HABERLER>GÜNCEL
11 Temmuz 2018 Çarşamba - 08:34

Sendika Başkanı Ervüz’den tren kazası için ihmal çıkışı: Günahını almayayım ama…

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ervüz, Çorlu’da gerçekleşen, 24 kişinin hayatını kaybettiği kaza için, “Taşeron eliyle yapılan iş çoğaldı. Taşeronun kar hedefi vardır ve işin emniyeti önemli değildir. Günahını almayayım ama yol bakım onarım şefi görevini ihmal etmiş gibi duruyor” dedi.

Sendika Başkanı Ervüz’den tren kazası için ihmal çıkışı: Günahını almayayım ama…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası sonrasında Egedesonsöz’e konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde faaliyet gösteren ve Uzunköprü-Halkalı arasındaki seferini gerçekleştiren trenin raydan çıkarak 5 vagonuyla birlikte devrilmesi sonrasında yetkililer kazanın sebebini yağışla birlikte toprak zemin kayması olarak göstermişti.

Sendika, oda ve sivil toplum örgütleri ise ayrıca 124 kişinin yaralandığı olayın altında ihmaller yattığını ifade etmişti.

Şube Başkanı Ervüz hem Çorlu’da yaşanan acı olay hakkında konuştu hem de İzmir’deki hatların durumuna ilişkin bilgi verdi.

TAŞERON İÇİN KAR ÖNEMLİDİR EMNİYET DEĞİL!
Başkan Ervüz TCDD’nin 1980’li yıllardan günümüze kadar olan süreçte eridiğini söylerken, “Olay yerine gidip inceleme yapmış değiliz. Ama bildiğimiz şey şu; işverenlerin artık ucuz maliyetlerle müteahhitlere iş yaptırma hevesleri arttı. 1984 yılında Özal zamanında başlayan bir furyayla bütün işler yavaş yavaş müteahhitlerin eline gitti. Devlet Demir Yolları’nda 80’li yılarda 34 bin kadrolu işçi vardı. Şu an 12 bin kadrolu işçi var. Erime oldu. Taşeron eliyle yapılan iş çoğaldı. Taşeronun kar hedefi vardır. Kar için işin emniyeti önemli değildir” diye konuştu.

YOL BEKÇİLERİ KALDIRILDI DENİYOR, KALDIRILMADI SADECE ALIM YAPILMIYOR
Alt yapının altında kalan köprü ve menfez aralıkları ve yükseklikleri belli açıda olması lazım. Oranın jeolojik yapısı incelenmeden, gerekli doneleri elde edilmeden, bunlar dikkate alınmadan gerçekleştirilmiş. Alt yapının üstünde kalan bölümü yapılmış. Menfez tadilatı ve menfezin tıkanıklıkların giderilecek şekilde genişletilmemiş. Böyle meydana gelmiş bir kaza. Yol bekçilikleri kaldırıldı deniyor. Memur statüsündekiler kaldırıldı, doğru. Ancak işçi statüsündeki yol bekçilikleri toplu iş sözleşmesine eklendi ama alım gerçekleşmedi. Yani kaldırılmadı bir yerde. Alımı yapılmıyor. Alımı yapılmış olsa o yol bekçileri her gün o yolun üstünden bir defa geçer. Bu, kazayı yüzde yüz engelleyecek demek değildir. Yol bekçisinin görevi nedir? Gözle görülür hataları, kayıpları rapor edip varsa yanındaki aletle müdahalesini yapmaktır. Diyelim gündüz saat 11:00’de yol bekçisi geçti. Yağmur 15:00’te başladı, çökme 17:00’de oldu. Buna yapacak bir şey yok. Onu o yol bekçisi bilemez. Yol bekçisi mühendis değil. Yol bekçisi gözle görebildiği eksikleri görür ve raporlar. Acilse yolun kapatılmasını ister” dedi.  

İLGİNÇ OLAN MÜTEAHHİTLER KURUMUN MAKİNESİYLE İŞ YAPIYOR
İzmir’deki hatlar hakkında konuşan Ervüz, “Bölgemizde şu an yollarımız yeni. Genişlikler sağlandı. Bizde müteahhit yenileme yapıyor ama ilginç olan şu; Devlet Demir Yolları’ndan kiralanmış makineleri müteahhit çalıştırıyor. Adam bizim makinemizle bize iş yapıyor. Bir kısım dışarıdan makine temini var. Bizim elemanlarımız bir şey yapıyorsa biz zaten onu görüyoruz. Yol bakım onarım ekiplerimiz 9’ar kişilik hale getirildi. Günlük acil bakım gerektiren işleri yapar. Genel bakım değil. Çünkü artık makineyle bakım yapılıyor. Bizim yol mekanik atölye dediğimiz yerde yaklaşık 100 tane işçi arkadaşımız sadece yolun tamirini, bakımını ve ölçümlerini gerçekleştiriyor” açıklamasında bulundu.

GÜNAHINI ALMAYAYIM AMA KISIM ŞEFİ GÖREVİNİ İHMAL ETMİŞ GİBİ DURUYOR 
Olası bir tehlike anında personelin gösterdiği refleksleri anlatan Ervüz, “Örneğin, bizim yol bekçimiz gitti tespitini yaptı. Ancak olması gereken şudur; hangi arazinin neresinde yolun kayabileceği kısım şefleri tarafından bilinir. Örneğin Buharkent’te yağmur başladığında önce kısım şefi gider nöbet tutar. Yolun riskini görürse bildirir. Orada geniş bir dere yatağı var. Su çok gelirse rayların üstüne çıkar. Altının boşalma durumu ortaya çıkarsa kısım şefi yolu kapatır. O bölgenin (Çorlu) kısım şefi, yol bakım onarım şefi yeni adıyla, günahını almayayım ama bu görevi ihmal etmiş gibi duruyor. Yolu bilir çünkü. Her ne kadar köprü ve menfez bakımının ihaleleri iptal edilmiş olsa da herkesin bir sorumluluk alanı var. Yolun kenarındaki hendekleri, su kanallarını, derelerini hepsini bilmen lazım. Yağmur başladı, o bölgede bir şey olur mu diye gidip bakması lazım. Hatta o hatta girdiğinde yolu kaptır. Telsiz sistemi iyice ilerledi. ‘Yolu kapatın, kayma ihtimali iyice arttı’ der. Bizim takayyüdat dediğimiz bir şey var. Takayyüdat nedir? ‘Buradan sınırlı kilometre hızla geçiş yapın’ demektir. Takayyüdadın üst sınırı 25 kilometredir. 120 kilometre hızla gideceksen takayyüdat başlangıcına disk dikilir. Makinist onu görünce orada durur düdüğünü çalar yeniden hareket eder. Hatta bazı yerlerde marka dolabı konur, iner makinist elindekini bırakır, oradakini alır. Bu nedir? Bak burada durdum onu aldım. Bu kadar sağlıklı sistemler var. ‘Demiryolları refah ve ümran tevlit eder’ kelimesi boşuna değil. Bu kurallar yeni konmuş kurallar değil. İngilizlerden bu yana kullanılmıştır ama geliştirilmiştir. Zaman içinde adam sendecilik deyip olmuyor denildi. Eskiden imdat katarları vardı. Böyle durumlar için bekletilirdi. Yol kapandığı zaman üzerinde bir köprü bile değiştirebilecek katarlar vardı. Yağmur yağdı şuradan vinç çağıralım değil. O hazırdı. Geliştirilmiş ekipleri de vardı. Şimdi bunlar yok. O imdat katarları da kaldırıldı.  Bunlar gereksiz gibi görüldü. Şimdi kaza olduğu anda piyasadan vinç temin ediliyor” ifadelerini kullandı.  

 
Manisa'da vahşet: Karısını döverek öldürdü!
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a ilk görev
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 11 Temmuz 2018 Çarşamba 11:37

İhmal olduğu kabak gibi belli

Yorumu oyla      10      5  
nurtaç taşkın 11 Temmuz 2018 Çarşamba 09:06

mutahide verilen işın projesini kim çiziyor yapıyor mutahidde o projeyi uyguluyor kontrolu kim yapıyor sizleryapıyorsunuz bir geçici kabuk birde kesin kabul oluyor bildiğim kadarıyla senin dediklerin arpalık avrupada demiryolları özel sektör tafından işletiliyor ozamanözel sektör uçakları nasıl uçuyor onlarıda devletleştirelim

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözaltındaki Adnan Oktar, avukatından bunları istedi
Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve destekçilerine yönelik ...
Gelinini sevgilisiyle yakaladı, mahalle karıştı!
Kocaeli'de, 3 çocuk annesi A.S., erkek arkadaşı N.Ş.K. ile ilişkide bulunurken, ...
Camiden imamın motoru çalındı: Böyle bir şey aklıma gelmezdi
Nevşehir'de, camide yatsı namazı kıldıran imam Durmuş Emre Şimşek'in (25) ...
 
Abant'ta yola çıkan binlerce kurbağa şaşırttı
Bolu'nun doğal güzelliklerinden Abant Tabiat Parkı’nda görülen binlerce ...
El ele veren polisler, yaşlı çiftin evini donattı
Eskişehir'de tek katlı metruk bir evde yaşayan Şen çifti, İl Emniyet ...
Muhsin Yazıcıoğlu davasında flaş karar!
Yargıtay, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne ilişkin dönemin bazı kamu görevlileri ...
 
Dokuz Eylül önünde ihraçlara karşı eylem!
İzmir'de biraraya gelen bazı siyasi parti, sendika ve odaların üyeleri, ...
İzmir'de hacze giden avukata 'terbiyesiz' deyince...
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir adrese haciz işlemi için giden avukata ...
7 aylık gelinin korkunç sonu
Çorum'da 7 ay önce evlenen Iraklı Maha R. (19) evinin yatak odasında atkı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva