HABERLER>GÜNCEL
28 Mayıs 2019 Salı - 09:48

Sigara tüketiminde rekor kırıldı

Türkiye'de sigara tüketiminde geçtiğimiz yıl rekor kırıldığı anlaşıldı. Uzmanlar Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin 2018'de yaşandığını belirterek, "Geçen yıl toplam 118.5 milyar adet sigara tüketildi" diyor.

Sigara tüketiminde rekor kırıldı

11 yıl önce başlayan dumansız hava sahası uygulamasıyla birlikte azalan sigara tüketimi geçtiğimiz yıl patlama yaşadı. 

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberinde görüşlerine yer verilen Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin 2018'de yaşandığını ve sigarayla mücadelede gevşemeler olduğu uyarısında bulundu. Dağlı, "Geçen yıl maalesef toplam 118.5 milyar adet sigara tüketildi. 2018'de kişi başına 1400 sigara düştü. Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünü ihmal etmemize neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelede yalnız bırakılmış durumda. Tütün endüstrisi çok güçlü ve Türkiye'ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ediyorlar. Sanki bürokraside gizli bir el mücadeleye sekte vurmak için çalışmalar yürütüyor" dedi. 

Sigara kartellerinin elektronik sigara ve isitılmış tütün ürünleri üzerinden piyasayı yeniden ele geçirmek için uğraş verdiklerini dile getiren Prof.Dr.Dağlı, "Endüstri, Türkiye'ye girmek için Kıbrıs'ı kullanıyor" dedi. 

Prof.Dr.Dağlı, "Yasak olmasına karşın elektronik sigara ve ısıtılmış ürünler Kıbrıs'tan kaçak getirilip, internetten pazarlanıyor. Yasal olmayan ürün postayla alınıp, telefonla sipariş verilebiliyor ve kapıya kadar getiriliyor. Birileri kelime oyunları ile ısıtılmış tütün ürünlerinin önünü açmak istiyor.  Yanmadan tüttürülen ürün bellidir. Yönetmeliğe yanma suretiyle tüttürülen ürün ibaresi konulduğunda gelecekte bu ürünlere izin çıkacağı akıllara gelir" değerlendirmesinde bulundu. 

Sağlık Bakanlığı'nın tek başına tütün kontrolünü üstlenmeye çalıştığını, Ekonomi, Maliye ve Tarım Bakanlığı'nın işbirliği yapmadığını söyleyen Prof.Dr.Dağlı, "2000 ile 2018 arasında, tütüne 720 milyon Türk Lirası destek verildi. Nargilelik tütün makinelerine, üretime yatırımlar yapılırken. Endüstri atakta. Biz, ekonomi ve siyasetle uğraşırken endüstri gençliğimizi elden götürüyor" ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİK DAHA AZ ZARARLI DEĞİL
Sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya başvuran kişilerin kandırıldığını ortaya koyan bir çalışmanın sonuçları da açıklandı. Elektronik sigara kullanan ve başarısız olan kişiler ile profesyonel sigara bırakma hizmeti alanların sonuçları, Seyhan Devlet Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ayşe Turan ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Uzman Dr.Pelin Duru Çetinkaya'nın araştırması ile ortaya konuldu. Araştırmada tütün endüstrisinin, taktik değiştirerek dumansız tütün ürünleri ile elektronik sigaraları piyasaya sürdüğü, bu ürünlerin sigaraya göre daha az zararlı ürünler olduğu ve sigara birakma ürünü gibi lanse edildiğine dikkat çekildi. Araştırma kapsamında e-sigara kullanan 109 kişiyle görüşme yapıldığı, e-sigara bağımlılarının yalnızca yüzde 5.5'inin (6 kişi) sigarayı bıraktığı ancak bu kişilerin 4 ay geçmeden yeniden sigaraya başladığı ortaya konuldu. E-sigaraların, sigara bıraktırmada etkili olmadığı, farmakolojik tedavi ile sigara bırakma başarısının yüzde 43.1 olduğu belirtilirken, polikliniklerinde hastalara motivasyonel destek, yakın takip ve gerektiğinde uygun farmakolojik destek verildiğine dikkat çekildi.(NTV)

 
İzmir'de otizmliler için yaşam köyü kurulacak
 
TÜİK açıkladı: İzmir ne kadar sanatsever?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tahliye ediliyor... İzmir'in tarihi değeri 'inşaat' kurbanı!
İzmir'in Alsancak semtinde, özel hastane inşaatı için zemine çakılması ...
İzmir'deki cinayet Diyarbakır'a uzandı!
Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde minibüse düzenlenen silahlı saldırıda iki ...
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) TSK yapılanmasına yönelik soruşturmada, 32'si ...
 
Eğitim Sen'den İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim Sen üyeleri, Eğitim ...
Yaşlı adamdan 16 gündür haber alınamıyor
Çeşme ilçesinde, kızının evinden alışveriş yapmak için çıkan ve bir daha ...
Minik Ecrin'den acı haber geldi
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 1,5 yaşındaki Ecrin Kurnaz'ın kaybolduğu ...
 
Bornova'da dehşet: Arkadaşının kafasına sıktı!
Bornova ilçesinde, Enes T., bilinmeyen nedenle arkadaşı Arif Şimşir'i ...
Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan gazeteci, 'Ahlaki Değerler' seminerine katılacak
Sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ...
Bakan Soylu açıkladı: 8 bin bekçi daha alınacak!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kağıthane’de vatandaşlarla buluştu. Bakan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva