HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2018 Çarşamba - 18:11

Şok iddia: Balçova Termal satılıyor mu?

Türkiye’nin ve İzmir’in yıllar boyunca sağlık turizminden gelir sağladığı önemli tesislerinden olan Balçova Termal Otel’in satılacağı öne sürüldü. İddiaya göre; İzmir Valiliği Alman Konsolosluğu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kullandıkları binalar için ‘boşaltın’ talimatı gönderdi.

Şok iddia: Balçova Termal satılıyor mu?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Bütünşehir Yasası’nın 2014 yılındaki yerel seçimlerin ardından uygulamaya konulmasıyla büyükşehirlerde kapatılan İl Özel İdareleri’nin taşınır ve taşınmaz mallarının aidiyetinin hangi kuruma verileceği süreçte tartışma konusu olurken İzmir’de mülkiyeti ve işletimi Büyükşehir Belediyesi’ne değil de İzmir Valiliği’ne teslim edilen Balçova Termal Otel’in satılacağı öne sürüldü.

İddiaya göre; İzmir Valiliği otel arazisi içinde yer alan Alman Konsolosluğu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kullandıkları binalar için ‘boşaltın’ talimatı gönderdi.  Türkiye’nin son yıllarda AB ülkeleriyle yaşadığı gerilim sonrası İzmir’de sekteye uğrayan sağlık turizmi için yeni bir hamle yapıldığı belirtildi.

Norveç Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda İzmir Valiliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Balçova Termal Tesisleri’ne sağlık sorunları tedavisi amacıyla gönderdiği turistlerin işlemlerini askıya almıştı. Sürdürülen 23 yıllık anlaşmanın güvenlik nedeniyle iptal edilmesinin sonrasında Balçova'ya gelen Norveçlilerin artık Macaristan'a gittiği öne sürülmüştü. Gelişmelerin kent turizmine olumsuz etkisinin olduğu ifade edilmişti. Satışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak edilirken, yeni yol haritasında kiralama yönteminin de uygulanabileceği iddia edildi.

Öte yandan 2014 yerel seçimleri sonrasında dev tesisin mülkiyeti için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve dönemin İzmir Valisi Mustafa Toprak karşı karşıya gelmişti. Eski Vali Toprak tarafından oluşturulan komisyon aracılığıyla otelin mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmemişti.

BALÇOVA TERMAL’İN TARİHÇESİ
İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla görev yaptığı otelin kurumsal sayfasında tarihçeyle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

Milyonlarca yıl yaşındaki termal suyumuzun ilk kez ne amaçla ve ne zaman kullanıldığı konusunda çeşitli mitler ve tarihsel bilgiler vardır. İlk rivayetler suya da adını veren Agamemnon’a ve Milattan Önce (MÖ) 1200’lü yıllara dayanmaktadır.

Milattan Önce 1200 yıllarında Ege’de, Truva Savaşı’nın ünlü komutanı Agamemnon, 10 yıl süren savaş boyunca askerlerini, savaş alanına en yakın olan ve günümüzde Balçova olarak bilinen bölgeye gönderir. Agamemnon, yaralı askerlerin kısa zamanda iyileşip geri döndüğünü görünce, kaplıca suyunun şifalı olduğunu keşfeder. Bir diğer rivayete göre de; yüzü ve vücudu yaralarla kaplı Agamemnon’un kızının bu sularda yıkanarak iyileşmesi ve güzelleşmesi üzerine, Agamemnon bu yörenin özel bir yer olduğuna inanır. Ve bu bölge tarihte Agamemnon Kaplıcaları diye anılır. Zamanla bu bölgeye çağlarına uygun hamamlar, kapalı hücreler, mikroptan arınma yapıları ile çamur ve su havuzları yapılır.

Milattan Sonra (MS) birkaç yüzyıl özellikle de Doğu Roma İmparatorluğu dönemlerinde Hıristiyanlığın o döneme özgü yalnız ruha değer veren ve cisme hor bakan görüşün de etkisiyle yıkanma ve vücut temizliği günah sayılmış ve her kaplıca gibi Agamemnon Kaplıcaları da ihmal edilmiş ve harap olmuştur.  1415 yılında Osmanlılar tarafından İzmir’in alınması ve kaplıcaların eski önemine kavuşması sonucu diğer ılıcalar, kaplıcalar ve içmeler gibi Agamemnon Kaplıcaları da onarılmış ve tekrar şifa kaynağı olmuştur.  Cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğini alan Agamemnon Kaplıcaları giderek gelişmiştir. İl Özel İdaresine bağlı olarak 1980’li yıllarda banyolar ve havuzlar yeniden yapılandırılmış ve önce otel bölümü sonra Tedavi Merkezi açılarak Balçova Termal Tesisleri adıyla sağlık ve turizmin hizmetine sunulmuştur.

 
28 yaşındaki genç kız hapşırdıktan sonra öldü
 
Münih-İzmir hattında dedektif gibi çalışma: Neslişah'tan iyi haber
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 20 Eylül 2018 Perşembe 11:29

yandaş ahmet bey pazaryeri satılmadı zaten satılmıştı.ordaki benzinlik satıldı çünkü yapçak bişi yoktu ok ama özfatura zamanında o avm imar planı kabul edilmişti..mesele akp chp değil mavişehirde akp nın satmadıgı yer kalmadı ? ama bunlara susarsınız demi

Yorumu oyla      9      6  
ahmet 20 Eylül 2018 Perşembe 11:14

belediyeye devredileydi de konak belediyesinin üçkuyular pazaryerini sattığı gibi sataydınız değil mi,uyanıklar sizi...

Yorumu oyla      10      7  
20 Eylül 2018 Perşembe 08:19

balçova termal tesise de tarihi bir kulp buldunuz ya pes. Agamemnon ne alaka?

Yorumu oyla      14      10  
volkan nicolas 20 Eylül 2018 Perşembe 03:07

izmirin mallarını gasp ettiniz akp li illerin hepsinde bu mallar belediyeye devredildi ama izmir aydın gibi şehirlerde hazıneye siz izmirliyi okumuyor araştırmıyor sanıyorsunuz ama izmirli hepsini biliyor izmirli unutmaz ve sandıkta cevabını verir!!!

Yorumu oyla      15      6  
Mustafa Narin 19 Eylül 2018 Çarşamba 22:15

El birliğiyle batırdılar güzelim tesisi, Büyükşehir Belediyesi Akp’li olsaydı kesin belediyeye verirlerdi. Ama İzmir’li bunun hesabını soracaktır, size !

Yorumu oyla      14      6  
Cem 19 Eylül 2018 Çarşamba 19:23

Artik yeter ne bu yahu sat sat nereye kadar satacak bir sey mi kaldi ki.ulkenin icine duştüğu duruma bak.

Yorumu oyla      18      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
28 yaşındaki genç kız hapşırdıktan sonra öldü
Kalp rahatsızlığı bulunan 28 yaşındaki Gamze Kalaycı, hapşırmasının ardından ...
Trafik cezalarında yeni dönem başladı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) kurulan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce ...
İzmir merkezli 3 ilde FETÖ operasyonu!
İzmir merkezli 3 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda ...
 
ABD Büyükelçiliği'nden, Brunson'ı ziyaret açıklaması
İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı ...
İzmir'deki eski koca vahşetinde 'rapor' beklenecek!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, boşandıktan sonra barışıp, bir araya geldiği ...
İzmir'de 'korsan nakliye'ye karşı eylem
İzmir'de nakliyecilik yapan esnaf, kent içinde korsan nakliyelerin çoğaldığı ...
 
Bankalardan borçlulara büyük fırsat
Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırma çerçeve anlaşmasının bugün ...
İzmir'de gazilerin gurur günü törenle kutlandı
Cumhuriyet Meydanı'nda 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla resmi tören yapıldı.
Savaşa gider gibi düğüne gittiler!
Konya'da, düğün konvoyunda, hafif ticari aracın camından sarkan pompalı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva