HABERLER>EKONOMİ
1 Nisan 2021 Perşembe - 21:44

Siber saldırılar KOBİ’leri iflasa sürüklüyor

Günümüzün dijitalleşen dünyası kolaylıklar ve fırsatlarla birlikte çok ciddi siber riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle şirketleri hedef alan siber saldırılar, kısa bir süre içerisinde bu şirketlerin iflas etmesine neden olabiliyor. 2018 yılı rakamlarına göre siber saldırıların yüzde 43'ü küçük işletmeleri hedef aldı ve KOBİ'lerin yüzde 60'ı, bir siber saldırıya maruz kaldıktan sonraki ilk altı ayda iflas etti.

Siber saldırılar KOBİ’leri iflasa sürüklüyor

Günümüzde hiçbir şirketin dijitalleşmeden kaçması, “Ben bu dünyadan uzak duracağım” demesi mümkün değil. Pazarınız küçük ve yerel olsa bile, tüketiciler tüm işlerini dijital ortamda yapmayı her geçen gün daha fazla talep ediyor. Ancak işletmeler teknolojik gelişmelere adapte olurken avantajların yanında dezavantajlarla da karşılaşıyor. Yeni teknolojiler benimsendikçe kötü amaçlı yazılımlar başta olmak üzere siber tehditler artıyor.

SAHTE VEYA VİRÜSLÜ E-POSTALARLA SALDIRI
Bu siber saldırılara verilebilecek en bilinen örnek ise sahte veya virüslü e-postalardır. Siber dolandırıcılık genellikle istenmeyen e-postalar veya mesajlar şeklinde başlar ve bazı kişilerin yanıt vereceği ve kurban olacağı umuduyla çok sayıda alıcıya gönderilir. Bunlar genellikle ‘kimlik avı dolandırıcılığı’ (oltalama/phishing) olarak bilinir.

Bilgisayar korsanları (hacker) bilgi toplamak için kullandıkları oltalama saldırılarında kullanıcıları çoğunlukla sahte ve virüslü bir e-posta ile tuzağa düşürür.

Söz konusu saldırıları önlemek için çalışanlar bu konuda eğitilmelidir. Tanınmayan kişi ya da kurumlardan gelen e-postaların açılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu tür postalardaki bağlantı linklerine tıklanmamalıdır. Çalışanlar, hesap bilgilerini ya da şifrelerini kimseyle paylaşmamaya özen göstermelidir.

SALDIRILARDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?
İşletmelerin kendilerini dijital tehditlerden koruyabilmeleri için dikkat etmeleri gereken noktalar var:

• “Benim işletmeme neden saldırsınlar ki” demeyin: Siber suçların işletmeler arasında fark gözetmediğini bilmek çok önemlidir. Bireylerden KOBİ’lere kadar herkes, siber saldırılar neticesinde ciddi güvenlik tehditlerine ve maliyetlere yol açan veri kayıpları yaşayabilir. 2018'de, siber saldırıların yüzde 43'ü küçük işletmeleri hedef aldı ve KOBİ'lerin yüzde 60'ı, bir siber saldırıya maruz kaldıktan sonraki ilk altı ayda iflas etti.

Buna rağmen temel siber güvenlik önlemleri, işletmenizi siber saldırıların yüzde 80'ine karşı koruyabilir ve ileride siber güvenlik savunmalarınızı iyileştirebilir. İşletme sahiplerinin, bilgi teknolojileri yöneticilerinin, yetki sahibi olan kişilerin siber saldırıya uğradıktan sonra ‘tedavi bulmak yerine önlem alma’ yaklaşımını benimsemeleri ve işlerini korumak için prosedürleri uygulamaya koymaları gerekir.

• Dijital suç türlerini bilin: İşletmelerin siber saldırılara hazırlıklı olabilmeleri için onları tehdit eden siber suç türlerini bilmeleri gerekir. Potansiyel riskleri anladıklarında, işlerini risk altında bırakan tüm güvenlik açıklarını tespit edebilirler. Gerekli adımlar atıldığında, işletmelerin karşılaştığı tehlikeler sınırlanır, işletmeler ve çalışanları güvende tutulmuş olur. TÜİK verilerine göre Türkiye'de, küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) sınıfına giren, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 3 milyon 221 bin girişim, 2019 yılında toplam girişimlerin yüzde 99.8'ini oluşturdu. Bu oran KOBİ’ler için siber saldırı önlemleri almanın ciddiyetini gözler önüne seriyor.

• En zayıf halkanın insan faktörü olduğunu unutmayın: Bilgi güvenliğinde en zayıf halka, insan faktörüdür. Siber saldırıların yüzde 90'ı, insan hatasından kaynaklanır. Bu da bir işletmenin en zayıf halkasının çalışanları olduğu anlamına geliyor. İşletmeler güvenlik odaklı bir iş yeri kültürünü benimsemediğinde ve çalışanlarını riskler konusunda eğitmediğinde, insan hatası işyeri üzerinde korkunç bir etki yaratacaktır.

• Eğitim kurslarını teşvik edin: İşletmeleri siber saldırılardan korumak için eğitim çok önemlidir. KOBİ'lerin, çalışanlarına yeterli eğitim verdiklerinden ve yukarıdan aşağıya örnek oluşturduklarından emin olmaları gerekir. Yetkili kişiler, siber bilinçli bir iş yeri kültürü yaratmalı ve örnek teşkil etmelidir. Şirketin ağında kişisel cihazların kullanımına ilişkin net bir politika olmalı ve çalışanlar tehlikeler konusunda bilinçlendirilmelidir. Çalışanların riskleri öğrenmeleri için eğitim kurslarına gitmeleri teşvik edilmelidir.

Sonuç olarak, siber güvenlik KOBİ’ler için öncelikli önlem alınması gereken bir konudur. KOBİ’lerin risk altında olmadığı varsayımı yanlıştır. Siber suçlular ayrımcılık yapmaz.

İşletmelerin ve çalışanlarının güvende olmaları için gerekli önlemler alınarak işletmelerin karşılaştığı tehlikeler sınırlandırılmalıdır. (NTV)

 
Başkan Gümrükçü'den çağrı: Sağcı-solcu demeden birleşilmeli!
 
İki kadın canlı bomba, eylem öncesi bombalarla yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş Bankası'na yeni genel müdür atandı
Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü'ne bankanın Genel Müdür Yardımcısı ...
Bilgileri bakanlık istemiş: Kripto para açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Mali Suçları Araştırma ...
Manisa TSO’da gündem korona!
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Manisa TSO), Mart ayı olağan meclis ...
 
Merkez Bankası başkanı mesajını tekrarladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugünkü ...
Egedesonsöz’e 'Aytaç Sefiloğlu' onuru
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın ekonomi gazeteciliğini teşvik etmek amacıyla ...
BASİFED'te başkanlık el değiştirdi
BASİFED’in bir önceki başkanı Seda Kaya Ösen’in siyasete girmesi nedeniyle ...
 
Ticaret Odası Başkanı’ndan özeleştiri: Pamucak’ı biz kirletiyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Torbalı Ticaret Odasına yapmış ...
TL mevduata stopaj desteği uzatıldı
Türk Lirası'na yatırımı teşvik etmek ve dolarizasyonu kesmek için 2020 ...
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye büyüme tahmini
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin güncelleme ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva