HABERLER>SAĞLIK
18 Ocak 2021 Pazartesi - 10:32

Sendikadan sağlıkta şiddet raporu: 6 ayda 117 saldırı!

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 2020 yılının temmuz ve aralık aylarında yaşanan sağlıkta şiddet olayları ile ilgili yapılan raporu İzmir kamuoyu ile paylaştı.

Sendikadan sağlıkta şiddet raporu: 6 ayda 117 saldırı!

Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 2020 yılının ikinci yarısında 117 şiddet olayı yaşandığını açıkladı.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık çalışanları ile anılan 2020 yılında dikkat çeken en önemli yaşanmışlıklardan biri de sağlık emekçilerine yönelik şiddetin dur durak bilmemesi olmuştur. Pandemi nedeniyle, ülke genelindeki kamusal faaliyetlerin asgari düzeylere çekildiği günlerde bile görevlerinin başında olan sağlık çalışanları, yıl boyunca hem virüsle mücadele ettiler hem de şiddetle. Üstelik bu amansız mücadeleyi, başta döner sermaye adaletsizliği olmak üzere pek çok temel sorunları olmasına rağmen yürüttüler. Artık şiddet de sağlık çalışanlarının temel sorunları arasında yer almaktadır. Son 6 ayda yaşanan şiddet olaylarının sayısı ve kapsamı, bu tespiti açıkça desteklemektedir. Uyarılara, yasalara, yer yer verilen cezai müeyyidelere rağmen sağlıkta şiddet, bir toplum sorunu olma yolunda hızla ilerlemektedir. Durum böyle olduğu için de mücadelenin, vaka bazlı gösterilen tepki ve müdahale yerine, toplum temelli yürütülmesi gerekmektedir. Bunun için de atılması gereken ilk adım, tüm paydaşların görüşleri alınarak vücut bulacak “Acil Eylem Planı” olmalıdır. Aksi durumda, sağlık çalışanları şiddetin amansız gölgesi altında mağdur olmaya devam edecekler.

117 ŞİDDET OLAYI, 361 SALDIRGAN, 231 MAĞDUR
2020 yılının ikinci yarısını (Temmuz – Aralık) kapsayan altı aylık zaman diliminde, 117 şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda 361 saldırgan yer alırken, 231 sağlık emekçisi bu saldırganların gösterdiği şiddetin kurbanı oldu. Bu rakamlar, her şiddet olayında ortalama 3 saldırganın yer aldığını ortaya koymaktadır. Olayların 19’u sözlü, 94’ü fiili ve sözlü, 4 olay ise taciz şeklinde gerçekleşti. Şiddetin her türlüsünün yaşanmış olması, mağduriyetin boyutları hakkında da fikir vermektedir. 117 şiddet olayının 41’inde hastalar, 51’inde hasta yakınları, 8’inde yöneticiler, 17 vakada ise kendini bilmez kimseler yer aldı. Bu veriler, şiddet zanlılarının uzakta aranmaması gerektiğini ortaya koymaktadır; ya hasta ya da hasta yakınları. Saldırganlar hakkında uygulanan adli işlemlere bakıldığında ise şiddete davetiye çıkarır bir yaklaşım içinde olunduğunu görülecektir.  Olaylar nedeniyle 82 kişi tutuklanırken, 1 saldırgan bulunduğu kamu görevinden el çektirilmiştir. Buna karşın 115 kişi ifadeleri alınıp serbest bırakılırken, 160 saldırgan hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Saldırganlardan 3’ü hakkında da yakalama kararı verilmiştir.  Vakaların görüldüğü yerlere bakıldığında ise şiddetin sınır tanımadığını görüyoruz; 62 olay hastanede, 17 olay aile sağlık merkezlerinde, 2 olay eczanede, 36 olay ise saha çalışmalarında vuku bulmuştur. Ülkenin dört bir yanında 6 ay boyunca yaşanan şiddet olaylarında hemen her branştan sağlık emekçisinin mağdur olduğunu görmekteyiz. Mağdurların; 48’i doktor, 37’si hemşire, 26’sı 112 çalışanı, 23’ü güvenlik görevlisi, 12’si filyasyon çalışanı, 4’ü eczacı, 81’i de farklı farklı alanlarda görev yapan sağlık çalışanlarıdır. Bunların yanı sıra, geride kalan 6 aylık süre boyunca mahkemelerde görülmekte olan davaların da 11’i karara bağlandı. Bu kararlarda; 5 saldırgana 71 bin 440 TL para cezası, 1 kişiye 304 gün adli para cezası, 2 saldırgana da 31 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Geriye kalan davalarda da mahkemeler çeşitli kararlar verdiler.”

ŞİDDET HASTANEDE BİR YERE KADAR ÖNLENİR
Raporu değerlendiren Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, yetkililerin acilen adım atması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Şiddetin önlenmesine yönelik çeşitli adımlar atıldı. Bu kapsamda Nisan ayında çıkartılan yasa ile cezalar artırıldı. Lakin gelinen noktada sağlıkta şiddet olaylarında herhangi bir azalma görülmedi. Asıl amaç şiddeti önleyecek tedbirleri hayata geçirmek olmalı. Bu da anlayışların değişmesiyle, zihinlerin gelişmesiyle olur. Bunun da yolu, toplumsal olarak topyekün mücadeleden geçiyor. Ne yazık ki dizilerin, filmlerin çoğu şiddeti özendiriyor. Özendirme unsurları, önleme çalışmalarından fersah fersah önde gidiyor. Makas çok açık. Bu açığı hızlıca kapatmak ve tersine döndürmek mecburiyetindeyiz. Şiddeti önlemek için, toplumu bilinçlendirmek için çalışmalar yapılmalı. Şiddet hastanede bir yere kadar önlenir. Ailelere, okullara, medyaya, kurumlara büyük görevler düşüyor.  Çok geç olmadan, bu olaya radikal bir şekilde herkes el atılmalıdır. Sağlık çalışanlarının fedakârlığı, hayati mücadeleleri şiddetle gölgelenmemeli.”

 
Bakan Selçuk'tan 'tatil' açıklaması
 
Koronavirüste kritik itiraf Wuhan'dan geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgında günün bilançosu: 165 vefat, 6 bin 436 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Ocak 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Son 6 ayda sağlık çalışanlarına 117 saldırı
Sağlık-Sen, geçen yılın son altı ayında sağlık çalışanlarına yönelik kamuoyuna ...
Aşı yaptıranlar 700 bini geçti!
Yeni tip corona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında başlatılan aşı ...
 
Bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi 'adaçayı'!
Covid-19' a karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak salgınla mücadele ...
Salgında dünyanın bilançosu: Can kaybı 2 milyonu aştı!
1 yılı aşkın süredir dünya çapında bir krize yol açan corona virüsü salgınında ...
İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: Aşı, siyasete ve ticarete alet edilmesin
Ülkemize getirilen Çin aşısına karşı tavır sergilemeyi doğru bulmadığını ...
 
EÜ’de 6 bin sağlık çalışanı aşılandı
Türkiye’nin pandemi ile mücadelesinde bölgede önemli bir misyon üstlenen ...
Dondurmada koronavirüse rastlandı
Çin'de dondurma örneklerinde yeni tip Koronavirüs'e rastlandı. Yetkililer ...
Babayla yastık savaşı gözünden ediyordu
Aydın'da babası ile yastık savaşı yaptığı sırada, sağ gözüne avizenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva