HABERLER>SAĞLIK
30 Mayıs 2019 Perşembe - 11:30

Sigara her yıl 8 milyon can alıyor

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, her yıl 8 milyondan fazla kişi sigaraya bağlı nedenler yüzünden yaşamını yitiriyor.

Sigara her yıl 8 milyon can alıyor

Her yıl 8 milyondan fazla kişi sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 7 milyon kadarı doğrudan sigara kullanımı nedeniyle meydana gelirken, 1,2 milyonu ise sigara kullanmayan ancak pasif içicilikle sigaraya maruz kalınması yüzünden gerçekleşiyor.

İnsan hayatını birçok açıdan olumsuz etkileyen sigara kullanımı, dünyada tek başına en önemli ölüm nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, sigara kullananların yarısına yakını bu alışkanlıklarından kaynaklı nedenlerden hayatını kaybediyor.

Kamu sağlığına en büyük tehditlerden birini teşkil eden sigara, her yıl 8 milyon kişinin hayatına mal oluyor. Sigara yüzünden hayatını kaybeden kişilerin 1,2 milyonunu ise sigara içmeyen ancak pasif içiciliğe maruz kalanlar oluşturuyor.

DSÖ, her yıl dünya genelinde, ailesinde sigara içen ve pasif içiciliğe maruz kalan 65 bin kadar çocuğun solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklar nedeniyle öldüğüne dikkati çekiyor.

7 bin farklı kimyasal madde içeriyor
Dünya genelinde akciğer kanseri ölümlerinin üçte ikisinden sorumlu olan sigara, bu hastalığın birincil nedenini oluşturuyor. Sigara içmeyen kişilerin dahi evde veya iş yerlerinde sigaraya maruz kalmaları, akciğer kanserine yakalanma olasılıklarını önemli ölçüde artırıyor.

DSÖ'ye göre, sigarayı bırakan kişilerin 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma olasılıkları sigara içenlere kıyasla yarıya düşüyor.

Sigaranın sağlığa en yaygın olumsuz etkisi kronik solunum rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi. Sigara kullanımı kronik obstrüktif akciğer hastalığının (COPD) baş sorumlusu olarak gösteriliyor. Özellikle genç yaşta sigara içmeye başlayan kişilerde rastlanan COPD hastalığı, akciğerin sağlıklı gelişimini ciddi ölçüde geriletiyor.

Hava koşullarını da olumsuz etkileyen sigara dumanı, 69'u kansere neden olan 7 bin farklı kimyasal madde içeriyor.

Bölgelere göre sigara kullanımı
DSÖ'nün "Sigara kullanımının yaygınlığına ilişkin eğilimler 2000-2025" başlıklı raporunda, sigara kullanımının Afrika ve Doğu Akdeniz bölgeleri dışında dünya çapında giderek azaldığı görülüyor. Afrika ve Doğu Akdeniz'de ise sigara kullanımı son yıllarda aynı oranda seyrediyor.

DSÖ'ye göre, erkeklerin yüzde 33,7'si ve kadınların yüzde 6,2'si olmak üzere, dünya nüfusunun yüzde 19,9'u sigara kullanıyor.

Raporda, 15 yaşından büyük bireyler baz alındığında sigara kullanımının en yoğun olduğu bölge yüzde 29,4 ile Avrupa olarak öne çıkıyor. Avrupa'da erkeklerin yüzde 38,1'i, kadınların ise yüzde 20,7'si sigara içiyor.

Avrupa'yı, yüzde 24,5 ile Batı Pasifik izliyor. Bu bölgede ağırlıklı olarak erkekler sigara kullanıyor. Erkeklerin yüzde 46'sı, kadınların da yüzde 3'ü sigara alışkanlığına sahip.

Doğu Akdeniz bölgesi yüzde 18,1 ile sigara kullanımının yoğun olduğu bölgelerden biri. Doğu Akdeniz'de erkeklerin yüzde 34'ü, kadınların ise yüzde 2,2'si sigara kullanıyor.

Kuzey ve Güney Amerika'da sigara kullanımı oranı yüzde 16,9. Amerika kıtalarında erkeklerin yüzde 21,4'ü kadınlarınsa yüzde 12,4'ü sigara içiyor.

Güneydoğu Asya'da da insanların yüzde 16,9'u sigara kullanıyor. Erkeklerin yüzde 31,6'sının sigara kullandığı Güneydoğu Asya'da kadınların yalnızca yüzde 2,2'si sigara içiyor.

Afrika'da sigara kullanımı oranı yüzde 9,8. Afrikalı erkeklerin yüzde 17,5'i, kadınların ise yüzde 2,2'si sigara alışkanlığına sahip.

Sigaraya bağlı ölümler
DSÖ'ye göre dünya genelinde 30 yaş ve üstü ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sine sigara kullanımı neden oluyor.

Sigaraya bağlı ölümlerin fazla olduğu bölgeleri sigara endüstrisinin uzun zamandan beri insan hayatına yoğun şekilde nüfuz eden Amerika ve Avrupa kıtaları oluşturuyor.

DSÖ verilerine göre, Avrupa ve Amerika'da ölümlerin yüzde 16'sına sigara sebebiyet veriyor. Batı Pasifik'te ölümlerin yüzde 13'ü, Güney Doğu Asya'da ise yüzde 10'u sigara nedeniyle gerçekleşiyor.

Doğu Akdeniz'de ise ölümlerin yüzde 7'si, sigara kullanımının daha düşük olduğu Afrika'da ise ölümlerin yüzde 3'ü sigara kullanımından kaynaklanıyor.

Dünya Sigarasız Günü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigara kullanımı ve pasif içiciliğin sağlığa zararları konusunda farkındalık yaratmak ve bireyleri sigarayı bırakmaya teşvik etmek için her yıl 31 Mayıs kutlanan Dünya Sigarasız Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Dünya Sigarasız Günü'nün bu yılki teması "sigara ve akciğer sağlığı". Bu kapsamda, solunum hastalıklarından kansere sigaranın akciğere verdiği zarar neticesinde ortaya çıkan hastalıklar konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra insan hayatı için akciğerin önemi hakkında bilgilendirici çalışmalar yapılması hedefleniyor. Bunların yanı sıra dünya genelinde sigara tüketimini azaltmaya yönelik etkin politikalar da değerlendiriliyor.(AA)

 
Beşiktaş, Avcı ile 3 yıllığına anlaştı
 
Sayıştay’dan eski Başkan Solak’a: Adresini bana bildir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elektronik sigaralarda kalp sağlığı için büyük risk
İnsan hücreleri üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre, elektronik ...
Ege'nin ilk negatif basınçlı izolasyon odası İzmir'de açıldı
Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği içinde yer alan Ege Bölgesi'nin ilk 'negatif ...
İzmir'deki ameliyat dünya tıp literatürüne girdi
İzmir'de Kent Hastanesi'nin kalp cerrahisi ve karaciğer nakli ekibi, Budd ...
 
'Afrika sıcakları' başladı: Güneş yanıklarına dikkat!
Türkiye genelinde hafta boyunca etkisini sürdürmesi beklenen "Afrika sıcakları" ...
Göğüs röntgeninden hastalık teşhisi yapay zekayla hızlanacak
Göğüs röntgenlerindeki ortalama raporlama süresi, yapay zeka kullanılarak ...
Öykü Arin'e anneden nakledilen ilik tutmadı
Antalya'da löseminin ender görülen türü Juvenil Miyelomonositik Lösemi ...
 
İzmir'de otizmliler için yaşam köyü kurulacak
İzmir'de 8 yıl önce kurulan Anadolu Otizm Vakfı, halk, sivil toplum ve ...
Sağlık Bakanlığı'ndan Küba ile ortaklık
Sağlık Bakanlığı, Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma ...
Kitabını yazdığı kanseri ikinci kez yendi
Meme kanserinin ardından 14 yıl sonra rahim kanseri teşhisi konulan Azime ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva