HABERLER>SAĞLIK
20 Şubat 2021 Cumartesi - 09:17

Soğuk hava ve stres etkisi: Ayaklarınızı üşütmeyin!

Soğukların gelmesiyle beraber idrar yolları enfeksiyonu şikayetleriyle hastanelere başvurular arttı. Uzmanlar vatandaşları soğuk havalarda dikkatli olması konusunda uyarırken, özellikle ayak üşütmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ürolog Emir Şahbal, “Enfeksiyonların artışının sebebi muhtemel olarak ayak üşütmesi. Stres yaşayan kişilerde de sistit ve nörojen mesane rahatsızlıkları görülebiliyor” dedi.

Soğuk hava ve stres etkisi: Ayaklarınızı üşütmeyin!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Soğuk hava etkisiyle beraber idrar yolları rahatsızlığı şikayetleriyle hastanelere başvurular arttı. Özellikle kadınların yakındığı şikayetler arasında; idrar yaparken sızlama, karın ağrısı ve mide bulantısı bulunuyor. Hastalık önüne geçilmediği takdirde de ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebiliyor.

Kış aylarında özellikle kadınlarda meydana gelen sistitle ilgili uzmanlar; idrar torbasının herhangi bir nedenle iltihaplanması sonucunda sistit kadınlarda daha sık görülür. Her kadın ömrünün herhangi bir döneminde sistitle bir şekilde tanışır, ifadelerini kullanıyor.

“İŞKENCE HALİNE BİLE GELEBİLİR”
Kadınların genital bölgedeki anatominin doğal sonucu olarak bu enfeksiyona erkeklere oranla daha eğilimli olduğunu belirten uzmanlar, “Sistitin en önemli işaretleri, sık ve ağrılı idrardır. Bazen ateş, karın ağrısı, iştahsızlık ve bulantı da olabilir. Ağır bir sistit hali söz konusuysa, tuvalet ziyaretleri oldukça sıktır. Hatta bazen bir işkence haline bile gelebilir. Mesanedeki enfeksiyonun yukarıya, böbreğe doğru yol alması, ana idrar kanalları ve böbreği de etkilemesi halinde üşüme, titreme ve ateş gibi daha ağır belirtiler ortaya çıkar” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

“İZMİR’DEKİ AFETLER ÇOK BÜYÜK STRES YARATTI”
Soğuk hava ve yoğun stresin önlem alınmadığı takdirde vücutta bazı farklı sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Şahbal, İzmir'de yaşayan vatandaşların koronavirüs ve doğal afetlerden büyük ölçüde etkilendiğini söyledi. Op. Dr. Şahbal, “Enfeksiyonların artışının sebebi ise muhtemel olarak ayak üşütmesi. Strese bağlı olarak da nörojen mesane rahatsızlığı ile vatandaşlar karşı karşıya kalabilmekte ancak bu konu çok geniş bir konu. 30 Ekim tarihinden bu yana yaşadığımız doğal afetler çok büyük stres yarattı insanlarda bunlar gözardı edilemez. Stres yaşayan kişilerde özellikle sistit ve nörojen mesane rahatsızlıkları görülebiliyor” dedi.

Nörojen mesane hastalığının sinirsel temelli ve çok geniş bir konu olduğunu belirten Op. Dr. Şahbal, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

 “Oldukça geniş kapsamlı bu başlık için kitaplar yazılmaktadır. Nörojen mesane eğer merkezi sinir sistemine bağlıysa yani beyinden kaynaklanıyorsa çoğu zaman diğer belirtilerle birliktedir. Hastalar Ürolojiye genel olarak ya beyin cerrahisinden veya nörolojiden gelirler. Bu aynı zamanda periferik nörojen mesanelerle ilgili durumlarda da geçerlidir. Bu tip tedaviler genellikle kaynak kökenli tedavilerle birlikte ve iki branş hekimin birlikte hareketiyle olmaktadır. Diyabete bağlı nörojen mesane çoğu kez eski şeker hastalıklarında karşımıza çıkabileceği gibi az da olsa diyabetin farkında olmadan ilk bu belirtilerle gelen hastaların diyabet tanısını biz ürologlar koymaktayız. Mesanenin kendi dokusundan kaynaklanan nörojen mesane ise tamamen üroloji hekimin ilgi alanıdır.”

 
Mehmet Sepil, İhsan Özbelge Özduran'ın sorularını yanıtladı: Göztepe, İzmir’e yeniden dönmemin sebebi!
 
Bornova'nın online satranç turnuvası sonuçlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim insanlarından normalleşme uyarıları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayından itibaren 'yerine göre ...
İlaç fiyatlarına yüzde 20 zam!
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru, 3,81'den 4,57'ye ...
DSÖ, 'Virüsün kaynağında yeni şüpheliler var' dedi
Corona virüsün kökenine ilişkin araştırmalarına devam eden Dünya Sağlık ...
 
Salgında günün bilançosu: Can kaybı 27 bin 903'e yükseldi
Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. ...
Bakan Koca'dan inaktif aşı açıklaması
Sağlık bakanı Koca, inaktif aşılarla ilgili "Mutasyonlardan daha az etkileneceğini ...
İzmir'de yapılan korona aşısı sayısı belli oldu
Koronavirüse karşı geliştirilen 'Coronavac' aşısı, yurt genelinde olduğu ...
 
İlaç fiyatlarına yüzde 20 zam
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru, 3,81'den 4,57'ye ...
Mutasyona karşı üçüncü doz aşı uyarısı
Microsoft’un kurucusu ve AstraZeneca, Johnson Johnson ve Novavax aşılarına ...
Yeni bir mutasyon daha: PCR testinde gizlenebiliyor!
Finlandiya'da, yeni tip Corona virüsün (Covid-19), Polimeraz zincir reaksiyonu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva