HABERLER>POLİTİKA
13 Haziran 2019 Perşembe - 11:36

Siyaset bilimci Tosun'dan 'seçim' çıkışı: Canlı yayın ne getirir ne götürür?

Prof. Dr. Tanju Tosun, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için açıklamalarda bulundu. İmamoğlu ve Yıldırım'ın canlı yayınına ilişkin olarak soruyu yanıtlayan Tosun, "AK Parti stratejik olarak sandığa gitmeyen seçmene adayların da katılacağı bir televizyon programıyla seslenmenin kendisine artı puan katacağını düşündü. Bütün mesele sandığa gitmeyen seçmen kitlesini ikna etmek” dedi.

Siyaset bilimci Tosun dan  seçim  çıkışı: Canlı yayın ne getirir ne götürür?

EGEDESONSÖZ- Siyaset Bilimci ve Prof. Dr. Tanju Tosun, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege Programı’na konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi noktasında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tosun net mesajlar verdi.

KAPI KAPI DOLAŞIP OY İSTEME YETMİYOR, TELEFONLA OY İSTENİYOR
Tosun, “Kamuoyu seçimlere yoğun bir ilgi gösteriyor. 23 Haziran seçimlerinin farklı bir boyutu söz konusu. 31 Mart’ta ortaya çıkan bir tablo var. O zaman sandığa gitmemiş olanlar sandığa gittiğinde seçim sonucu belirlenmiş olacak. Sandığa gitmeyenler partiler tarafından hedefe oturtulmuş durumda. Seçim sonucunu tayin etme noktasında bu sandığa gitmeyenler çok büyük bir oran. Partiler ve adaylar için çok kıymetli varlığa dönüşmüş durumdalar. Kapı kapı dolaşıp oy isteme yetmiyor, telefonla tekrar dönüp dönüp oy isteniyor. İmamoğlu ve Yıldırım arasındaki oy farkının çok sınırlı olması bu seçimin dönemini bir kat daha arttırıyor” dedi.

PROGRAMIN ETKİSİ NE OLUR?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) oluşan Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın 16 Haziran Pazar günü gazeteci İsmail Küçükkaya’nın yöneteceği canlı yayın programında gerçekleştireceği tartışmanın önemine dair konuşan Tosun, “Kararsız seçmenin çok az olduğunu belirtmek gerekiyor. Türkiye’de çok sayıda seçmenin tercihleri kristalize edilmiş durumda. Bu tartışma programının seçmen tercihlerinde bir nebze olsun etkisinin olabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

CANLI YAYINLA AMAÇ SANDIĞA GİTMEYENLERİ İKNA ETMEKTİR
Tosun AK Parti ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın seçim stratejisi için konuşurken, “31 Mart seçimleri öncesinde beka söylemleri varken bugünlerde, seçime çok az bir süre kala Yıldırım’ın ağzından somut projeler çıkıyor. İstanbul’u iyileştireceğini, projelerini dillendiren İmamoğlu’nun karşısında mikro, somut ve lokal temalar üzerinden AK Parti kampanya sürecini yönetiyor. Neden programa katılma stratejisi izledi? Türkiye’de 17 yıldan beri siyasi aktörler arasında canlı yayın yapılamamasının demokrasi açısından sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Geçmiş seçim dönemlerinde açık oturumlar çok sık yapılırken Türkiye’de 17 yıldır yapılmaması demokrasi açığıdır. 17 yıldır bir boşluk söz konusu idi, bundan sonra umut ederiz ki ciddi adımlar atılır. AK Parti stratejik olarak sandığa gitmeyen seçmene adayların da katılacağı bir televizyon programıyla seslenmenin kendisine artı puan katacağını düşündü. Bütün mesele sandığa gitmeyen seçmen kitlesini ikna etmek” dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMA ORTA SINIF SEÇMENE DİKKAT ÇEKİYOR!
23 Haziran’da ortaya çıkacak tablo için öngörüsünü paylaşan Tosun, 31 Mart yerel seçim sonuçları üzerinden yaptığı bilimsel çalışmadan da veriler sundu. Tespitlerini paylaşan Tosun orta sınıf seçmenin kaderi belirleyeceğini aktardı. Tosun, “İki aday arasındaki fark çok az. Bu makas kapanabilir de ciddi anlamda açılabilir de… Sonucu kim tayin edecek? Temel bulgular ve gerçek seçim sonuçları üzerinden bir çalışma yaptık. İstanbul’un 964 mahallesinin 952’sinde 31 Mart yerel seçim sonuçlarını inceledik. Ekonomik gelişmişlik düzeyine ilişkin elimizde bulunan verilerle değerlendirdik. Çok net olarak gördük ki; aradaki dar makası muhtemelen daraltacak olan da açacak olan da İstanbul’daki orta sınıf seçmendir. Orta sınıf seçmen 31 Mart seçimlerinin kaderini tayin etmiş. İmamoğlu’nun seçim kazanmasındaki temel etken İstanbul’un orta sınıf seçmeni belirleyici durumda. İstanbul’da 31 Mart’ta en yoksul mahalleler sandığa en fazla ilgi göstermiş. Varlıklı kesim sandığa gitmemiş. Alt, orta ve orta üst sınıf seçmen kitlesi çok kritiktir. Bu kesimde İmamoğlu’nun oyu yüzde 43-44 civarında. Yıldırım yüzde 51-52 ama İmamoğlu bu kesimde oylarını arttırmış. Orta sınıf seçmenlerde İmamoğlu’na yöneliş söz konusu. Bunun nedeni kanımca Türkiye’deki ekonomik krizdir. Buradaki AK Parti seçmeninde biraz çözülme yaşanıyor. Yıldırım AK Parti’den uzaklaşmak isteyen bu kitlede başarılı olursa seçimi kazanır. Orta sınıftan bu eğilim İmamoğlu’na devam ederse seçimi İmamoğlu kazanır” diye konuştu.

SEÇİM YİNE İPTAL EDİLİR Mİ?
23 Haziran’da oluşabilecek tablo için açıklamalarını sürdüren Tosun, “Televizyon programındaki tartışmanın etkisi 1-2 puanlık seçmen için olacak. 1-2 puan da seçim kazandırıp kaybettirecek bir orandır” derken, ‘Seçim bir kez daha iptal edilir mi?’ şeklinde gelen soruyu da yanıtladı. Tosun, “Hukuki gerekçeleri sağlam olduktan sonra her seçim iptal edilebilir. Ama 31 Mart’ta çok da sağlam olmayan koşullarda iptal edilmişti. Ama ‘bu seçim de iptal edilecek’ yargısıyla yaklaşamamak gerekir. Sandıktan çıkacak seçmen tercihi etkili olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

SEÇMEN 31 MART’TA DEĞİŞİM TALEBİNİ ÇOK NET ORTAYA KOYDU
Seçimlerin ittifakların olmadığı bir ortamda yapılmasının sonucu değiştireceğini aktaran Tosun, “İttifaklar olmasaydı İstanbul’da seçim tabii ki değişirdi. Sadece büyükşehir değil ilçe belediye başkanlıkları ve meclisteki dağılım da değişirdi. 31 Mart’ta ortaya çıkan tablo değişim talebini çok net ortaya koymuştur. Değişim tılsımlı bir sözcüğe dönüşmüş durumda. 17 yıllık AK Parti iktidarı karşısında diğer partilere oy veren seçmenin değişim ihtiyacı var. Bu ihtiyacın hem ekonomik hem de politik nedenleri var. Türkiye siyaseti temelde statüko üzerinden işlese de değişim, yenilik ve gençleşme talebi her zaman olmuştur. Sayın Erdoğan İstanbul’da seçim kazanırken ve 2002’de iktidar olurken gençliği ön plandaydı. İmamoğlu’nda da benzer durum var. İmamoğlu klasik CHP çizgisinde kalsaydı bu oy oranına ulaşamazdı. Siyasi partilerin İmamoğlu üzerinde uzlaştığını görmekteyiz” dedi.

23 HAZİRAN’DA SONUÇ NE OLURSA OLSUN…
Tosun ayrıca, “23 Haziran’da sonuç ne olursa olsun, hukukilik ve meşruiyet noktasında tartışma yaşanmaması halinde 23 Haziran’da Türkiye için önemli kazanımlar elde edilecek. İmamoğlu kazanırsa sadece İstanbul özelinde değil Millet İttifakı ve CHP’de ileriye dönük bir umut olacak. Eğer Yıldırım galip çıkarsa seçmenin AK Parti’ye olan desteğinin devam etmesi olarak görülecek. Arada yine dar bir makas ortaya çıkarsa tartışmalar yine sürecektir” ifadelerini kullandı. 

 
Göztepe'den Altay'ın genç yıldızına kanca
 
Bakan açıkladı: İmar barışında süre uzayacak mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de koordinatör hamlesi: Hangi ilçe/kimden sorumlu?
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, ilçe koordinatörlüğü görevini ...
CHP'li Bakan: İzmir sağlık turizmi başkenti olmalı
İzmir’in sağlık turizminin başkenti olması için AK Parti’ye çağrı yapan ...
Soylu için verilen araştırma önergesine ret
TBMM Genel Kurulu’nda, İYİ Parti'nin İçişleri Bakanı Süleyman soylu hakkında ...
 
YSK'dan AK Parti'nin başvurusu ile ilgili karar
Yüksek Seçim Kurulu(YSK), AK Parti'nin İstanbul'daki ilçe seçim kurulu ...
AK Parti'den yeni askerlik teklifi açıklaması
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, askerlik sistemini temelden ...
Dışişleri'nden Hollanda'ya sert tepki
Dışişleri Bakanlığı Hollanda Temsilciler Meclisi'nde Türkiye aleyhine ...
 
İki başkandan 'Yıldırım' çıkarma
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığında hedef İstanbul. ...
Akar'dan S-400 mektubuyla ilgili açıklama
Milli Savunma Bakanı Akar, Shanahan'ın mektubuna ilişkin, "Üslubun müttefiklik ...
AK Parti'den 'Menemenspor'a kayyum iddiası'na yanıt
AK Parti Menemen İlçe Başkanı Muzaffer Yüksel, Menemenspor'a kayyum atanması ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva