ölen 9 aylık hamile kadın ve bebeği toprağa verildi
İzmr'in Konak ilçesinde, doğum sancısı başlayınca eşi tarafından hastaneye ...
 
Saat değişikliğine son! AB'den tek saat teklifi!...
AB Komisyonu, üye ülkelerde yaz ve kış aylarında saat değişikliği yapılmamasını teklif etti.
Bombalı paket yollamıştı: Sebebi ortaya çıktı!
İstanbul Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, babası Osman Kurdaş'a yolladığı ...
Anadolu Üniversitesi açıköğretim kayıtları başladı
Açık Öğretim Lisesi (AÖL) ilk kayıt işlemleri 3 Eylül'de başlamıştı. Kayıt ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva