HABERLER>SAĞLIK
29 Mart 2024 Cuma - 08:37

SGK'dan mide ilaçlarında yeni düzenleme

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mide ilaçları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Söz konusu düzenleme ile hastada, etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından biri varsa, bir diğerini SGK ödemeyecek.

SGK dan mide ilaçlarında yeni düzenleme

27 Mart 2023 tarihinden itibaren tüm mide ilaçları (proton pompası inhibitörü-PPİ) SGK tarafından birbirinin eşdeğeri (muadili) olarak kabul edildi ve Medula Sistemi de buna göre düzenlendi.

Mide ilaçlarında yapılan bu yeni düzenlemenin hastaları mağdur edeceğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Etken maddesi omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçlar aynı reçetede yazılamayacak, yazılsa bile ödenmeyecek. Eğer hasta vatandaşımızın elinde bu gruplardan herhangi bir ilaç varsa, başka etken madde bile olsa ödenmeyecek” dedi.

Saydan şöyle devam etti:

“Mide ilaçları hepimizin günlük hayatımızda kullandığı ve ihtiyaç duyduğu ilaçlardır. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımıza ‘ilacın ödenmiyor, çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinde mevcut görünüyor’ demek zorunda kalacak olmamızdan son derece üzgünüz. Aslında bu mide ilaçlarının ödeme sisteminde yaptığı değişikliği SGK kurum olarak kendisi duyurmalıydı, ancak bu uygulamayı herhangi bir yazılı duyuru ya da düzenleme olmadan hayata geçirdi. Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar 'eşdeğer ilaç kavramı'na da zarar vermektedir. Çünkü bu 6 grup mide ilaçlarının etken maddeleri tamamı ile farklı ve birbirleriyle eşdeğer değildir. Böyle uygulamalar eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır. Vatandaşlarımızın ve kamuoyunun bu tür uygulamaların eczane eczacılarınızdan kaynaklanmadığını, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tasarrufu olduğunu bilmelerini istiyoruz."

∗∗∗

PPİ NEDİR?

Proton pompa inhibitörleri, mide asit üretiminde belirgin ve uzun süreli azaltan ilaç grubudur. Asit salgısını engelleyen en etkili ilaçlardır.

 
Oyların sayımında YSK'dan 'iftar saati' kararı!
 
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emekletilen emekli.. 29 Mart 2024 Cuma 21:38

Biz görevden emekli ölürken hiçbir ilaca katkı payı odemiyorduk Bu bize verilmiş bir haktır.Ve memurlar daha maaşını eline almadan devlet kesintisini yapardı...Bir tek memurlardan zorunlu kesinti olurdu Diğer çalışanlar vergilerini diğer kesintilerini aylarca ,yıllarca ödemez, sonra af çıkar kimisi öder kimisi ödemedi Yani Sağlık sistemi memurların kesintilerine ayakta dururdu..Sonra bu yönetim gelince memur emeklilerin hakları yok sayıldı Ki bir çok sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmak için 2 yıl daha okuyarak .gece sabahlara kadar çalışıp.gunduz isyerlerine giderek 1.dereceye inmek için uğraştık Çünkü 1.devlet memuru hastanede bile özel odada kalacaktı.. 27 çalıştım aldığım ikramiye ve maaş Merkez Bankası hizmetlerin maaşından çok düşüktü.. İşte o gün çok üzüldüm Devlet memuru olmak için ve daha sonra çocuklarımın zamanından çalarak okuduğuma.. Şimdi 1.derece devlet memurluğuna emekli ben.memuriyete yeni başlamış bir hizmetli kadrosundan daha az bir emekli maaşı alıyorum Aldım maasida ca.isirken ogrencilerinzamanindan almamak adına gitmediğim hastanelerde kimisi özel hastanelerde yorularak geçiriyorum vaktimi Ve ilaçlarıma dünya kadar katkı payı ödüyorum doktorun yazdığının çoğunu da devlet ödemiyor Ayrıca çoğu ilaçlarımı parayla alıyorum ve katkı paylariyla ilaç fiyatları artıyor Simit veya su da satamam hem dizlerim tutmuyor hem de belim..Bin derdim var hangisine yanayım.. Bir emekliden gerçek hallerin birazını okuyorsunuz...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 saatten az uyku yüksek tansiyon riskini artırıyor
Tahran Kalp Merkezi'nden kardiyoloji profesörü Kaveh Hosseini, "Uyku uzmanlarının ...
Araştırma: 1 ay boyunca uykularını tam alanlar 6 yaş genç hissediyor
Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları ...
Bora’nın gülüşü sonsuza dek yaşayacak
Yedi yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden Bora Aşçılar, ölüm yıldönümünde, ...
 
Uzmanı açıkladı: Ramazanda diş çürükleri artabilir
Ramazanda su tüketiminin azalmasının diş sorunlarını artırabileceğini ...
Kahve içmek bağırsak kanserinin tekrarlama riskini azaltıyor
Yeni araştırmaya göre, kahve içenlerin bağırsaklarında kanserli tümörlerin ...
Elektronik sigara ciğerini söndürdü
Elektronik sigara nedeniyle ciğerleri sönen 20 yaşındaki Karlee Özkurt, ...
 
Kakao fiyatı bakırı geçti: Çikolataya zam yolda!
Son günlerin en sıcak emtia piyasası kakaoda yükseliş ivmesi sürüyor. ...
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı geliştiriliyor
İngiliz bilim insanları, akciğer kanserine karşı dünyanın ilk aşısını ...
Sosyal medya Karabük'ü konuşuyordu... İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama!
Türkiye'de en çok yabancı öğrencinin bulunduğu Karabük Üniversitesi'ndeki ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva