HABERLER>EGE
24 Ocak 2019 Perşembe - 12:50

Söke'de işten çıkarılan 77 işçi eylemde!

Aydın'ın Söke ilçesindeki, turşu fabrikasında bir yıl içerinde 77 işçi işten çıkarıldı. İşçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıkları gerekçesiyle fabrika önünde kurdukları çadırda eylem yaparken, fabrika yönetimi işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler dolayısıyla değil, 'makineleşme' nedeniyle olduğunu açıkladı.

Söke de işten çıkarılan 77 işçi eylemde!

Söke'nin kırsal Akçakonak Mahallesi'nde 1995 yılında kurulan turşu fabrikası, ABD ve Kanada başta, birçok ülkeye turşu ihracatı yapıyor. Fabrikada bir süre önce makineleşmeye gidildi. Yeni makinelerin alınmasıyla bir yılda toplam 77 işçi, işten çıkarıldı. İşlerine son verilen işçiler, Tek Gıda İş Sendikası'na üye oldukları için kovulduklarını öne sürdü.

Fabrikada 7 yıl çalışan ve işten çıkarılan Meral Özbek Yıldız, "7 Şubat 2018'de sendikaya üye oldum. 8 Şubat'ta ise işten çıkarıldım. Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu, onu da tam çalışamadım. Aynı gün içerisinde bizim çıkışımız verildi. İlk başta 8 kişi çıkarıldı ben de ilk çıkarılan grup içerisindeyim. İşten çıkarıldığımızda sendikaya bağlı 35 üye vardı. İşveren bizi çıkararak onlara da gözdağı vermek istedi. Şu an mahkeme süreci devam ederken, biz de oturma eylemini sürdürüyoruz. İşimizi geri istiyoruz. Anayasal haklarımızı kullandığımız için işimizden atıldık. Aslında biz patronumuzdan memnunduk" dedi.

'77 ARKADAŞIMIZ İŞE İADE EDİLENE KADAR EYLEME DEVAM EDECEĞİZ'
Fabrikada 4 yıl çalışan ve işten çıkarılan bir diğer işçi Halime Ulutaş ise "Geçen ocak ayında sendikaya üye oldum. Sendikaya üye olduğum için de şubat ayında işten çıkarıldım. Gerekçeyi de makineleşme olarak gösterdiler. Başka bir neden göstermediler. Biz de herhangi bir yere imza atmadık. İşten çıkarıldıktan sonra ülkemizde OHAL durumu vardı, eylem yapamadık. 28 gün önce eylem yapma kararı aldık. Bir de 'Belki anlaşma sağlanır, işe geri alınırız' diye düşündük. Diğer arkadaşlarımızı da çıkardılar. Direniyoruz ve sonuna kadarda direnmeye devam edeceğiz. İşten çıkarılan 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz. Eylem yaparken, havaların soğuk olması nedeniyle çadır kurduk. Önce kurduğumuz çadırı jandarma yıktı, sonra bir daha kurduk" diye konuştu.

'FİRMAYI YÖNETECEK MAKİNE BULSAM, ONU DA ALACAĞIM'
Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu ise işten çıkarılmaların sendikal faaliyet nedeniyle değil, 'makineleşme' dolayısıyla olduğuna söyledi. Zeytinoğlu, şunları söyledi:

"Fabrikamız 2017 Eylül ayında kronikleşmiş bir zarar içindeydi. Biz de yönetim kurulu olarak tasarruf tedbirleri aldık. Zarar etmemenin en kolay yolunu, makine alarak personel sayısının azaltmak ve verimi artırmakta bulduk. Bu karar doğrultusunda şubat ayında aldığımız makineler gelmeye başladı. Bu arada bazı işçiler de bizim haberimiz olmadan sendikalaşmışlar. İşçi çıkarmaların sendikayla uzaktan veya yakından hiçbir alakası yok. Gelen makineye göre biz de insan çıkarıyoruz. Bana bu güne kadar, 'Bunlar sendikalıdır' diye bir liste gelmedi. Sendika bana sadece fabrikada yaptığı sendikalı işçilerin temsilci isimlerini verdi. İşçi çıkarmanın asla sendikalaşmayla ilgisi yoktur, makineleşmeyle ilgisi vardır. Bu makineleşme hızla devam ediyor ve daha da edecek. Bazı işten çıkan işçi kadınların bizlere hakaret ettiğini duymak, 60 yaşında beni, makine almak için daha da motive etti. Onlara bunca yıl iş verdim, hizmet verdim ve küfür yedim. Ben de makine almaya devam edeceğim. Eğer benim yerime geçip bu firmayı idare edecek bir makine bulursam, o makineyi de alacağım." (DHA)

 
İzmir'de hava ulaşımı durdu!
 
Ege yağmur ve rüzgarla boğuşuyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÖMER ATABEY 24 Ocak 2019 Perşembe 13:09

SENDİKALAŞMA ESNASINDA ÇALIŞANLARIN ZORLA E DEVLET ŞİFRELERİNİ ALIP İSTİFAYA ZORLADIKLARI,VE ÇIKARILAN İŞÇİLERİN YERİNE TAŞERON İŞÇİ KULLANDIĞINIDA BİLMENİZDE FAYDA VAR.MAKİNALAŞMA SADECE YERSİZ BİR BAHANE.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
12 ayrı suçtan aranıyordu: Suç makinesi yakalandı!
Aydın'ın Söke ilçesinde, jandarma ekipleri yolda kimlik kontrolü yaptığı ...
Çöken duvar 4 otomobili yuttu!
Kuşadası'nda çöken bir istinat duvarının altında 4 otomobil kaldı.
Patlayıcıyı sosyal medya üzerinden satmaya çalıştı, yakalandı!
 Afyonkarahisar'da, sosyal medyadan el yapımı patlayıcı (EYP) satmaya çalışan şüpheli yakalandı.
 
Kan donduran olay: Bidondan bebek cesedi çıktı!
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde plastik bidon içinde araziye atılmış bebek ...
Tesisten taşan sıcak su üzüm bağını haşladı
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde özel bir jeotermal enerji şirketine ait ...
Feci kaza: 1 ölü 18 yaralı!
Manisa'nın Selendi ilçesinde, fabrika işçilerini taşıyan minibüs ile otomobilin ...
 
Freni boşalan kamyon iş yerine çarptı!
Bodrum'da, freni boşalınca sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği ...
En ağır yük... Yürek yakan an...
Uşak'ta başı beşik korkulukları arasına sıkışarak yaşamını yitiren 2 yaşındaki ...
Ayvalık, Venedik gibi!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde dünden bu yana etkili olan yağmur, yaşamı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva