HABERLER>SAĞLIK
15 Temmuz 2019 Pazartesi - 10:14

Ses terapisiyle ideal ses tonunu buldu

Yunus Deniz Dolgun, ergenlik döneminde erkek çocuklarda sesin kalınlaşmasını engelleyen "mutasyonel falsetto" rahatsızlığını, KBB uzmanı ve tiyatro oyuncusu Tarhun Yosunkaya'nın uyguladığı "ses terapisi" yöntemiyle aştı.

Ses terapisiyle ideal ses tonunu buldu

Yunus Deniz Dolgun, ergenlik döneminde erkek çocuklarda sesin kalınlaşmasını engelleyen "mutasyonel falsetto" rahatsızlığını, Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı ve tiyatro sanatçısı Tarhun Yosunkaya'nın uyguladığı "ses terapisi" yöntemiyle aştı.

Ses tellerindeki yapısal bozukluk nedeniyle sesini doğru kullanamayan 17 yaşındaki Yunus Deniz Dolgun, 3 hafta süren seanslar sonrasında ideal ses tonuna kavuştu ve sesini daha doğru kullanmaya başladı.

AA muhabirine, iyileşme sürecini ve sonrasında hayatında meydana gelen olumlu değişimleri anlatan Dolgun, toplum içinde rahatça konuşuyor olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Liseye geçtiğinde sesinin kalınlaşmadığını ve bu durumdan şikayetçi olduğunu ifade eden Dolgun, birçok doktora başvurduğunu, bazılarının ergenlik bitimine doğru sesinin düzeleceğini söylediğini, bazılarınınsa 18. yaşını doldurduğunda ameliyat yapmayı teklif ettiğini ifade etti.

"Sesimin ince olması beni rahatsız ediyordu"
Dolgun, araştırma yaparken "ses terapisi" yöntemini keşfettiğini belirterek, "En sonunda bir hastaneye gittik. Hastanede Tarhun Hoca'nın ismini verdiler. Biz de buraya geldik, tedaviye başladık." dedi.

Tarhun Yosunkaya ile 3 hafta çalıştığını aktaran Dolgun, yaşamında tedavi süreciyle olumlu değişiklikler meydana geldiğini belirtti.

Dolgun, ses tonu düzelmeden önce çeşitli sıkıntılar yaşadığına dikkati çekerek, "Toplum içinde hiçbir şey yapmak istemiyordum. Sınıfta metin ya da şiir okumaya yanaşmıyordum, yaptığım zaman sesimin ince olması beni rahatsız ediyordu. Yeni biriyle tanıştığımda da çok garipsiyorlardı, bu benim hoşuma gitmiyordu." diye konuştu.

Tedavi sonrası hayatının değiştiğini aktaran Dolgun, "Bazen sesimin düzeldiğini unutuyorum. Sonra aklıma geliyor 'benim sesim güzel' diyorum. Daha önce utandığım, çekindiğim biriyle artık konuşabiliyorum. Eskiden adres sormaya utanıyordum, şimdi istediğimi sorabiliyorum, okulda metin, şiir okuyabiliyorum." dedi.

"Mutsuz ve agresifti"
Yunus Deniz Dolgun'un babası Halil Dolgun da tedavi olmadan önce oğlunun huzursuz, mutsuz ve agresif olduğunu ifade etti.

Oğlu huzursuz olduğu için kendisinin de mutsuz olduğunu aktaran Halil Dolgun, tedavi sonrasındaki değişimin hem oğlunu hem de kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

"İdeal sesi bulmaya çalışıyorum"
Tiyatro sanatçısı ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Tarhun Yosunkaya ise rahatsızlık ve ses terapisi yöntemi hakkında bilgi verdi.

"Mutasyonel falsetto"yu, "ergenliği tamamlamış erkeklerin ses tonlarının ince kalması" olarak tanımlayan Yosunkaya, "Siz konuştuğunuzda karşı tarafın rahatsız olmaması ve sesin yeterli gürlükte çıkması, kişinin yaşına, cinsiyetine uygun ses çıkarması gerekir." dedi.

Yosunkaya, Dolgun'un tedavisinde "ses terapisi" yöntemini kullandıklarını belirterek, ses terapisi yöntemini nasıl uyguladığını anlattı.

Yosunkaya, "Önce iyi bir hikaye alıyorum, rahatsızlık nereden gelmiş, nasıl başlamış. Sonra uzun uzun dinliyorum. Bir kitap okutturuyorum ya da şarkı söyletiyorum, onu dinliyorum. Çocuk, bozuk sesle bunları söylüyor ve bazı yerlerde tonları yakalıyorum. O konuşmalarında ideal sesi bulmaya çalışıyorum." dedi.

"Kulağımla o tonu çıkartmaya çalışıyorum"
Bunun yanında kulak burun boğaz muayeneleri yaptığını ve değişik teknolojik imkanlarla ses tellerini de görüntülediğini aktaran Yosunkaya, şöyle devam etti:

"Sonra kulağımla o tonu çıkartmaya çalışıyorum. Önce ton çıkartıyoruz, sonra bulduğumuz perdede bir heceye dönüştürüyoruz, daha sonra kelimeye dönüşüyor sonra da cümlelerle devam ediyor. Bunu oturttuktan sonra hasta benimsiyor ve tabii ki bunu ona kabul ettirmem gerekiyor. Önce alıştırmaya çalışıyorum 'Bak, sesin bu, artık bunun üzerine yoğunlaşacağız.' diye. O da kabul ediyor, seviyor. Sesi kabullenmek de önemli tabii."

Daha sonra hastaya birtakım egzersizler yaptırdığını ve pekiştire pekiştire aynı tonda konuşmasını sağladığını aktaran Yosunkaya, ses tedavilerinin zor olduğunu ve iki tarafı da uğraştırdığını söyledi.

Yosunkaya, bunun bir nevi sanat olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aslında ben çok şanslıyım. Kulak burun boğaz uzmanıyım ama aynı zamanda tiyatro oyuncusuyum. Bu hastalıkları tedavi ederken ikisinin de bilgisi ve tecrübesi gerekiyor elbette. Tiyatrocuların sesi tiyatroda çok önemli bir unsur. Ben bu işle de uğraştığım için sesimle oynayabiliyor, sesimi değiştirebiliyorum. Sese de yoğunlaştığım için ses hastalıklarını kulağımla biraz daha hassas bir şekilde inceliyorum."(AA)

 
S-400 sevkiyatı devam ediyor: 9. uçak indi
 
Sofralık üzümde kesim ve ihraç tarihleri belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hiranur ilik nakli bekleyen ablasına can olacak
İzmir'de lösemi tedavisi gören ve ilik nakli olmayı bekleyen 15 yaşındaki ...
2 yıllık ömrüne 2 karaciğer nakli sığdırdı
İzmir Kent Hastanesi'nde tedavi gören 2 yaşındaki Azra Sağır'a ilki 6 ...
Öykü Arin için 60 günlük kritik süreç
Antalya'da babasından yarı uyumlu ilikle yaşama tutunan Öykü Arin Yazıcı (4), ...
 
Muz, nohut ve yer fıstığı yetersiz beslenen çocukların gelişiminde etkili
Bilim insanları, muz, nohut ve yer fıstığı yönünden zengin bir diyetin ...
Sağlık sendikasından siyah bantlı tepki
Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarına ...
Sendika Başkanı Yıldırım: Şehir hastanesine ulaşım zor olur!
Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, “İzmir’deki sağlık ...
 
Arka dişlerin kaybı yüz görünümünü değiştiriyor
Ağız içindeki dişlerin formlarının yüz ifadesine büyük etkisi olduğunu ...
'Güneş kremi ilaç statüsüne sokulmalı'
Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz, "Güneş kremi albinizmli ...
Obez annelerin çocuklarında kanser riski artıyor
Yapılan son araştırma, obez annelerin çocuklarında kansere yakalanma riskinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva