HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Ekim 2019 Salı - 10:08

Sinema sektöründe önemli değişiklikler yürürlüğe girdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'Yeni Sinema Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin esasların yer aldığı 'Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdiği açıklandı. Yönetmelikte, sinema sektörü için birçok önemli düzenlemenin yer aldığı belirtildi.

Sinema sektöründe önemli değişiklikler yürürlüğe girdi!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, düzenlemeyle sinema salonu işletmecilerinin sinema salonlarına, gösterilen filmlere ve sinema biletlerine ilişkin bilgileri bakanlığa iletmelerinin zorunlu hale getirildiği belirtildi. Bakanlık tarafından hazırlanan ve ülke genelinde satılan tüm biletlerin bilgilerinin eş zamanlı toplandığı uygulamanın sektör paydaşlarının kullanımına açılacağı kaydedilen açıklamada, "Bu sayede bilgi paylaşımı hususunda şeffaflık sağlanırken paydaşların güvenilir bir ortamda faaliyetlerini sürdürmelerine katkı sağlanacak. Ayrıca elde edilen istatistikler sektörel raporlamalarda ve gelecek öngörülerinde kullanılacak, sektörel planlamada önemli bir kaynak olacak" denildi.

REKLAM SÜRELERİ 10 DAKİKAYLA SINIRLANDIRILIYOR
Düzenleme ile sinema izleyicileri tarafından sıklıkla şikayet konusu edilen reklam sürelerinin 10 dakika ile sınırlandırıldığı belirten açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca sinema seyircisinin sinemaya gitme tercihlerini etkileyen ve filmlerin tanıtımına imkân sağlayan fragmanların film öncesinde en az üç dakika gösterimi zorunlu hale getiriliyor. Sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasında krize sebep olan, kamuoyunda 'mısır savaşları' olarak bilinen sorun yönetmelikte yer alan 'Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz' düzenlemesi ile son buluyor. Sinema salonu işletmecileri bilet ve diğer ürün fiyatlarında ayrı ayrı indirimler yapabilecek, ancak sinema bileti ile birlikte başka bir ürünü paket halinde satamayacak."

SİNEMA BİLETİ İNDİRİM TÜRLERİ ÇEŞİTLENDİRİLİYOR
Sinema seyircisinin rağbet gösterdiği 'halk günü'nün bundan böyle haftada 2 gün olarak uygulanabileceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı veya dağıtımcısı arasında yapılan sözleşmeler çerçevesinde, 'Belirli yaş ve üzeri bileti', 'Engelli bileti', 'Şehit yakını ve gazi bileti', 'Halk günü bileti', 'İnternet bileti', 'Kamu meslek grubu bileti', 'Öğrenci bileti' ve 'Sabah seansı bileti' türlerinde indirim yapabilecek. Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmleri için çocukların korunması amacıyla uygulanan yaş sınıfları, çocukların fiziki ve psikolojik gelişimleri, uluslararası uygulanmalar ve uzman görüşleri çerçevesinde, "Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+" olarak yeniden düzenlendi. Kamuoyundaki özellikle çocuk filmleri öncesinde yetişkinler için uygun bulunan fragmanların gösterilmesi hususunda duyulan rahatsızlık, 'Sinema filmi öncesinde veya arasında gösterilen fragmanların, gösterimi yapılan sinema filmi için belirlenmiş işaret ve ibarelere uygun olması zorunludur' hükmü ile son buluyor. Bundan böyle fragmanlar da sinema filmleri gibi sınıflandırılacak ve  aileler çocuk filmlerinde korku filmi fragmanları görmeyecekler. Yönetmelikte, 'Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamaz veya umuma iletilemez' hükmü yer alıyor." 

Açıklamada, düzenleme ile sinema filmlerinin, gösterim tarihinden itibaren 5 ay geçmeden ücretli yayın yapan platformlarda, 6 ay geçmeden ücretsiz yayın yapan platformlardan gösterilemeyeceği belirtildi.(DHA)

 
Aralarında iş insanları da var... 'Pert' oldular!
 
Aliağa için kritik uyarı: Kanserojen etkiye sahip olabilir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir Ahmed Adnan Saygun
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir Ahmed Adnan Saygun
Narlıdere’nin 'Çocuk Orkestrası’na büyük ilgi
Narlıdere Çocuk Senfoni Orkestrası için yapılan seçmelerine 110 çocuk katıldı.
İzmirli müzisyen grup sokak hayvanları için şarkı besteledi
İzmir'de bir müzik grubu, sokak hayvanlarına yapılan kötü muameleye dikkati ...
 
İzmir'de çok özel sergi: Gecenin sirenleri
Türk edebiyatının usta ve önde gelen ismi Selim İleri’nin fırtınalı düzyazı ...
Bornova'da örnek sergi
Bornova Belediyesi, hem çevre duyarlılığı hem de yardımseverlik konusunda ...
Foça'da film günleri perdesi açıldı!
17 ülkeden 40 belgesel filmin gösterimi ve söyleşilerinin yapılacağı Foça ...
 
Yılmaz Erdoğan’ın oyunu Torbalı’da sergilenecek
2000’li yılların başında Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı ve Demet Akbağ ile ...
İzmir'de 'Stanley Clarke' rüzgârı esti
"Bir Festival İzmir" in ikinci gününde dünyaca ünlü bas gitarist ve dört ...
Altın Kedi için yarışacak filmler belli oldu
Sinemaseverlerin sabırsızlıkla beklediği İzmir Kısa Film Festivali’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva