HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2014 Salı - 21:08

Selvitopu’ndan dönüşümde ortak çalışma mesajı

Karabağlar Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm ile ilgili bölgede yaptığı çalışmanın gündeme gelmesi üzerine Başkan Muhittin Selvitopu konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Selvitopu,”Projelerde belediyelerin bilgi sahibi olması gerekir. Bakanlıkla beraber dönüşümü yürütelim” dedi.

Selvitopu’ndan dönüşümde ortak çalışma mesajı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Karabağlar Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı gerçekleşti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu başkanlığında toplanan meclis, başkanın Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri özetlemesi ile başladı. Toplantıya KARBEL için İller Bankası’ndan kredi çekilme tartışması ve Başkan Selvitopu’nun kentsel dönüşüm çıkışı damgasını vurdu.


 
SAMİMİYSELER YETKİ TALEBİNDE BULUNABİLİRİZ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabağlar’da yapılacak kentsel dönüşüm ile ilgili hak sahipleriyle görüşme yapılması meclis gündemine geldi. AK Partili grubun kentsel dönüşüm ile ilgili eleştirileri üzerine Selvitopu, bakanlığın çalışmasını değerlendirdi; konu ile ilgili açıklama yaptı. Selvitopu, ” 6306 sayılı yasaya göre belediyelere yetki söz konusu değil. Bu yasa, sadece hazırlığı yap bana getir yetkisi verilmiştir. Kentsel dönüşümde eğer gerçekten samimiyseler biz, Belediye Kanunu’nun 5393 sayılı 73. Maddesi ne göre yetki talebinde bulunabiliriz. Bundan da hiçbir sakınca duymayız İzmir’de şu an 6 bölgede 73’e göre uygulanan çalışma var. Bunu Büyükşehir Belediyesi yürütüyor. Bunu Büyükşehir Belediyesi de yetki verildiği takdirde bunu yapmaktan yana. Ama 6306’nolu yasaya göre yetkinin tam devri söz konusu değil” şeklinde konuştu.


 
BAKANLIĞIN ÇALIŞMALARINI YAKINDAN İZLİYORUZ
Selvitopu,  bakanlığın çalışmaları ile ilgili, ”Biz Bakanlığın çalışmasını hassasiyetle izliyoruz. Bakanlıktan yetkili kişiler gelip burada kentsel dönüşümü anlatabilirler kapımız herkese açıktır. Bu konu samimiyetle ve iyi iletişimle gerçekleşebilir. Ya da bir seçilmiş belediye başkanına da bir davet usulü vardır. Biz gereken hassasiyeti gösteriyoruz, izliyoruz. “Karabağlar Belediyesi kentsel dönüşümü istiyor bakanlık vermiyor” diye bir beyanım olmamıştır. Bakanlık çalışmaları sürdürüyor. Sanırım bundan sonraki süreçte farklı yöntem izleneceği belirtilmiş. Bu memnuniyet verici. Bizim de orada arzumuz orada insanların bakanlığa veya muhataplarına doğrudan ulaşmasıdır. Umarım bundan sonra da öyle devam eder” sözlerini ifade etti.
 
YASANIN BİRÇOK MADDESİ ANAYASA’YA AYKIRI
Kentsel dönüşümde belediyelere söz verilmemesinden şikayet eden Selvitopu, “Kentsel dönüşüm çok ciddi bir iş. Belli kentsel saptamalar yapılmadan dönüşüm olamaz. Bizi çağırıp bilgi vermelerinden memnun olduk. En azından bir belediye olduğunun farkında olunduğunu gördük. Ancak burada Büyükşehir var. Büyükşehir Belediyesinin konu ile ilgili yetkileri var bunların birbirine entegre olması gerekmektedir. Bu çalışmalar bütünlük içerisinde yapılmalıdır. Bunun sağlanacağı yer Bakanlık makamıdır. Bizim belediye olarak nasıl bir proje ortaya konduğunu bilmemiz gerekir. Projeyi görmedim. Projeyi incelemeden fikir beyan etmeyi doğru bulmuyorum.  Bizim bakışımız,73’e göre yerel yönetimlere yetki verilmeli. Yasaya göre siz projeyi hazırlayıp bakanlığa sunacaksınız. Onaylarsa yürüyeceksiniz.  Biz diyoruz ki bundan sonraki yetki belediyelere verilsin. Ama demiyoruz ki bakanlık aradan çıksın. Bakanlıkla beraber yürütelim. Zaten 6306 sayılı yasanın birçok maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından zaten iptal edildi. O yasanın birçok eksiği var giderilmesi gerekir.  Karabağlar’daki dönüşümü kim yaparsa yapsın bize katkısı olacaktır. Biz bunun olması için de gerekeni yapmaya her zaman hazırız” dedi.


 
12 MİLYON KREDİ TARTIŞMASI
Toplantıda Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda KARBEL A.Ş.’ye  6 milyon lira sermaye artırım kararının alınması üzerine bu kaynağın sağlanması için İller Bankası’ndan 12 milyon kredi alınması gündeme alındı. Kaynağın 2015 yılına yetişmesi için hızlı bir şekilde karara bağlanması isteyen Başkan Selvitopu’na AK Parti grubu itiraz etti. AK Parti Grubu, Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu daha önceki meclislerde KARBEL için alınan kararlara destek verdiklerini ifade ederken, “Biz sermaye artışı sırasında zaten destek verdik. Biz bu kredi miktarının ihtiyaç olan 6 milyonla sınırlı tutulmasını istiyoruz. Sizin başkanlığa gelirken ifadeniz ben borçlanmak istemiyorum olmuştu. Bu taahhütünüz üzerine eğer bu kredi alınacaksa 6 milyonu geçmesin. Ama bir bütün olarak  12 milyon derseniz biz hayır diyeceğiz” dedi.
 
Selvitopu kararın hızla alınmasını açıklarken, ”6 milyon TL’lik sermaye artış kararı aldık. Bunun 4’te 1’ini bloke etmiş durumdayız kendi kaynaklarımızdan. Ancak şirketimizin 2015 yılında daha güçlü olabilmesi için tamamının bloke edilmesi gerekmektedir. Bunu 31 Aralık tarihine kadar gerçekleştirmemiz gerekecektir. Bu açıdan zaman bizim için önemlidir. Belirlenen miktar dahilinde faiz ve ödenecek bedel de dahildir” diye konuştu. AK Parti’nin ret oyuna karşı karar oy çokluğu ile kabul edildi

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uğurlu’dan STK’lara işbirliği çağrısı
Yerel yönetimlerin Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile her zaman yakın ...
Selçuk sanatın merkezi olmaya hazırlanıyor
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı,dünyanın en büyük açık hava müzesi ...
Şenol'dan göçmen mesajı: Bu ülkenin çimentosuyuz
BAL-GÖÇ Gaziemir-Sarnıç Şubesi’nin düzenlediği “Geleneksel Dayanışma Gecesi’nde” ...
 
Dünya mirası Bergama Travel Turkey’e gidiyor
Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası olarak tescil edilmesinin ardından ilçenin ...
Tarihi Büyükşehir davasında 2 kritik gelişme
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 397 yıl hapis cezası ...
Başkan Piriştina: Hedefimiz engelsiz Buca
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ...
 
Piriştina: Hedef engelsiz Buca
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ...
İZSU’ya yeni müdür: 36 yıl sonra zirveye!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı en önemli kuruluşlardan biri olan ...
Konak Belediyesi yeni binanın projesini halkla çiziyor!
Katılımcı yönetim anlayışıyla hizmet üreten Konak Belediyesi, İzmir’de ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva