HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Nisan 2015 Cuma - 09:38

Sığacık yerel kalkınmada model olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin işbirliğiyle çehresi bir anda değişen Sığacık Kaleiçi’nde sosyal ve ekonomik dönüşüm başladı. Turizmin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla yürüyen Sığacıklılar, projenin “yerel kalkınma”da model olacağı söyledi.

Sığacık yerel kalkınmada model olacak

Tarihte sanatın merkezi olarak bilinen “Teos” ve 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleriyle tanınan Seferihisar, şimdi model olabilecek projeyle yeniden gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin birlikte hayata geçirdiği restorasyon projesiyle Sığacık Kaleiçi’ndeki 220 ev yenilendi. İlk bakışta restorasyon olarak gözüken proje, beraberinde turizm hareketliliği ve yerelde kalkınmayı da getirdi. Kaleiçi evlerindeki çalışmalar, sadece Sığacık’ın çehresini değil aynı zamanda yöre kalkının yaşamına da sihirli dokunuşlar yaptı. Restorasyon projesi ve kurulan yerel pazarla yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Kısa sürede müdavimi olan İzmirlilerin yanı sıra şehir dışından hatta yurt dışından gelen turistler de Sığacık’ın “sıcacık” atmosferine aşık oluyor. Danimarka’dan gelen Tom Peterson, “Sessiz ve sakin bir ortam. İnsanlar çok yardımsever, İngilizce bilmeseler bile yardımcı olmaya can atıyorlar. Her yer bembeyaz, çok hoş olmuş, çok beğendim” dedi. Liz Peterson ise, “İnsanlar çok nazik ve yardımsever. Ortam çok güzel” diye konuştu.


 
NE DEDİLER?
“KENDİ HALKIYLA KALKINMAYA BAŞLADI”
İşletmeci Barış Çavuş: “Sığacık’ta her şey değişti, şu anda isminden önde gidiyor. 60-70 yıldır bakımı yapılmayan evler İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılan çalışmayla yenilendi. Burası kendi halkıyla kalkınmaya başladı. Önemli olan, yöre halkıyla bir şeyler yapabilmekti. Bu da başarıldı. Seferihisan Belediyesi pazar günleri burada yöre pazarı açtı. Yörenin kadınları yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomilerine ciddi katkı sağlıyorlar. Çocuklarını daha iyi şekilde okutup daha sağlıklı hayatlarını sürdürebiliyorlar. Sığacık, dokusuyla, tadıyla, özüyle kendini kaybetmeden örnek olacak bir yer haline geldi.”
 
“İN CİN BİLE TOP OYNAMIYORDU”
Sanat atölyesi sahibi Yavuz Koçoğlu: “35 yıldır Seferihisar’dayız. Buraya kimse gelmezdi. İn cin bile top oynamazdı. Cittaslow’a dahil olması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sığacık’ın restorasyonu tamamlandıktan insanlar merak edip gelmeye başladı. Bu geliş doğal olarak hem bölgesel kalkınmayı hem de sanatla uğraşan insanların sanatlarından ekmek kazanmasını sağladı. 2-3 yıl önce bunları konuşmak bile mümkün değildi. Buradaki hareket çoğalınca hiç parası, yeteneği, işi olmayan insanlar bile doğadan topladıkları doğal otlarla haftalık harçlıklarını çıkarabilir duruma geldiler. Biz de burada Sanatçılar Derneği açtık. Bir takım şeyler sanatla birleşince daha güzel oluyor. Daha önce Seferihisar’da yaptığımız ürünleri Bodrum’da Antalya’da satıyorduk.”
Müzeyyen Koçoğlu: “Bölge halkına büyük bir katkısı oldu. Restorasyondan sonra çok farklılaştı. Seferihisar’ın Cittaslow olarak adı duyulmuştu. Bu restorasyonla birlikte ilgi ve merak daha çok arttı. İnsanlar tekrar tekrar gelmeye başladı. Bu da Sığacık halkı için hem ekonomik hem de sosyal anlamda da çok büyük gelişmeye yol açtı.  Güzel bir model oldu.”
 
Şenay Uzun: “Şu an Sığacık’a çok büyük bir talep var. Özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yöre halkı çok memnun. Özellikle buranın ev kadınları için açılan pazar ek gelir kapısı yarattı. Evlerimize, eşlerimize katkımız oldu.”
 
SIĞACIK KALEİÇİ’NDE NELER YAPILDI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ile gerçekleştirilen “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü” kapsamında, Sığacık Kalesi içinde yer alan sokaklar ve Çarşı bölgesinde sağlıklaştırma çalışması yaparak bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliğini sağladı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi; elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Nisan 2015 Cuma 22:24

seferihisar ulamış mah. 1419 sok. hala kanalizasyon yok. seferihisar sığacıkdan ibaret değil

Yorumu oyla      13      6  
24 Nisan 2015 Cuma 12:22

Birazda Çiğli'ye el atsalar. İzmir merkezde olupta bu kadar ihmal edilmiş başka yer var mı?

Yorumu oyla      14      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konaklı kadınların hünerli ellerinden muhteşem dokunuş
Konak Belediyesi’nin açtığı Trabzon Gümüş Kazaz Örücülüğü kursuna katılan ...
İZSU'dan beş ilçeye yaz öncesi can suyu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yaz aylarında su sıkıntısı ...
Karabağlar’da eğitime her zaman destek var
İZKA projesi kapsamında İTO Vakfı Süleyman Taştekin Meslek Lisesi tarafından ...
 
İzmir bayram etti: Gündoğdu’da masal havası
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ...
Selçuk'ta 23 Nisan heyecanı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Selçuk’ta coşkuyla kutlandı. ...
Karabağlar'da 23 Nisan'a renkli kutlama
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Karabağlar'da coşkuyla kutlandı. ...
 
Urla 23 Nisan'ı coşkuyla kutladı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Urla’da coşkuyla kutlandı. ...
Bergama’da 23 Nisan coşkusu
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurdun her köşesinde olduğu gibi Bergama’da ...
Güzelbahçe'de 23 Nisan'a özel kutlama
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 95. yıldönümü Güzelbahçe'de de törenlerle kutlandı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva