HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Kasım 2013 Salı - 13:29

Seydibaba krizini Osmanlı arşivleri çözecek!

Gaziemir’de tartışmalara neden olan Seydibaba Türbesi’nin taşınması ile ilgili süreç devam ederken Kaymakamlık, taşıma işlemleri için Osmanlı Arşivi’ne bakma kararı aldı. Belediye tarafından yapılan yeni yere taşınamayan mezarlık eski yerinde dururken 400 bin TL harcanan bölge talan edildi. Kimliği belirsiz kişiler lambaları kırarken havuzun musluklarını çaldı. Ayrıca mezarlık kaidesinin sütunları söküldü. Duruma isyan eden Şenol, “Mezarı bir türlü taşıyamadık. Hazır olan yerdeki her şeye zarar vermişler. Bu nasıl kentlilik bilinci” dedi.

Seydibaba krizini Osmanlı arşivleri çözecek!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Gaziemir’in eski adı Seydiköy’e ismini veren Seydibaba Türbesi nedeniyle ilçede yaşanan tartışmalar sürüyor. Belediye Meclisi’nde AK Parti grubunun karşı çıktığı türbenin taşınmasını kapsayan proje hayata geçirilirken türbe bir türlü eski yerinden yeni yerine taşınamadı. Belediye ilk olarak eski türbe alanının etrafındaki kötü görüntüleri kaldırdı ve sadece türbeyi bıraktı.
 
YENİ YER YAPILDI
Belediye, Gazi Mahallesi’nde büyük bir alanda Seydibaba Rekreasyon Alanı Projesi’ni hayata geçirdi. Bölgeye iki adet dev mezar alanı, türbeler ve havuz yapıldı. Çevre düzenlemeleri bitirilen bölgede ışıklandırma sistemleri kuruldu. Bir yandan halkın kullanımına açılan alan diğer yandan Çay Mahallesi’nde bulunan mezarın getirilmesini bekledi.
 
KAYMAKAMLIK TAPUYA TESCİLLEDİ
Kaymakamlık ile belediye arasında mezarın taşınması ile ilgili yazışmalar devam ederken kaymakamlığın başvurusu ile tapu müdürlüğü eski alanı hazine adına tapuya işledi. Seydibaba Türbesi Alanı olarak tapuya tescillenen 200 metrekarelik alan bilirkişilerin raporu ile tescillendi.
 
Belediyenin 400 bin TL para harcayarak bitirdiği yeni rekreasyon alanına bir türlü getirilemeyen eski mezar bu kez bürokrasiye takıldı. İlçe Kaymakamı Şerafettin Tuğ, belediyeden Seydibaba ve tarihi ile ilgili bilgi, belge istedi. Belediye kendi arşivlerinde türbe ile ilgili bilgi bulunmadığını fakat insanların yıllardın oraya giderek dua ettiğini belirtti. Ardından Seydiköy ve Seydibaba tarihi ile ilgili kitapları, yazıları resmi bilgileri gönderdi. Bunun üzerine kaymakamlık yine mezarın taşınması ile ilgili olur vermedi.
 
TOP OSMANLI ARŞİVİ’NDE
Gaziemir’de çıkan, İzmir gündemine kadar gelen mezar taşınması tartışması bu kez İstanbul’a taşındı. Kaymakamlık konunun Osmanlı Arşivleri’nde araştırılmasına karar verdi.  Osmanlı Arşivi olarak adlandırılan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan İstanbul Kağıthane’deki merkezde araştırma yapmak üzere bir tarih öğretmeni görevlendirildi. Şimdi oradan gelecek rapora göre mezarın taşınması gündeme alınacak.


 
YENİ YER TALAN EDİLDİ
Bürokratik yazışmalar nedeniyle mezar taşınması işi bir türlü gerçekleşmezken yeni yapılan Seydibaba Rekreasyon Alanı’ndaki çalışmalara zarar verildi. Kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan saldırılarda havuzların muslukları kırıldı. Ayrıca mezar olarak yapılan alandaki sütunlar parçalandı. Rekreasyon alanına giden yol kenarındaki bulunan ışıklandırma sistemine zarar verilirken lambalar söküldü.


 
ŞENOL İSYAN ETTİ
Yeni yerde inceleme yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol duruma tepki gösterdi.  Mezarın taşınması için kaymakamlıktan izin çıkmasını beklediklerini söyleyen Şenol, “Mezar taşıma kanununda bir mezarın başka bir mezarlığa taşınmasının şartları belli. Ama türbenin taşınması ile ilgili bir düzenleme yapılmamış. Kaymakamlık konuyu ‘yetkili makamlara soralım’ dedi. Biz de sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Seydibaba Rekreasyon Alanı’nda ciddi problemler oluştu. Bazı kişiler yapılanlara zarar vermiş. Kentlilik bilincinin böyle olmaması gerekiyor. Bu alanlar hepimizin.  Eşini, çocuğunu alan vatandaşlarımız burada piknik yapıyor eğleniyorlar. Yapılanların kime zararı var” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Gür 19 Kasım 2013 Salı 15:21

Eski yerde türbe falan yok, sadece bir mezar var. Ve bu mezarın kime ait olduğu da belli değil.Mezar taşınacaksa eski mezarlığa taşınır,olur biter. Bir taraftan piknik alanı diyeceksin, öbür taraftan o parka mezar taşıyıp türbeye dönüştüreceksin. Sonra da fışkiyeyi kim kırdı diyeceksin. Boş işler bunlar boş...

Yorumu oyla      19      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da aşure buluşmaları devam ediyor
Karabağlar Belediyesi, Anadolu Erenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma ...
ALBEM öğrencileri hayallerine kavuşturuyor
Aliağa Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl “eğitimde fırsat eşitliği” sloganıyla ...
Bornova'da Homeros heyecanı: Kazananlar ödülünü aldı
Bornova Belediyesi tarafından Türk Edebiyatı’na yeni eserler kazandırmak ...
 
Tartan’dan Viyana’da EXPO kulisi
Başkan Tartan, Viyana’da yerel yönetimlerde etkili Türk temsilcileriyle ...
Tarihi Kemeraltı Çarşısı mis gibi sabun kokacak!
1941 yılında Hamdi Dalan tarafından kurulan Kemeraltı’ndaki Sabun Fabrikası ...
İzmir’e Kosova’dan dost ziyareti
Kosova’nın Türkiye Büyükelçisi Avni Spahiu, eşi Sebahate Spahiu, Kosova ...
 
Başkan’dan son EXPO hamlesi: 340 mektup!
27 Kasım’daki EXPO oylaması öncesinde Paris’te bulunan İzmir Büyükşehir ...
Tarihi oylamaya doğru: İzmir’den elçilere ve delegelere yakın markaj
İzmir, EXPO 2020 adaylığı kapsamında 27 Kasım'da Paris'te yapılacak oylama ...
Büyükşehir’den açıklama: Swiss Otel Girişi neden kapatıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Grand Efes Swiss Otel’in Gaziosmanpaşa tarafındaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva