HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
2 Ocak 2019 Çarşamba - 15:59

Şok karar: İzmir'deki dev kentsel dönüşüm planı iptal!

İzmir 6. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabağlar Uzundere’de 101 hektarlık alanda yaptığı kentsel dönüşüm planlarını iptal etti.

Şok karar: İzmir deki dev kentsel dönüşüm planı iptal!

EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel planlama yaparak kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettiği Karabağlar Uzundere’deki 101 hektarlık alan ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Kentsel dönüşüm bölgesinde arazileri bulunan bir vatandaşın açtığı dava sonrasında mahkeme önce parselasyon planlarını daha sonra da uygulama imar planlarını tamamen iptal etti.

Bakanlığın daha önce ilan ettiği 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümünde çalışmalar başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TOKİ vasıtasıyla yaptığı inşaatların yüzde 60’ı tamamlanırken inşaatları yapan Nuhoğlu Şirketi ekonomik sorunlar nedeniyle çıkmaza girmişti. Bakanlığın, “Yedi Tepe İzmir” adını verdiği projenin uygulama alanı da mahkeme kararıyla birlikte ortadan kalmış oldu.

- KARABAĞLAR BELEDİYESİ'NDEN İPTAL EDİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İÇİN AÇIKLAMA!

İŞTE GEREKÇELER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davaya inşaatları yapan İller Bankası A.Ş de müdahil oldu. Taraflar mahkemeye savunma yaparken yapılan işlemlerin ve planlamaların kanunlara uygun olduğunu savundu.

Davacı taraf,  plan notlarında yer alan “ağaçlandırılacak alanlara” ilişkin kısmının; mülkiyetlerinin dereden ihdas edilmesi ve iskan projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan kamulaştırmalar sonucunda maliye hazinesine geçirilen parsellerin büyük oranda amacına ve yönetmeliğe aykırı bir şekilde “konut-ticaret” alanlarında hisselendirildiği, yine dereden ihdas edilen  kamu hissesinin özel sağlık alanına verildiği, davacıların hisselerinden özel sağlık tesisi için kesinti yapıldığı, kesinti yapılırken özellikle kamu hisselerinden alınması gerektiği ilkesinin ihlal edildiğini belirtti. Yine davada kamulaştırma yoluyla elde edilen parsellerin yatırı amaçlı parsellere dönüştürüldüğü, bunun kamulaştırma ilkesinin doğasına aykırı olduğu vurgulandı.

Bilirkişiler, Şehir Plancısı Neriman Yörür, Harita ve Kadastro Mühendisi Gönen Aras ve Şehir Plancısı Ayşegül Altınörs Çırak’ın da konuyla ilgili raporlarını inceleyen mahkeme heyeti kararı oy birliği ile aldı. Mahkeme Başkanı Suat Ülker, Üyeler Ramazan Çakmak ve Fatih Alperen Gerçeker imzalarını taşıyan karar ile önce parselasyon planları sonra da tüm uygulama planlarını iptal edildi.  

ŞİMDİ NE OLACAK?
Mahkemenin iptal kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durumu Karabağlar Belediyesi’ne bildirdi. Bakanlık, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar imzalı tüm birimlere gönderilen yazıda mahkeme kararının gereğinin yapılması istendi. Yazı, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’ne de gönderildi. 

 
MHP'li vekil disipline sevk edildi!
 
Altay transferde tam gaz: İşte yeni sağ kanat
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 3 Ocak 2019 Perşembe 09:14

Büyükşehir Belediyesi yapamaz edemez bu kentsel dönüşüm işini diyenler şimdi neredeler acaba

Yorumu oyla      11      5  
KARABAGLAR HALKI 3 Ocak 2019 Perşembe 09:09

valla arkadaşlar karabaglar belediye başkanı muhittin selvitopu başından beri olmaz diyordu bu iş olmadı eee iş bilenin kıiç kuşananınındır

Yorumu oyla      11      5  
gürkan 2 Ocak 2019 Çarşamba 17:55

Hemen sol tarafta belediye vatandaş ile anlaşıp kentsel dönüşüm yapıyor, hatta ilk etap kısa sürede teslim edildi; diğer tarafta yapılan işe bak! İşi alan krizden dolayı işi yarım bırakıyor, planları da mahkeme iptal ediyor.

Yorumu oyla      19      5  
İzmirli 2 Ocak 2019 Çarşamba 17:42

Hiçbir mahkeme kararını tanımayan Çevre Bakanlığı''nın birimlere yazı göndererek mahkeme kararının gereğini yapılmasını istemesi çok ilginç. İnşaat fimasının zora düşmesinden dolayı inşaat nerdeyse durmuştu zaten.Suçu mahkeme kararına atacaklar sanırım.

Yorumu oyla      19      5  
neresinden-2 2 Ocak 2019 Çarşamba 17:41

Heyelan bölgesine konut yapmak nerden çıktı diye soralım mı? Şehircilik bakanlığı, gereği için belediyeye yazı yazmış! Kardeşim, belediyenin itirazını dikkate almadınız, viraneyi temizlemeyi neden belediyeden istiyorsunuz? Biz yapıyorduk, belediye yıktı demek için mi? Yeni Asır'a haber verdiniz mi, belediyenin yıkımını haber yapsın diye? Yapılan masrafı kime ödeteceğiz? Sonuçta, bakanlığın yediği bir halt ve ödediğimiz vergilerden karşılandı, hesabını kim verecek? Halktan korkmuyorsunuz, onu biliyoruz da, Allahtan da mı kork muyorsunuz?

Yorumu oyla      19      5  
neresinden 2 Ocak 2019 Çarşamba 17:37

Neresinden tutsan elinde kalıyor derler ya, tam da öyle bir durum! Arkadaş iller bankasının toki konutlarında ne işi var? Korkarım bunun altından da yine İzmire attıkları bir kazık çıkacak!(Hatırlarsanız iller bankasının projesizlik yüzünden kullanamadığı, Kocaoğlu'nun Narlıdere metro için kullanmak istediği 115 milyon avro İslam Kalkınma Bankası kredisi vardı! Kocaoğlu'na konut projesinde kullanacağız açıklaması yapmışlardı! İller bankasının hiç bir yerde konut projesi yok, demek ki sırf Kocaoğlu'nun krediyi kullanmasını önlemek için uydurulmuş bir yalan idi! Nitekim İKB kredinin altyapı kredisi olduğunu, konut projelerinde kullanılamayacağını belirtmiş ama bildiğiniz Ankara adayı Özhaseki! Tanı İzmirli, sana kazık atanları tanı!)

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentsel dönüşüm kredilerine düzenleme
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla kentsel dönüşüm kredilerine ...
Folkart’a ‘beşibiryerde’
Folkart, Real Estate Stars – Türkiye’nin Gayrimenkul Liderleri Ödül Töreni’nde ...
Bir satış da Menderes'ten: Tarlada zeytin de armut da var!
AK Parti’nin iktidarda olduğu Menderes’te, belediye başkanlığı zeytin ...
 
İzmir'de CHP'li belediyeden satılık zeytinlik ve denize sıfır arsa!
Dikili Belediyesi, Bademli’de bulunan bir adet zeytinlik ile İsmetpaşa ...
Ziraat Bankası konut kredi faiz oranını düşürdü
Ziraat Bankası, konut kredisinde faiz oranını yüzde 1,78'e düşürdü. Banka ...
3 ilde acele kamulaştırma kararı!
Ankara, Konya ve Çanakkale'de bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ...
 
Askeri lojman arazisine lüks konut!
Florya Şenlikköy'de bulunan eski askeri alan ile ilgili olarak TOKİ'nin ...
İzmir için çarpıcı rapor: 9 ayda kaç milyon metrekarelik alana ruhsat verildi?
2018 yılının Ocak ve Eylül ayları arasında oluşan yapı izin istatistikleri ...
Milli Emlak'tan satılık karakol!
Adana'da 3 yıl öncesine kadar karakol olarak kullanılan Milli Emlak'a ait bina satılığa çıkarıldı.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva