HABERLER>GÜNCEL
12 Kasım 2015 Perşembe - 15:11

Silvan'da yıkım ve göç: Eşyalarını bile alamadan...

Sokağa çıkma yasağı 10'uncu gününe giren Silvan'da operasyon ve çatışmalar sürerken, vatandaşlar ilçeyi terk ediyor. Şu ana dek yaklaşık 10 bin kişinin, eşyalarını bile alamadan ilçeden ayrıldığı iddia ediliyor.

Silvan da yıkım ve göç: Eşyalarını bile alamadan...

DİYARBAKIR - Üç mahallesinde sokağa çıkma yasağı 10'ncu gününe giren ve çatışmaların sürdüğü Silvan'da halk ilçeden kaçıyor.
 
Silvan'dan şu ana kadar yaklaşık 10 bin kişinin eşyalarını bile alamadan ayrıldığını söyleyen Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, ilçede olaylar nedeniyle de 100'e yakın işyerinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Kan, "Silvanlı esnaf 20 yılda kendine gelemez artık" dedi.
 
Diyarbakır'a 80 kilometre uzaklıktaki, 105 bin nüfuslu Silvan ilçesinin Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde hendek kazarak barikat kuran gruplara yönelik operasyonlar sürüyor. İlçede operasyonlar için ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün 10'uncu gününe girdi. Yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı ilçenin ilk yerleşim yerleri olan Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinin bütün giriş ve çıkışları özel harekat polisleri tarafından tamamen kapatılırken, mahallelerin etrafındaki tepelerde konuşlandırılan askeri tank ve polis panzerleri ise, müdahale için hazır bekletiliyor.
 
Silvan'da sokağa çıkma yasağının sürdüğü 3 mahallenin dışındaki daha güvenlikli semtlerde oturanlar, evlerinin balkonlarından ve çıktıkları damlardan çatışmaları endişe içinde takip ediyor. İlçede sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelerde ise çocuklar tehlikeli de olsa her şeye rağmen okullarına gidip gelmeye devam ediyor.
 
Cep telefonlarının çekmediği, internet hatlarının kesik olduğu ilçede, HDP Diyarbakır Milletvekilleri İdris Balüken, Altan Tan, Nursel Aydoğan, Feleknaz Uca, İmam Taşçıer, Çağlar Demirel ise çatışmaların durması ve yaşamın normale dönmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
 
İLÇEYİ TERK EDİYORLAR
Çatışmaların aralıklarla 24 saat boyunca devam ettiği, esnafların büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmadığı Silvan'da sokağa çıkma yasağı süren 3 mahallede oturan vatandaşlarda can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle evlerini hiç bir eşyalarını alamadan terk ediyor.
 
İlçeden şu ana kadar büyük bölümü yasaklı mahallelerden olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleştiği belirtiliyor. İlçede sokağa çıkma yasağının bulunmadığı semtlerde oturan vatandaşlar kaldırım üstlerinde, açmadıkları işyerlerinin önünde, ilçedeki belirsizliğin ne zaman sona ereceği merakla bekliyor. Yasaklı olan 3 mahallede yakınları bulunan bazı vatandaşlar ise mahalleye girebilmek için zaman zaman önlem alan güvenlik güçleriyle tartışıyor.
 
Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, insanların çatışmalardan zarar görmemek için yaklaşık 4 aydan beridir ilçeyi terk ettiğini belirterek, "Toplu halde bir göç yaşanmıyor. İnsanlar bireysel olarak evlerinden hiç bir şeylerini almadan ilçeyi terk ediyor. Zaten isteseler de evlerini taşıyamazlar. İlçeyi terk edenlerin büyük bölümü çatışmaların yaşandığı mahallelerde yaşıyor. Bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye de geliyor ancak büyük bir perişanlık yaşıyorlar. Söz konusu yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. Ancak pek çoğu göç etmek zorunda kaldı. İnsanların büyük bölüm çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına sığınıyor. İlçemizin nüfusu 45 bin civarındaydı. Ancak bu olaylardan sonra yaklaşık 10 bin civarında nüfusumuzda düşüş oldu. Gidenler geri gelir mi onu da bilmiyoruz. Çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda" dedi.
 
ESNAF 20 YILDA KENDİNE GELEMEZ
Çatışmaların yaşandığı 3 mahallede yaklaşık 100 işyerinin tahrip olduğunu, onlarca evin kullanılamaz hale geldiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, "Dört aydır Silvan bombaların, silahların altındadır. Artık öyle bir ilçe ki bu tank ve topların şehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. Biz her yere başvurduk. Kaymakam beyle sürekli diyalog halindeyiz. Kendisi çok iyi niyetlidir. Ancak şu anda 100'ün üzerinde dükkanımız yıkık. Yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir zaten hiç durmuyor silah sesleri. Diyarbakır Halk Bankası Bölge Müdürlüğü, yaşanan ortamdan dolayı çek ve senetleri 2 ay erteleyeceğini bildirdi. Bu sevindirici bir haberdir. Bu esnaflarımıza az bir nefes aldırır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Silvan'ın şu anki durumu hiç iyi değil. İlçe ateş altındadır. Halen ilçeye takviye askerler geliyor. Perişan bir durumdayız. Silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez" dedi.
 
'BAYRAKTA DEDELERİMİZİN DE KANI VAR'
Silvan'da oturan ve esnaflık yapan Aziz Akın, günlerdir bir savaş ortamında bulunduklarını belirterek, "Bir savaş içindeyiz. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Yasağın olduğu mahallelerde çocuklar var ve açtırlar. Orada elektrik, su yok. Biz de oraya gidip yardımcı olamıyoruz. 3 mahalledeki akrabalarım perişan oldular. 3 mahallede ha bire ağır silahlar konuşturuluyor. Oraya gitmek istiyoruz ancak apartmanların üzerindeki keskin nişancılar bize ateş açıyor. Bu anlamsız savaş nereye kadar gidecek. Kürtler Kurtuluş Savaşı'nı Türklerle birlikte kazandı. Bu bayrak bizim dedelerimizin kanıyla oluştu. Bizden ne istiyorlar. Askerlik yaptık, Kıbrıs savaşına gittik. Bizden ne istiyorlar. Yeter artık bıktık. Sabah müzik sesi duyar gibi silah sesiyle uyanıyoruz. Akşam silah sesiyle uyuyoruz. Silahla kalkıp, silahla uyuyoruz. Evimizde uyuyamıyoruz. Ne zaman öleceğimiz belli değil. Bir güvencemiz yok. Bir çözüm bulsunlar buna" diye konuştu.
 
İLÇE YOLUNDA ASKERİ HAREKETLİLİK
Diyarbakır ve Batman'dan Silvan'a giden karayollarındaki askeri hareketlilik ise devam ediyor. İlçe merkezine mayına karşı duyarlı kirpi adı verilen zırhlılar sevk edilirken, karayolları ise mayın döşenmemesi için sürekli kontrol altında tutuluyor. Sinyal kesici Jammerler eşliğindeki askeri zırhlı araçlar gün boyu Silvan karayolu üzerinde devriye görevi yapıyor. (dha)

 
Faciadan dönüldü: Kepçe doğalgaz borusunu patlattı...
 
Başkan Arslan'dan esnaf turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’a su ve biber gazı!
Silvan'daki çatışma bölgesine gitmek isteyen HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ...
‘Ergenekon’da yurt dışı yasağı kalktı
Ergenekon davasında, aralarında İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un ...
Yasağa ‘Adana’ formülü: Kebap ve şalgam festivali!
Adana’da tarihi Kazancılar Çarşısı’nda düzenlenecek Rakı Festivali’ne ...
 
İzmir’de Silvan eylemi: Denizde protesto, karada gözaltı!
HDP’li kadınlar Silvan’da süregelen sokağa çıkma yasağı ve ölümleri protesto ...
Flaş! NTV ve DHA binalarına 'Aziz Güler' baskını
DHA Mersin bürosu ve NTV Ankara temsilciliği, Kobani’de yaşamını yitiren ...
İzmir’de kaçak akaryakıt baskını!
İzmir’de polis tarafından yapılan operasyonda 168 ton kaçak motorin ele ...
 
Flaş: Sebahat Tuncel gözaltına alındı!
HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, bu sabah geldiği Atatürk Havalimanı'nda polislerce gözaltına alındı.
İzmir'deki Atatürk Müzesi'ne öğrenci akını
İzmir'de yıllar sonra yeniden açılan Atatürk Müzesi, Atatürk Haftası kapsamında, ...
İzmir'de 25 çam ağacı için 5 yıl hapsi istemi!
Tatil cenneti Çeşme Dalyan'da bir tatil sitesinde, SİT bölgesi ilan edilen ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva