HABERLER>POLİTİKA
10 Mart 2017 Cuma - 12:30

Şentop’tan İzmir’de referandum mesajları: Gelişmiş ülkelerde son sözü…

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “Dünyadaki en gelişmiş ülkelerde son sözü bir kişi söyler. Yarı başkanlıklarda da öyle… Parlamenter sistemde çift başlılık var gibi görünür ama iyi işleyenlerde sözü bir kişi söyler. İngiltere, Almanya kağıt üzerinde çift başlı ama bir kişi yönetiyor” dedi.

Şentop’tan İzmir’de referandum mesajları: Gelişmiş ülkelerde son sözü…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - AK Parti MKYK Üyesi, İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop İzmir’e geldi.

- ŞENTOP'TAN ÇARPICI 'ALMANYA' ÇIKIŞI!... 

Partisinin yeni hizmet binasında İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Milletvekili Necip Kalkan, il yönetim kurulu üyeleri ve partililer tarafından ağırlanan Şentop ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

Anayasa değişikliğinin maddeleri üzerinde açıklamalarda bulunan Şentop, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na göndermelerde bulundu.

‘EVET’ DİYEN DE ‘HAYIR’ DİYEN DE NİYE DEDİĞİNİ BİLSİN!
Hayır diyen kesime de çağrılarda bulunan Şentop, Türkiye’nin gündemi 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasıdır. 1 aydan fazla bir zamandır geziyorum. Çeşitli illere yurt dışına da gidiyorum. Evet de hayır da tabi bir tercihtir. İkisinin de aynı değeri vardır. Bizim arzumuz evet diyenler de hayır diyenler de niye dediğini bilsinler” dedi.

MUMCU’DAN ALINTI YAPTI
Şentop, “Hayır kampanyası yürütenler bazı bilgileri çarpıtarak yanlış bir karar için gayret gösteriyorlar. Bütün bilgileri doğru paylaşalım.  Uğur Mumcu’nun ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tehlikelidir’ sözünden herkes bahseder, görüş farklılıklarına kimse bir şey diyemez. Ama yalan yanlış bilgiden kaynaklanıyorsa görüş farklılığı değildir” diye konuştu. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN MEMNUNUZ!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na radyo programında yaptığı ‘Yeni sistemde başbakan ve cumhurbaşkanı farklı partilerden olursa anlaşmazlık olur’ açıklama üzerinden yüklenen Şentop, Kendisinden memnunuz bu arada… Evet kampanyası için yaptıklarını unutmayacağız. Esas bu değişiklikten sonra başbakan ve cum baş arasındaki kavgayı görün dedi. Yahu kaldırıyoruz. Başbakanımız ilk günden beri ‘Size Binali değil bin Ali feda olsun’ diyor. Bu mazur görülebilir. Çok detay var. İnsanlar hata yapabilir ama işin özü bu. Yeni sistemde başbakan yok, kaldırıyoruz. Birisi bu gaf değil cehalet dedi. Sonra açıklama geçtiler, çevir kazı yanmasın. Olsun konuşsun, bize faydası oluyor. Hayır kampanyasının öncülüğünü yapan partinin en tepesindeki isim temel detayı bilmiyor. Bizim kast ettiğimiz budur. Gezilerimizin amacı budur. Hayır diyen kardeşlerimiz bilsinler. Çarpıtılmış bilgiyle konuşmasınlar” dedi.

BU KONU 50 YILDAN BERİ TARTIŞILAN BİR KONU!
Şentop kendilerine yönelen eleştiriler için de, “Bu bir hükümet sistemi değişikliğidir. Bunu AK Parti için mi, cumhurbaşkanı için mi yapıyoruz? 15 yıldır iktidardasınız ne istediniz de yapamadınız? Biz bunu yeni yapmıyoruz. 2012 yılında teklif verdiğimizde orada da vardır. Cumhurbaşkanı yeni başbakan olduğu zaman 2003’te söylüyor ‘Türkiye bu sistemle yoluna devam edemez. Mutlaka yarı başkanlık ya da başkanlık sistemine geçmesi lazım’ diye. 35 günlük başbakanken bunu söyledi.  60’lara kadar gerilere gittiğimizde de bunu savunan siyasetçiler vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan orta okuldayken bunları söyleyen birileri vardı. Cumhurbaşkanımız için düşünüldüğünü iddia etmek doğru değil. Tarihi veriler bunu yalanlıyor. Cumhurbaşkanımız güçlü bir siyasi lider varsa hükümet sistemi önemli değil. Ama eğer böyle güçlü bir lider çıkmazsa bu sistem çuvallıyor. Bu değişikliğin Türkiye’nin geleceği için istenilen bir düşüncedir. Özal zamanında geçseydik 33 yılda 21 hükümet yerine 7 hükümet görmüş olacaktık. Bu değişiklik AK Parti için değildir. Biz istikrarı sistemin kendisinin üretmesini istiyoruz. Bugünkü istikrar güçlü bir liderden geliyor. Bugüne kadar olmamış. Türkiye’de 50 yıldan beri tartışılan bir konudur. Biz bu sorunu çözüyoruz.

Meclisi ayrı seçiyoruz. Ama ayrıca ikinci bir sandıkla hükümeti, cumhurbaşkanını seçiyoruz. Doğrudan millet seçiyor. Meclisin içindeki yapıya bağlı olarak seçilmiyor. 5 yıllık süreci var. Vesayetin tasfiyesini sağlayacağız. MHP ile beraber olarak gerçek bir demokrasinin sağlanabilmesi için, millet iradesinin ülkeyi yönetmesi için bunu yapıyoruz. İtirazlar var. Tabi bunların hepsi bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. İstisnasız bunları ifade edebiliriz” açıklamasını yaptı. 

SON SÖZÜ BİR KİŞİNİN SÖYLEMESİ LAZIM!
“Kılıçdaroğlu hayır için 3 sebep söylüyor. Milli kurtuluş savaşını veren gazi meclisinin elinden alınmamalı, bütün yetkiler bir kişide toplanamaz, Türk tarihinde böyle örnekler yoktur. Felaket getirmiştir. Hitler, Mussolini örnekleri verilebilir’ diyor” açıklamasıyla konuşmasına devam eden Şentop, “Almanya ve İtalya’da başkanlık sistemi mi var? Hütler de Mussolini de Kılıçdaroğlu’nun savunduğu parlamenter sistem de yetişmiştir. Dünyanın en büyük diktatörleri parlamenter sistemde yetişmiştir. Yüzde 23-25 ile değil, yüzde 50 oy alan iktidar oluyor. Tek kişi denilen şey hükümet sistemiyle ilgili. Dünyadaki en gelişmiş ülkelerde son sözü bir kişi söyler. Yarı başkanlıklarda da öyle… Parlamenter sistemde çift başlılık var gibi görünür ama iyi işleyenlerde sözü bir kişi söyler. İngiltere, Almanya kağıt üzerinde çift başlı ama bir kişi yönetiyor. Geçen gün anket yapmışlar, ‘Almanya’nın cumhurbaşkanı kimdir’ diye sormuşlar. Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36 çıkmış. Almanya cumhurbaşkanından fazla tanınan biri. Ülkeyi başbakan yönetiyor. Atatürk zamanından beri cumhurbaşkanı ile başbakan arasında bu ihtilaflar var. Atatürk ve ismet İnönü arasında vardır. İnönü geldikten sonra başbakanlarıyla kavga etmiştir. Otobüste bile iki şoför var demiş. İyi de aynı anda mı kullanıyorlar. Uçaklar için de iki pilot var ama birisi yardımcı. İşleyen sistemlerde son sözü bir kişinin söylemesi lazım. Diktatörlük hikayesi tamamen onların anlatımıyla ilgili. Zaten onlar Recep Tayyip Erdoğan ye diktatör demiyorlar mıydı? Bir karar verin. Şimdi mi diktatördü, sistem gelince mi diktatör olacak? Bu ülkede bu millet diktatörleri yaşatmaz. Milletimizin çoğu doğruyu bulur. Hepimiz milletimize güvenelim” dedi.

GELMİŞ GEÇMİŞ EN BAŞARILI PARTİYİZ!
İzmir Milletvekili Necip Kalkan da şunları söyledi: Türkiye’nin kaderini değiştiren birçok projeye imza atmış bir partiyiz. Türkiye’de gelmiş geçmiş partiler içinde bizim kadar başarılı olanı yoktur. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın son grup toplantısında biz milletvekillerine söylediği sözden bahsedeceğim. Sayın Başbakan, ‘Biz yola çıkarken asla yorulmak yok dedik. Ülkenin selameti için yola çıktık, bu kararlılığımız devam ediyor’ dedi.

 
Flaş! 'Hayırcı' 4 isim MHP'den ihraç edildi
 
Foça'da 'Emeğin Renkleri Kadınlarımız' sergisi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Deniz 11 Mart 2017 Cumartesi 00:22

Türkiye de de bir kişi yönetmiyor mu zaten ?

Yorumu oyla      12      5  
10 Mart 2017 Cuma 14:54

"İngiltere, Almanya kağıt üzerinde çift başlı ama bir kişi yönetiyor” dedi." Bizde de hükümeti yönetecek kişi bellidir. Herkes anayasaya uysa bizde de sorun olmaz.

Yorumu oyla      16      6  
10 Mart 2017 Cuma 14:47

Son sözü başkan söyleyecekse, hep onun dediği olacaksa 600 tane vekile ne gerek var ? Halk başkanı seçer, başkan da bakanları , yardımcısını seçer hükümet oluşur. ABD' den daha kuvvetli kuvvetler ayrılığı getiriyoruz deniliyor ama alakası yok. Bizdeki sistemde kuvvetler birliği var. Başkanı halk seçiyor , başkan herkesi seçiyor 😀☺ Bakanı , yardımcısını , yüksek yargıyı direkt, dolaylı , üst düzey bürokratları , kendi partisinin vekillerini, il başkanlarını, valileri , rektörleri ...

Yorumu oyla      16      5  
10 Mart 2017 Cuma 13:19

"Dünyadaki en gelişmiş ülkelerde son sözü bir kişi söyler." Son sözü bir kişinin söylediği ülkeler gelişmiş değil dikta ile yönetilen ülkelerdir. ABD'de ABD Başkanı isteğini yapamaz. En son yeni başkan herkesin bildiği bir karar aldı ancak mahkeme dur dedi. Örneğin ABD Başkanı büyükelçi bile atarken aday gösterir, senato onay verirse atama olur.

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! 'Hayırcı' 4 isim MHP'den ihraç edildi
MHP'de, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ...
Böke Narlıdere'de anlattı: Neden 'hayır' diyoruz!
Narlıderelilerin yoğun ilgi gösterdiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın ...
MHP İzmir’den ‘Edebiyat Birliği’ projesi
MHP İzmir Atatürk, Kemal Tahir, Atsız, Atilla İlhan ve Peyami Safa gibi ...
 
Kılıçdaroğlu: İlk 3 madde fiilen değişmiş olacak
CHP lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı hükümet sistemiyle anayasanın ilk ...
BBP referandum kararını resmen açıkladı
BBP'den son dakika açıklaması geldi. BBP Genel Başkanı Destici, 16 Nisan'daki ...
CHP Çeşme'nin 'hayır üssü' törenle açılıyor
16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandum’u öncesinde propaganda ...
 
CHP'li Bakan o rektöre : Meclis hesabını sorar!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Demokrasi Üniversitesi Prof. ...
Başbakan Yıldırım: Korkunun ecele faydası yok
Başbakan Yıldırım, "Ne kadar engelleme yaparsanız yapın, ne kadar Avrupa'da ...
Özdağ ve Halaçoğlu'na bir saldırı girişimi daha!
Ülkücü oldukları belirtilen bir grup Ümit Özdağ ve Yusuf Halaçoğlu'nun ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva