HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Ekim 2018 Cuma - 11:14

Shoexpo’da genç yetenekler usta tezgahlarıyla buluştu

Shoexpo – 44. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı Tasarımcı Platformu’nda imalatçılarla buluşan Dokuz Eylül Üniversitesi Ayakkabı ve Çanta Tasarımı Bölümü öğrencileri, kendi tasarımları olan çanta ve ayakkabı modellerini üretti.

Shoexpo’da genç yetenekler usta tezgahlarıyla buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Shoexpo 44. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı, ayakkabı sektöründe tasarımdan üreticiye ve son tüketiciye kadar herkesi buluşturdu. Ticari potansiyelinin yanı sıra tasarıma da önem verilen fuarda bu yıl ilk kez Tasarımcı Platformu oluşturuldu.

Ayakkabı ve deri sektörünün geleceği genç tasarımcılar, imalatın her aşamasının yer aldığı atölye çalışmalarında bugüne kadar eskiz aşamasında kalan tasarımlarını kullanılabilir birer ürüne dönüştürme olanağı elde etti. Atölye çalışmaları için Işıkkent’ten özel olarak ayakkabı imalatçısı ve deri ustaları getirildi. Ayakkabı atölyesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Aksesuar Tasarımı Anasanat Dalı'nın sektörde başarılı mezunu Yiğit İldeş ve eğitimci Dr. Öğr. Üyesi Öznur Enes, deri atölyesinde ise aynı ana sanat dalından mezun deri ürün çalışmaları ile tanınan Bahadır Köse ve eğitimci Dr. Öğr. Üyesi Neşem Ertan Ayata mentörlüğünde gerçekleşti. Fuarın ilk gününden itibaren yoğun bir tempoyla çalışan usta, eğitmen ve öğrencilerin tasarımları, fuarın son gününde ise görücüye çıktı.  

“TECRÜBE OLDU”
Hammaddeden bitiş ürüne kadar tasarımın her aşamasının büyük bir özen gerektirdiğini belirten deri ürün tasarımcısı Bahadır Köse, “Tasarımcı dediğimiz kişi kesinlikle düşünüp kağıda çizdiği noktada kalmamalı. Tasarladığı şeyin amaca hizmet ettiğini, üretilebilir olduğunu bilmesi gerek. Ürettikten sonra da kullanıcının verimli bir şekilde o ürünü kullanabilmesi için detaylara, üretim teknikleri ve metotlarına hakim olması gerekiyor. Malzemesini tanımalı ve üretim süreçlerini çok iyi bilmeli. Burası küçük de olsa bir tecrübe ve heyecan ortamı oldu” dedi. Köse tasarımın hayatın her alanında önemli olduğunu, yeterli ekipmanla tasarım yaparak iyi bir ürün çıkartmanın zor olmadığını söyledi. Yeni bakış açıları ve farklı teknikler geliştirerek tasarımda inovasyon yapmak gerektiğini belikten Köse, “Türkiye olarak dünyaya, pazara ve esnafa yakınlığımız birer avantaj. Daha esnek davranıp çözüm üretebiliyoruz. İhtiyacımız olan şey marka disiplini yaratmak. Zirvede kalıp sürekli kendimizi geliştirebilmek adına tasarımda markalaşmamız gerekiyor” dedi.

ÜRETİM AŞAMASINDA İHTİYAÇ DUYULAN HERKES ORADAYDI
Ayakkabı tasarım atölyesinin oluşumunu anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Aksesuar Tasarımı Anasanat Dalı Dr. Öğr. Üyesi Öznur Enes atölyenin hazırlık aşamasında öncelikle bir tema belirlediklerini söyledi. Enes, “Bunların renkleri, malzemeleri ve ne gibi dokuları olduğuna yönelik araştırmalar yaptık. Işıkkent’ten ilgili her türlü ana ve yan malzemeleri belirledik. Bu öğrencilere o malzemeleri atölye ortamında sunduk. İlk önce eskiz çalışmaları gerçekleştirdiler. İki gün üretim aşamaları yapıldı. Usta, kalfa, kesimcilerle ilgili teknik ekip de buradaydı. Var olan tasarımlar kalıplara çıkarılarak sırayla kesilip tabanla birleştirildi. Fuar’da sergilendi” dedi.

TASARIM EĞİTİMLERİNE ARTIK ÖZENEREK BAKMIYORUZ
Dr. Öğr. Üyesi Enes, normal koşullarda tasarım yanında teknik eğitimin de verildiğini söyledi. Ancak okul koşullarında sadece derste teorik olarak alınan bilginin yeterli olmadığını belirten Enes “Tasarımı yapabilmek üretimi de bilmekten geçiyor. Üretilmezse eğer yalnızca kağıtta kalan çizimler ortaya çıkıyor. Ayakkabı sektöründe bilinç değişmeye başladı. Biz artık farklı kültürlerdeki tasarım eğitimlerine özenerek bakmıyoruz. Çünkü bunların eş değeri hatta daha fazlası bizim ülkemizde de veriliyor. Hayatımızın içinde artık tasarım var. Eğer bunu göz ardı edersek kesinlikle ne ihracat yapabiliriz ne başka bir şey. İzmir’in tasarım şehri olması yönünde çok fazla girişim var. Tasarımda markalaşacağız. Üniversiteler de bence bu konuyla ilgili gereken her şeyi yapıyor. Öğrencilerimizi tasarım alanında çok yetenekliler. Bu ülkede kalıp üretim yapmaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

GENÇLER SEKTÖRÜ İLERİYE TAŞIYACAK
1978’den beri ayakkabıcı olan ve çıraklıktan firma yöneticiliğine kadar sektörde bulunmuş özel tasarım ürünler yapan Numan Kayıksız ise atölye çalışmasına ayakkabı ustası olarak katıldı. Gençlerin hayal gücünün ileri olduğunu belirten Kayıksız “Eskiden bir model bulur ve 5-6 sene kullanılırdı. Şu anda gençler akademik eğitim alıyorlar. Hayal güçlerini modele ve kalıba dökebiliyorlar. Bu bizi ileriye taşıyacak. Sadece üretim bilgileri biraz eksik. Örneğin deri kesmek hassas bir konudur. Derinin esneme yönleri vardır. Bu okulda öğretilmiyormuş. Biz bunu biliyoruz ve kendilerine seve seve aktarmak istiyoruz. Bu tarz atölye çalışmalarında daha sık bir araya gelmek, onların da bize tasarım öğretmesini istiyoruz. Üreticilerin nefes aldığı bu fuarda böyle bir etkinlik düzenlemek gerçekten çok anlamlı oldu” dedi.  

 
Ata'nın bilinmeyen fotoğrafları İzmir'deki bu sergide
 
Karşıyaka'da meme kanserine karşı zumba
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkanlar Kemeraltı için el ele verdi
İzmirli başkanlar, Kemeraltı ve çevresindeki tarihi, dini ve turistik ...
İzmir'de rengarenk fuar
17 Ekim’de kapılarını sektör profesyonellerine açan Fashion Prime 2. Tekstil, ...
Başkan Şenol öğrenci ve öğretmenlerle buluştu
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol eğitimde fırsat eşitliği ...
 
Başkan Arslan'dan miting gibi adaylık açıklaması
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, 2014 yılından beri belediye başkanlığı ...
Komutanlardan Büyükşehir'e ziyaret
Ege Denizi’nde gerçekleşen 2018 yılı ‘Nusret Davet Tatbikatı’na katılan ...
Piriştina'ya ilk destek muhtarlardan!
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Muhtarlar Günü arefesinde “Buca’yı ...
 
Metropolün kadınından Yarımada’nın kadınına destek!
2019’da ikinci dönemi için devam kararı alan ve 19 Ekim Cuma günü ilçe ...
Başkan Uyar'dan duygusal adaylık açıklaması
Urla Belediye Başkanı CHP'li Sibel Uyar, 31 Mart 2019’da yapılacak olan ...
Konak'ta lezzet festivali
İzmir’in eşsiz lezzetlerinin görücüye çıkacağı Mutfak Konak İzmir Lezzetleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva