HABERLER>POLİTİKA
19 Ağustos 2016 Cuma - 08:47

Sındır o zirveyi Egedesonsöz'e anlattı: Başkanı birazcık uyardık!

CHP Genel Sekreteri Sındır, kapatılan üniversitelerde mağduriyet yaşayan öğrenci ve öğretim üyeleri için partinin akademisyenleriyle birlikte YÖK Başkanı Saraç'ın konuğu oldu. Toplantıda neler konuşulduğunu anlatan Sındır, "YÖK başkanını birazcık uyardık" dedi.

Sındır o zirveyi Egedesonsöz e anlattı: Başkanı birazcık uyardık!

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ - Türkiye 15 Temmuz gece önlenen kanlı darbe girişiminin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Girişimin ardından ilan edilen OHAL kapsamında kamuda ve özel sektörde onlarca kişi ve kurum soruşturma, gözaltı ve tutukluluk durumu yaşadı.

Bu durum kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilere mağduriyet olarak dönerken, sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gözler Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) çevrildi.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti ve MHP'nin akademisyenleriyle bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bu kez de CHP'li akademisyenleri ağırladı.



CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır YÖK zirvesinde neler konuşulduğunu Egedesonsöz'e anlattı.

CHP Genel Sekreteri Sındır üniversite öğrencilerinin yanında öğretim üyelerinin de sorunlarını ilettiklerini belirtirken önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Sındır’ın YÖK zirvesi mesajları:

ASIL KONUMUZ 15 TEMMUZ VE SONRASINDAKİ SÜREÇTİ...
YÖK Başkanı, başkan vekili ve bazı idari yönetimlerle bir saatlik bir toplantımız oldu.  Başkan öncelikle çok genel çerçevede nicelikten çok niteliğe dayalı bir vizyon çizdiklerini belirten YÖK çalışmalarından bahsetti ama asıl konumuz 15 Temmuz ve sonrasındaki süreçti...

İYİ NİYETLE ÇALIŞTIĞINI İFADE ETTİ AMA...
15 vakıf üniversitesinin kapatılmış olması konuşuldu ve bunlardan sadece 14'ünün öğrenci aldığı belirtildi. 65 binin üzerinde öğrenci 2 bin 300 civasında öğretim görevlisini mağdur olduğu üniversitelerin kapatılmış olması bize aktarıldı.  Başkan ilk alınan karar sonrası YÖK'ün yapmış olduğu düzenlemelerden bahsetti. Biz de özellikle öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri ilettik. Öğretim üyelerinim sıkıntılarını ifade ettik. Üniversitelerin fiziki olanaklarına veda edecek olmasından dolayı bunların mutlaka devletleştirilmesi, buralarda eğitimin devam etmesi gerektiğini ifade etmesi gerektiğini ifade ettik. YÖK Başkanı hala daha bu süreçle ilgili bir çaba içinde olduğunu söyledi. Aslında amacı da anladığımız kadarıyla, 'Biz uğraşıyoruz. Çabalıyoruz. Mücadele ediyoruz. Bu işi iyi niyetle yapıyoruz. Kurunun yanında yaş yanmasın diyoruz' gibi bir yaklaşım içinde kendini ifade etti ama yaşananlar ortada.

SİYASETÇİLERİN ELİNDE OYUNCAK OLMASIN!
Bu konunun sorumluluğunun YÖK başkanının doğrudan kendisinde olduğunu bir kez daha hatırlattık. Bu konunun öyle siyasetçilerin elinde oyuncak olmaması ve siyasetçilerin karar merciinde olmaması, bu OHAL kapsamında kanun hükmünde kararnameler kimler tarafından yapılıyorsa YÖK'ün bunlara el koyması gerektiği, kayıtsız ve sessiz  kalınmaması gerektiğini söyledik. Bu hak mahrumiyetlerinden, bunların önlenmesinden birinci derecede yetkili ve sorumlunun YÖK olduğunu ve çok ciddi mağduriyetlerin olduğunu ifade ettik.

DİPLOMALARA 'KAPATILAN ÜNİVERSİTEDEN GELEN ÖĞRENCİ' İBARESİ Mİ KONULACAK?
Kapatılan vakıf öğrencilerinin intibak yoluyla ilgili, sınıf kayıtlarıyla ilgili de konuşuldu. 3'üncü sınıf bir öğrencinin yeniden 1'inci sınıfa geri dönmesinin ciddi maddi külfet v hak kaybı olduğunu söyledik. Normal şartlarda bu çocuklar okullarını 1-2 yıl içinde bitirecekken 3-4 yıl bitirmeye zorlandığını ve bunların önlenmesi gerektiğini, bu intibaklarla ilgili yıl kaybında neden olmadan çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ettik.  YÖK'ün aldığı karar doğrultusunda bu vakıf üniversitelerinde okuyan çocuklar puanının tuttuğu bir başka üniversiteye kayıt yaptırabilirler. Oradaki çocukların hepsi FETÖ'cü değil. Ailesinin imkanı var çocuk orada eğitim alıyor. Hepsinin damga vuruluyor gibi davranılmasının insan haklarına aykırı bir durum olacağını söyledik. Şimdi bu öğrencilerin kayıt yaptırdıkları üniversiteler bulundukları ilin dışındaysa bulundukları ilde eğitim alıp kayıt yaptırdıkları üniversiteden diploma alma durumları var. Orada kontenjan uygulanıp 'Alırım, almam' gibi keyfiyetinin olmaması gerektiğini, o çocukların da FETÖ damgasıyla üniversitelerde dışlanmaması gerektiğini ifade ettik. Orada bir de diplomalara 'kapatılan üniversiteden gelen öğrenci' ibaresinin konulup konmaması gibi saçma sapan bir şeye takılmışlar. 'Başbakan ve bakanla görüşeceğiz' deyince bizim arkadaşlar ben de dahil 'Yahu böyle şey mi olur sayın YÖK Başkanı? Bu doğrudan sizin sorumluluğunuz. Bunu sayın başbakana ve bakanlara bırakmayın. Bu konuda kararı siz verin. Bu bir fişleme olur. Bu ifadeyi koymak gibi bir şey olur mu? Sen fişliyorsun. 'Bu çocuk FETÖ'cü üniversiteden geliyor' diyorsun. Bu asla kabul edilemez. Eğer varsa tespit edilir ve yargı da gereğini yapar. Ama sen okul kapatıp öğrencileri de zan altına alıp fişleyerek geleceğini karartamazsın. Buna kimsenin hakkı yok. Özellikle ifade edip üstünde çok durduğumuz konulardan biri buydu.

'BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER BİLDİRİSİ' OHAL KAPSAMINDA DÜŞÜNÜLÜYOR
Okul kapatılıyor. Öğretim üyeleri kendi bilgisayarını, dosyalarını, eşyalarını alamıyor. Devlet el koyuyor. Böyle şey olabilir mi? Yabancı öğrenciler var. Bu üniversitelerde okuyanların yaklaşık yüzde 10'u yabancı öğrenciymiş. İstatistiki veriler ortaya koydular. Yüksek lisans, doktora yapanlara yönelik çalışmalar var. Bir de 'Barış için akademisyenler bildirgesi' gündeme geldi. Orada imzacı olan akademisyenlerin OHAL kapsamına alınması gibi bir durum söz konusu. Bunun FETÖ ile aynı statüte darbe girişimiyle ilgili getirilen OHAL uygulamasının kapsamı içinde değerlendirilmemesi gerektiğini, hak ihlali olacağını, kabul edilemez olduğunu sert bir dille ifade ettik. Bu akademisyenlerin kendi mecrasında değerlendirilmesi gerektiğini yargıda olan bu sürece müdahale edilmemesi gerektiğini söyledik. Üniversitelerde farklı uygulamalar var. Kimisi bir disiplin soruşturması veriyor kimisi görevden uzaklaştırma, kimisi memuriyetten uzaklaştırma veriyor. Bunların çok yanlış olduğunu belirttik.  OHAL kapsamı dışında olmasını özellikle belirttik. Bu akademisyenlere FETÖ ile aynı havuzda muamele edilmesinin yanlış olmaktan öte insan hakkı ihlali olacağını vurguladık.

BAŞKANI BİRAZCIK UYARDIK!
YÖK başkanını bu konularda birazcık uyardık. Bu konularda daha dikkatli olması gerektiğini ifade ettik. Daha ileri bir tarihte 15 Temmuz'u değerlendirmek ve ayrıca YÖK'ün Türkiye'deki genel olarak durumu, kapsamı, işleyişi, fonksiyonu ve buna yönelik önerilerimizi söylemek amacıyla saatler boyu sürecek bir toplantıda konuşmanın sözünü de aldık.

 
Valilikten o firmaya 10 bin hektarlık alanda sondaj vizesi!
 
Bolt yine rahat kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Hakkari ve Şırnak projesi rafa kalktı!
Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olmasına ilişkin tasarıdaki maddeler geri çekildi.
AK Parti Milletvekili Dağ’ın acı günü
AK Parti Milletvekili Dağ halasını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.
Yıldırım: ABD'den hakkımız olan bir şeyi istiyoruz!
Yıldırım, "Türkiye hukuk devleti anlayışı içerisinde darbe girişiminin ...
 
Flaş! AK Parti o önergeyi geri çekti!
AK Parti, rektör seçimlerinin kaldırılması için verdiği önergeyi geri çekti.
Kılıçdaroğlu'nun danışmanı açığa alındı!
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun danışmanı İstanbul Üniversitesi (İÜ) ...
Beştepe'de güvenlik zirvesi: Neler konuşuldu?
Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantı sona erdi.
 
CHP'de Güven başkanlığında ilk zirve: Tebrik mesajı geldi!
CHP İzmir'de Yüksel'in istifası sonrası göreve gelen yeni İl Başkanı Güven ...
Bakan Çavuşoğlu: Rusya'nın katkısı olmadan...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki krizin uluslararası alanda ...
"FETÖ ve PKK Türkiye'nin bir numaralı sorunudur"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "FETÖ ve PKK Türkiye'nin bir numaralı ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva